Ambulanceredderen Rico med lussing til Løhde: Ignorerer du virkeligheden?
- Sophie Løhde anerkender, at ingen skal gå syge hjem fra arbejde, men hvad så? Hvordan vil hun klare det?, spørger Rico Wind Mathiesen Foto: Det Etiske Råd
Rico Wind Mathiesen skrev et åbent brev til Sophie Løhde på Facebook, der har startet en debat om, hvordan ressourcerne prioriteres i den offentlige sektor. Nu er det delt over 18 tusinde gange.

"... ved du hvad der i virkeligheden er værst? Det er at opleve ministre, der er så langt fra virkeligheden at de undrer sig over det høje sygefravær i det sundhedsvæsen, de selv har sparet helt i sænk." 

Sådan skrev Rico Wind Mathiesen for nylig i et Facebook-opslag, da han halvvejs igennem en 24-timers vagt som ambulanceredder ikke kunne få innovationsminister Sophie Løhdes (V) ord om offentlige ansattes sygedage ud af hovedet.

På fem dage har opslaget fået mere end 18.000 delinger og 1.700 kommentarer.  

Sophie Løhde udtalte i sin tid til Berlingske, at det var "uforklarligt," at de offentligt ansatte havde flere sygedage end de privatansatte.

Det gjorde Rico Wind Mathiesen vred:

- Jeg blev provokeret af, at hun sagde, det var ”uforklarligt”. Enten ignorer hun virkeligheden, eller også så kender hun ganske enkelt ikke til den. Langt de fleste danskere har prøvet at være pårørende, patient eller personale og ved, hvor presset systemet er. Hun er måske en af de få, der aldrig har været i berøring med sygehusvæsenet, siger Rico Wind Mathiesen til Avisen.dk.

Rico Wind Mathiesen mener ikke, at problemet ligger hos regionerne og kommunerne. Det er derimod politikerne, der i sidste ende skaber forholdene, der gør folk syge.

- Jeg har arbejdet både i det private og det offentlige, og der findes både god og mindre god ledelse, men når en leder presser sine ansatte for voldsomt, så er det oftest, fordi de bliver presset ovenfra. På sygehusene får de fastsatte budgetter, og mange af dem har ansættelsesstop, så med de rammer de har i dag, kan de ikke gøre det bedre, siger Rico Wind Mathiesen.

Se Facebookopslaget, der gik hele Danmark rundt

Innovationsminister Sophie Løhde reagerede på ambulanceredderens opslag hos B.T. mandag.

"Jeg er fuldt ud klar over, at der løbes stærkt flere steder i sundhedsvæsnet, hvor man uden tvivl godt kan bruge flere varme hænder [...] Ingen skal blive syge af at gå på arbejde, og det er dybt urimeligt, at offentlige ansatte har større risiko for at blive sygemeldt end privatansatte," skrev hun i en mail til B.T.

Men Rico Wind Mathiesen mener ikke, det er klart, hvad ministeren vil nu.

- Sophie Løhde anerkender, at ingen skal gå syge hjem fra arbejde, men hvad så? Hvordan vil hun klare det?, siger han.

Inspireret af sygeplejerskerne

Han fortæller, at det var forholdene, han så på sygehusene, hver gang at han som ambulanceredder kom ind med en ny patient, der fik ham til tasterne.

- Det skulle ikke handle om, at jeg havde en hård vagt. Men hver gang jeg afleverede en patient, så blev sygeplejerskerne mere pressede. Der venter altid en patient, der skulle have medicin for en halv time siden, en læge, der skal have en test eller en pårørende, der ikke kan forstå, hvorfor der ikke er tid til deres familiemedlem, siger Rico Wind Mathisen.

Han ville ønske, at Sophie Løhde ville komme ud i den virkelige verden og se, hvordan forholdene er for de offentligt ansatte.

- Jeg forventer ikke, at vores politikere skal bruge al deres tid på at afsøge alle afkroge af landet. Men de burde komme forbi en offentlig arbejdsplads på et tidspunkt, hvor det ikke var planlagt. Ellers bliver de kun præsenteret med en poleret udgave af verdenen, siger han.

Rico Wind Mathisen håber, at det vil få Sophie Løhde og hendes kolleger i regeringen til at tage ansvar for resultaterne af deres politik.

- Jeg savner, at vores politikere vil tage ansvar. Vi har ikke uanede ressourcer i det her land, så når politikerne giver behandlingsgaranti, så skulle de også pege på, hvad vi skal nedprioritere. De burde anerkende, at de ikke kan få det hele for det halve, siger han.