Alternativet til regeringen: Udpeg en klimaambassadør
Uffe Elbæk, Alternativets leder, mener, at Danmark bør have en klimaambassadør. Foto: Mads Claus Rasmussen/arkiv/Scanpix
Klima bør være topprioritet i international topdiplomati, mener Uffe Elbæk, der gerne ser Danmark tage ansvar.

Danmark skal være foregangsland inden for klimadiplomati. Det mener Alternativets leder, Uffe Elbæk.

Han er i disse dage i New York til FN's Generalforsamling, der åbner officielt tirsdag.

Elbæk opfordrer den danske regering til at udpege en klimaambassadør.

- Klimaudfordringen er den største politiske udfordring, vi står over for.

- Regeringen har haft gode erfaringer med at udnævne en teknologiambassadør. Det er derfor, at vi siger, at vi bør lave noget tilsvarende på klimaområdet, siger Elbæk.

Vedkommende skal blandt andet arbejde for at skaffe finansiering til det hul, der opstår, når USA forlader Parisaftalen. Altså den klimaaftale, som 196 medlemslande i FN indgik i december 2015.

Klimaambassadøren skal ifølge Alternativet gøre klimapolitik til et diplomatisk fokusområde, opbygge alliancer og udbygge relationer for at styrke den internationale klimaindsats.

Herunder skal klimaambassadøren sikre, at arbejdet integreres i andre globale politikområder såsom handels- og sikkerhedspolitik.

Klimaambassadøren skal overalt i verden arbejde for, at landenes klimapolitik oversættes, så den svarer til Parisaftalens mål.

- Det vil være vigtigt for Danmark som land. Men det vil også være vigtigt for verden, at man kan se, at regeringen fastholder de grønne ambitioner, og at vi gerne vil dele vores viden om bæredygtig omstilling, siger Elbæk.

Alternativet foreslår konkret, at klimaambassadøren skal være en rejsende ambassadør med base på ambassaderne i USA, Bruxelles, Nairobi og Beijing.

Foruden at udføre klassisk diplomatisk arbejde skal klimaambassadøren intensivere klimasamarbejdet med byer, stater, virksomheder og internationale organisationer.

Og klimaambassadøren skal hjælpe det danske forhandlerhold i FN-regi, er meldingen fra Alternativet.

/ritzau/