Administration 

Alternativet-profil til SF-næstformand: Du glemmer myterne om 30 timers arbejdsuge

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

ONSDAG skrev SF’s næstforperson, Signe Munk, at Alternativets idé om at indfase en 30 timers arbejdsuge – ifølge vurderinger fra hhv. Finansministeriet og Kraka – vil ”koste” velfærdskassen mellem 130 og 270 mia. kr.

Det er glædeligt, at så mange stemmer deltager i debatten om at nedsætte arbejdstiden fra 37 timer til 30 timer over en 10-15-årig periode. Det betyder nemlig, at vi gennem den løbende dialog kan skabe en mere detaljeret forståelse for, hvad ideen egentlig går ud på. Og det vil jeg også bruge dette indlæg til – herunder at nuancere samt få afmonteret et par myter.

Finansministeriet har selv nuanceret én myte: Nemlig, at borgernes købekraft ville blive mindre ved indfasningen af en 30 timers arbejdsuge. Det skete, da ministeriets økonomer offentliggjorde en vurdering, der viste, at hvis en 30 timers normtid indfases over 14 år, kan borgernes købekraft fastholdes, som den er i dag.

Den anden myte handler om, at de 270 mia. kr. skulle vedrøre ’velfærdskassen’. Det er forkert. Tallet handler om vores bruttonationalprodukt, hvilket også fremgår af Krakas skøn. Så lad os fokusere på det tal, der rent faktisk handler om ’velfærdskassen’ – Finansministeriets vurdering af, at det vil ’koste’ 130 mia. kr. I hvilket omfang tallet kan siges at være præcist, vil jeg vende tilbage til.

NU ER DET SÅDAN, at samfundet hvert år bliver mere effektivt, fx ved digitalisering, automatisering og forbedrede arbejdsgange. Dette bliver kaldt produktivitetsforøgelsen, og kan oversættes til, at vi hvert år ’producerer’ lidt mere på hver time, end vi gjorde året før.

Overenskomstforhandlingerne plejer at forløbe som følger: Først sikrer man, at de ansatte vil have den samme købekraft fremadrettet, og herudover veksler man den årlige produktivitetsforøgelse til øgede lønninger.

Vores forslag går i al sin enkelhed ud på, at de næste overenskomstforhandlinger, når det først er sikret, at de ansatte fremadrettet vil have den samme købekraft, veksler den årlige produktivitetsforøgelse til nedsat arbejdstid.

Dermed vil vi opretholde samme velfærdsniveau i det offentlige og til gengæld få mere fritid. Der er altså ingen, der skal fyres, eller noget som helst i den dur. Faktisk er de 130 mia. kr. fugle på taget. De er et gæt på, hvad vi måske kunne have mere på den offentlige saldo om 10-15 år. Og det er især ved sådanne gæt på den lange bane, at Finansministeriets regnemodeller har vist sig særligt svage.

DERMED ER DET også opfunden myte, at indfasningen af en 30 timers arbejdsuge vil betyde mindre personale som fx sygeplejersker. Velfærdsniveauet vil være det præcis samme, som det er i dag. Vil vi have et endnu højere velfærdsniveau, skal vi investere i det, og det gør vi meget gerne i Alternativet – det har bare ikke noget med 30 timers arbejdsuge at gøre.

Finansministeriet sparer ikke på de store malerier. Således skriver de i deres notat, at en 30 timers arbejdsuge vil have ”vidtrækkende konsekvenser for de offentlige finanser og den offentlige service”, hvilket i flere medier efterfølgende bliver tolket som, at vi kommer til at miste penge. Det er ikke tilfældet.

Alle store ændringer i samfundet vil have vidtrækkende konsekvenser, det siger sig selv. For eksempel havde det vidtrækkende konsekvenser, da vi sænkede arbejdstiden fra 44 til 37 timer i perioden fra 1966 til 1990, og da vi fik indført lørdagsfri i 1974. Men de var positive og betød, at vi fik mere tid til os selv og vores nærmeste.

OG SÅ TILBAGE til selve vurderingen på de 130 mia. kr. Her gælder det, at Finansministeriet har udeladt en perlerække af væsentlige forhold i deres vurdering. Et af de forhold handler om, at indfasningen af en 30 timers arbejdsuge vil kunne fordele det arbejde, der er, på flere hænder. Det betyder, at medborgere, der i dag er på passiv forsørgelse, i stedet vil tjene deres egne penge. Det betyder en markant besparelse på de offentlige ydelser, hvilket fx kan bruges til at investere i flere kolleger i fx sundhedsvæsnet, i børnehaverne og på skolerne.

Et andet forhold, der ikke er medtaget i Finansministeriets vurdering, er, at færre timer brugt på arbejdspladsen vil betyde, at fx forældre kan aflevere børnene senere og hente dem tidligere. Det vil for det første lette presset på fx børnehaver, fritidsordninger og så videre således, at fx pædagogerne får mere tid til at trøste børnene, når de græder. Det vil i den grad styrke den faglige stolthed, når pædagogerne vil opleve rent faktisk at have mere overskud til kerneopgaverne.

Skal vi imidlertid virkelig slå et slag for, at de offentligt ansatte både oplever mere faglig stolthed og får mere tid til fx den menneskenære omsorg, så kan vi gøre op med det kontrolregime, der betyder at hver enkelt offentligt ansatte i gennemsnit bruger én time om dagen på at registrere egen arbejdsindsats. Det svarer til 60 mio. timer om året, der for det første går fra fx den menneskenære omsorg og for det andet koster op mod 10 mia. kr. Hvert år.

ET TREDJE forhold, der ikke er medtaget er de økonomiske effekter af, at de 900.000 danskere, der ude i virkeligheden oplever at have svært ved at få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, vil få mere overskud i hverdagen. Ej heller er det medtaget, hvad en kortere arbejdsdag vil have af betydning for de 35.000 danskere, der hver dag melder sig syge med stress, og de mange tusinder, der bliver ramt af nedslidning. Stress koster 14 mia. kr. Hvert år.

Så lad os bare stille og roligt konkludere, at de 130 mia. kr. er noget usikre, og sådan er det for de fleste af Finansministeriets udregninger. Bedste eksempel på dette var da Finansministeriet vurderede, at 4.000 ville falde ud af dagpengesystemet, mens det reelle tal endte på 50.000.

Det er derfor, at vi går yderst kritisk til Finansministeriets regnemetoder og modeller. Her står vi øvrigt langt fra alene. SF har længe været kritiske, og gruppeformand Jacob Mark har for nylig understreget, at det stadig er tilfældet. Fx skrev han i et debatindlæg følgende:

”… og derfor er vi også nødt til at vende regnemodellerne på hovedet og regne forebyggelse med i modellerne.”

DET ER FORMULERINGER som den, der betyder at vi i den grad ser os som allierede med SF, når det kommer til at tage et opgør med regnemodellernes forsimplede vurderinger. Vi håber selvfølgelig, at også Signe Munk en dag vil bidrage til den kamp.

At vi tager det opgør er nemlig forudsætningen for, at vi igen kan begynde at investere i hinanden, i bedre liv, mere uddannelse, mere sundhed, mere forebyggelse, klima, miljø samt drømme og visioner. Kort sagt: Alt det, vi egentlig gerne vil have, men lige nu ikke måler os på.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

portræt af mand
Nyheder

Afviser Ellemanns påstand 

cigaretter
Nyheder

Mange flere advarsler

port til børnehjem
Nyheder

60 børn døde af sult 

Storebæltsbroen
Nyheder

Bagere laver 500 kilo tung brunsviger

Mike Pence
Nyheder

Mike Pence udfordrer Trump

hval i vandet
Dyreliv

Russisk ”spionhval” spottet i Sverige

Færge
Nyheder

Pris på færgebilletter stiger markant

Personer på tropestrand
Krimi

Dansk kvinde er anholdt for at overtræde pornografilov på Bali

chokolade mandler
Mad og drikke

Trækkes tilbage:

Finder insekter

i chokolade

Papirer med spørgsmål
Nyheder

Test dig selv:

Kan du klare

indfødsretsprøven?

Prinseparret Gustav og Carina
Kongelige

Jubel i kongehuset:

Prins er blevet far

Mette Frederiksen, Søren Espersen og Susie Jensen i Folketingssalen
Nyheder

Mette Frederiksen afviser på ny Nato-rygter

Lottokupon
Helt vildt

Nybagt millionær:

Nu skal konen ud at

flyve – for første gang

Underholdning

Annette Heick jubler:

Mit favoritjob

parasit set i mikroskop
Sundhed

Sjælden parasit opdaget

i Danmark 

mælk på hylde
Nyheder

Billigere mælk på vej 

retten i viborg
Krimi

Fem års fængsel

for vanvidskørsel:

16-årig døde

bygning med skilt der siger lauritz.com
Nyheder

Fraråder handel med

kendt auktionshus

gasanlæg på ø
Nyheder

Lækage: Norsk gasanlæg evakueret

politi til stede på vej
Krimi

Alvorlig ulykke: 23-årig

cyklist ramt af lastbil

mand poserer
Krimi

Drabschefen blev

frifundet

bill gates smiler
Kendte

Bill Gates: Vild

med Sidse Babett 

terrasse med udsigt over vandet
Helt vildt

Vild luksus: Her er landets dyreste lejlighed 

mand kigger over solbrillerne
Kendte

Al Pacino:

Far som 83-årig

fly letter i kastrup lufthavn
Rejser

Her er verdens bedste

flyselskaber

Mette Frederiksen taler
Nyheder

Statsministerens tale

blev skrevet af chatrobot 

mand står på scene
Nyheder

DeSantis: USA går i

den gale retning

folk ser på fjernsyn på banegård
Nyheder

Satellit styrter i havet:

Udløser evakueringer

et burger-meal
Sundhed

Ny forskning:
Du kan se dig mæt

et maleri af simon spies
Nyheder

Afstemning: Skal Simon Spies-maleri males over?

en vandpyt
Livsstil

Huset i juni: Forbered dig på de store sommerskyl

en gammel flot bygning med stråtag
Nyheder

Unik historisk
ejendom sat til salg

en tømrer i arbejde
Nyheder

Gammel virksomhed

konkurs med

million-regning

malerier på en mur
Nyheder

Farvel til
Simon Spies-maleri

politi og beredskab på stedet
Krimi

Harmonikasammenstød midt i myldretiden

billede af politibil
Krimi

Teenager får over fem års fængsel for overgreb

en bunke farvestrålende puff bars
Nyheder

28.000 puff bars beslaglagt

en velklædt mand
Kendte

Grev Nikolai og kæresten flytter udenlands

murmaleri af simon spies
Nyheder

Nu afgøres det: Skal

Spies-maleri bevares

preben kristensen kigger
Kendte

Før premiere:

Preben Kristensen ramt

af hjernerystelse 

mand på scene
Kendte

Grand Prix-stjerne

er blevet far 

både i havn
Sport

Se billederne: Kæmpe

kapsejlads slår lejr i Aarhus

søren pape
Nyheder

Pape til partifælle:

Træk dig 

lottokuponer på bord
Nyheder

Masser af uafhentede

præmier: Tjek din

Lotto-kupon 

en retsbygning
Krimi

Her er dommen:

Skød og dræbte ekskone

foran børnene 

Nyheder

Vil bruge 143 milliarder

på forsvar

elbil lades op
Biler

8 gode råd til køb af

brugt elbil 

soldat i junglen
Nyheder

Fire børn i live efter

flystyrt i jungle

båd på vandet
Nyheder

Fire turister omkommet

i Italien 

beskadiget bygning
Nyheder

Droneangreb på Moskva

kanal med grønt vand
Nyheder

Grønt vand i Venedig:

Mysteriet er løst

soldater og civil slås
Nyheder

25 soldater fra NATO-styrke er såret i Kosovo

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: De seneste ti års danske mestre i fodbold

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

Brøndby prygler FCN - FCK vinder guld

en lækker kvinde i undertøj på en seng.
Sport

Camila Giorgi: Tennisstjerne og sexet model

en broche med diamanter
Helt vildt

Smykker til en formue blev afsløret på antik-show

Nyheder

Enhedslistens kovending: Ja til Nato

Fodboldspillere jubler på banen
Sport

FAKTA: Gyser venter i Superligaens nedrykningsspil

en nedringet kvinde og en mand
Kendte

Signerede nøgenfotos af Madonna kan blive dine

en hund i en bil
Dyreliv

Hund i varm bil:
Så hurtigt
stiger temperaturen

Nyheder

Kronprinsparrets børn i mål: Snupper også en ti-kilometer senere

En mand shopper i en grøntsagsafdeling
Nyheder

Disse butikker har

åbent 2. pinsedag

politi og beredskab på stedet
Krimi

Person fundet død i nedbrændt sommerhus
- teknikere på stedet

billede af en skas
Helt vildt

Arrestant taget med

køkkensaks i endetarmen

en vaskemaskine med tøj i
Nyheder

Sådan tjener du penge

på at bruge strøm

Lene Beier smiler det ligner, hun står ved en badeanstalt.
Kendte

Lene Beier:

Mange millioner

vente

en hund på en græsplæne
Nyheder

Maj kan blive en af de tørreste nogensinde

løbere ved startlinjen
Sport

Royal Run-arrangør:
Hvor er de unge løbere?

en masse mennesker til karnevalet
Krimi

Mand filmede sin

voldtægt af en

kvinde ved karneval

En politibil set fra siden. Den er hvid med blå skrift.
Krimi

85-årig død

i lyskryds

En masse guldfisk fotograferet under vand
Nyheder

87 guldfisk

forsvundet fra

havebassin

En mand med hætte på forlader et hus
Nyheder

Fandt fremmed

mand boende

i sit hus

Brudeparret. Frederik Haun kysser Morten Kjeldgaard på kinden
Kendte

"Vild med dans"-stjerne

er blevet gift

Sebastian Klein på den røde løber.
Kendte

Sebastian Klein:

Frygtede at

blive voldelig

Blå blink på en politibil
Nyheder

Bilist kører ind

20 cyklister

Færge i havn
Nyheder

Alle afgange aflyst

stikkontakter
Nyheder

Tjen penge på at bruge el

mand og kvinde
Kendte

Dansk stjerne: Hylder afdød far på nyt album

portræt af kvinde
Kendte

Mette Blomsterberg: Jeg har en dejlig mand

have
Nyheder

Haven i juni: Plant agurken og gem hæksaksen