Elbæk planlægger farvel: Færdig som formand efter næste valg
- I den bedste af alle verdener, kan jeg i løbet af den næste valgperiode overrække faklen til næste generation. Det ville være det største i hele mit liv, at kunne sige ’job done’ – så langt så godt, siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk. (Foto: Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Scanpix)
Uffe Elbæks egen ambition er, at han kan forlade posten som politisk leder i Alternativet i næste valgperiode. Han vil ikke pege på sin afløser.

- Inde i mig har jeg et ur, der tikker ned.

Alternativets stifter og politiske leder, Uffe Elbæk, kan godt mærke det. Fødselsattesten viser, at han har rundet de 63 år. Pensionsalderen venter rundt om hjørnet.

Derfor er Uffe Elbæk også gået i gang med at planlægge sit farvel til toppolitik og lederrollen i Alternativet. Et farvel, der gerne må komme "om nogle år" efter næste folketingsvalg, fortæller han i et interview med Avisen.dk.

- Det, jeg har lovet dem, jeg arbejder sammen med, er, at jeg tager et valg mere. I den bedste af alle verdener, kan jeg i løbet af den næste valgperiode overrække faklen til næste generation. Det ville være det største i hele mit liv, at kunne sige ’job done’ – så langt så godt, siger Uffe Elbæk.

Et mere fleksibelt arbejdsliv

På Alternativets landsmøde i foråret løftede partilederen for første gang sløret for, at hans egen fremtid er noget, der bliver diskuteret internt i partiets folketingsgruppe.

Uffe Elbæk understreger, at han fortsat har masser af energi og er meget ambitiøs i forhold til lederrollen i Alternativet og det politiske arbejde på Christiansborg. Men at det politiske arbejde også har sine omkostninger, lægger han ikke skjul på. 

- Jeg kan godt mærke, at jeg på sigt gerne vil have et meget mere fleksibelt arbejdsliv. Der er mange ting i mig, der kalder, som jeg lige nu ikke har plads til, fordi jeg har den rolle jeg har.

- Derfor har jeg en organisatorisk ambition om at sikre, at vi får bygget det op sådan, at jeg indenfor en kort tidshorisont af nogle år kan gå ned fra scenen som en glad mand, siger han.

Uffe Elbæk er udmærket klar over, at det er utraditionelt - alternativt, fristes man til at sige - at en partileder på forhånd går ud og annoncerer, hvornår han har tænkt sig at stoppe. Her er det mere reglen end undtagelsen, at man skal tvinges af posten.

Ingen kronprins eller kronprinsesse

Men for Uffe Elbæk er det en selvfølgelighed, at der skal være åbenhed om hans fremtidsplaner. Det giver også partiet mulighed for bedst muligt at gøre sig klar til at køre videre uden partistifteren i spidsen.

Hvem der skal være frontfigur i Alternativet efter Uffe Elbæk, har han dog ikke selv noget bud på.

 - Jeg aner ikke, hvem der skal tage over efter mig. Der er ikke lige nogen kronprins eller kronprinsesse, hvor man siger, at valget står mellem dem. Men det er også noget af det værste, man kan gøre, at give folk det stempel – det er næsten ligesom et dødskys, siger Uffe Elbæk.

via Listen To News