Alternativet-profil til SF-næstformand: Du glemmer myterne om 30 timers arbejdsuge

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

ONSDAG skrev SF’s næstforperson, Signe Munk, at Alternativets idé om at indfase en 30 timers arbejdsuge – ifølge vurderinger fra hhv. Finansministeriet og Kraka – vil ”koste” velfærdskassen mellem 130 og 270 mia. kr.

Det er glædeligt, at så mange stemmer deltager i debatten om at nedsætte arbejdstiden fra 37 timer til 30 timer over en 10-15-årig periode. Det betyder nemlig, at vi gennem den løbende dialog kan skabe en mere detaljeret forståelse for, hvad ideen egentlig går ud på. Og det vil jeg også bruge dette indlæg til – herunder at nuancere samt få afmonteret et par myter.

Finansministeriet har selv nuanceret én myte: Nemlig, at borgernes købekraft ville blive mindre ved indfasningen af en 30 timers arbejdsuge. Det skete, da ministeriets økonomer offentliggjorde en vurdering, der viste, at hvis en 30 timers normtid indfases over 14 år, kan borgernes købekraft fastholdes, som den er i dag.

Den anden myte handler om, at de 270 mia. kr. skulle vedrøre ’velfærdskassen’. Det er forkert. Tallet handler om vores bruttonationalprodukt, hvilket også fremgår af Krakas skøn. Så lad os fokusere på det tal, der rent faktisk handler om ’velfærdskassen’ – Finansministeriets vurdering af, at det vil ’koste’ 130 mia. kr. I hvilket omfang tallet kan siges at være præcist, vil jeg vende tilbage til.

NU ER DET SÅDAN, at samfundet hvert år bliver mere effektivt, fx ved digitalisering, automatisering og forbedrede arbejdsgange. Dette bliver kaldt produktivitetsforøgelsen, og kan oversættes til, at vi hvert år ’producerer’ lidt mere på hver time, end vi gjorde året før.

Overenskomstforhandlingerne plejer at forløbe som følger: Først sikrer man, at de ansatte vil have den samme købekraft fremadrettet, og herudover veksler man den årlige produktivitetsforøgelse til øgede lønninger.

Vores forslag går i al sin enkelhed ud på, at de næste overenskomstforhandlinger, når det først er sikret, at de ansatte fremadrettet vil have den samme købekraft, veksler den årlige produktivitetsforøgelse til nedsat arbejdstid.

Dermed vil vi opretholde samme velfærdsniveau i det offentlige og til gengæld få mere fritid. Der er altså ingen, der skal fyres, eller noget som helst i den dur. Faktisk er de 130 mia. kr. fugle på taget. De er et gæt på, hvad vi måske kunne have mere på den offentlige saldo om 10-15 år. Og det er især ved sådanne gæt på den lange bane, at Finansministeriets regnemodeller har vist sig særligt svage.

DERMED ER DET også opfunden myte, at indfasningen af en 30 timers arbejdsuge vil betyde mindre personale som fx sygeplejersker. Velfærdsniveauet vil være det præcis samme, som det er i dag. Vil vi have et endnu højere velfærdsniveau, skal vi investere i det, og det gør vi meget gerne i Alternativet – det har bare ikke noget med 30 timers arbejdsuge at gøre.

Finansministeriet sparer ikke på de store malerier. Således skriver de i deres notat, at en 30 timers arbejdsuge vil have ”vidtrækkende konsekvenser for de offentlige finanser og den offentlige service”, hvilket i flere medier efterfølgende bliver tolket som, at vi kommer til at miste penge. Det er ikke tilfældet.

Alle store ændringer i samfundet vil have vidtrækkende konsekvenser, det siger sig selv. For eksempel havde det vidtrækkende konsekvenser, da vi sænkede arbejdstiden fra 44 til 37 timer i perioden fra 1966 til 1990, og da vi fik indført lørdagsfri i 1974. Men de var positive og betød, at vi fik mere tid til os selv og vores nærmeste.

OG SÅ TILBAGE til selve vurderingen på de 130 mia. kr. Her gælder det, at Finansministeriet har udeladt en perlerække af væsentlige forhold i deres vurdering. Et af de forhold handler om, at indfasningen af en 30 timers arbejdsuge vil kunne fordele det arbejde, der er, på flere hænder. Det betyder, at medborgere, der i dag er på passiv forsørgelse, i stedet vil tjene deres egne penge. Det betyder en markant besparelse på de offentlige ydelser, hvilket fx kan bruges til at investere i flere kolleger i fx sundhedsvæsnet, i børnehaverne og på skolerne.

Et andet forhold, der ikke er medtaget i Finansministeriets vurdering, er, at færre timer brugt på arbejdspladsen vil betyde, at fx forældre kan aflevere børnene senere og hente dem tidligere. Det vil for det første lette presset på fx børnehaver, fritidsordninger og så videre således, at fx pædagogerne får mere tid til at trøste børnene, når de græder. Det vil i den grad styrke den faglige stolthed, når pædagogerne vil opleve rent faktisk at have mere overskud til kerneopgaverne.

Skal vi imidlertid virkelig slå et slag for, at de offentligt ansatte både oplever mere faglig stolthed og får mere tid til fx den menneskenære omsorg, så kan vi gøre op med det kontrolregime, der betyder at hver enkelt offentligt ansatte i gennemsnit bruger én time om dagen på at registrere egen arbejdsindsats. Det svarer til 60 mio. timer om året, der for det første går fra fx den menneskenære omsorg og for det andet koster op mod 10 mia. kr. Hvert år.

ET TREDJE forhold, der ikke er medtaget er de økonomiske effekter af, at de 900.000 danskere, der ude i virkeligheden oplever at have svært ved at få arbejds- og privatliv til at hænge sammen, vil få mere overskud i hverdagen. Ej heller er det medtaget, hvad en kortere arbejdsdag vil have af betydning for de 35.000 danskere, der hver dag melder sig syge med stress, og de mange tusinder, der bliver ramt af nedslidning. Stress koster 14 mia. kr. Hvert år.

Så lad os bare stille og roligt konkludere, at de 130 mia. kr. er noget usikre, og sådan er det for de fleste af Finansministeriets udregninger. Bedste eksempel på dette var da Finansministeriet vurderede, at 4.000 ville falde ud af dagpengesystemet, mens det reelle tal endte på 50.000.

Det er derfor, at vi går yderst kritisk til Finansministeriets regnemetoder og modeller. Her står vi øvrigt langt fra alene. SF har længe været kritiske, og gruppeformand Jacob Mark har for nylig understreget, at det stadig er tilfældet. Fx skrev han i et debatindlæg følgende:

”… og derfor er vi også nødt til at vende regnemodellerne på hovedet og regne forebyggelse med i modellerne.”

DET ER FORMULERINGER som den, der betyder at vi i den grad ser os som allierede med SF, når det kommer til at tage et opgør med regnemodellernes forsimplede vurderinger. Vi håber selvfølgelig, at også Signe Munk en dag vil bidrage til den kamp.

At vi tager det opgør er nemlig forudsætningen for, at vi igen kan begynde at investere i hinanden, i bedre liv, mere uddannelse, mere sundhed, mere forebyggelse, klima, miljø samt drømme og visioner. Kort sagt: Alt det, vi egentlig gerne vil have, men lige nu ikke måler os på.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef

Beredskab tilstede ved PostNords pakkesortering i Aabenraa
Krimi

Pakke lækkede syre: Ansatte blev evakueret

Aarhus Universitetshospital med helikopterlandingsplads
Krimi

Børnehavedreng fløjet

på hospitalet efter

ulykke i hængekøje

matasskilt på butiksfacade
Nyheder

Matas stopper salg af

eskimo-produkt

Sygeplejerske i beskyttelsesudstyr
Corona

To byer er hårdt ramt:

Smittetal stiger igen

En bjørn i et bur
Krimi

11-årig dræbt

af bjørne i bur

Prins William med dykkermaske og snorkel
Nyheder

Snorkel trækkes tilbage:

Risiko for kvælning

tv-værten Søren Ryge med pibe i munden
Film og TV

Efter 28 år:

Søren Ryge stopper

skilt ved rigsadvokatens kontor i københavn
Krimi

Bombetrussel tæt

på Christiansborg

Politisk kommentator Henrik Qvortrup
Nyheder

Nyt job til

Henrik Qvortrup

Hylder med bland selv-slik
Nyheder

Optisk illusion:

Bland selv-slik snyder

din hjerne

Facebooks logo
Corona

Facebook fjerner

Trump-video med

falsk information

Strand på Mallorca
Rejser

Spanien i fare

som rejsemål

Sundhedstens direktør Søren Brostrøm på et pressemøde
Corona

Sætter DSB på plads:

Vi skal ikke rykke

tættere sammen

Bygningen der huser retten i Glostrup
Krimi

Årvågen betjent

afslører gerningsmand

til grov voldtægt

En turist slænger sig på en statue på et museum i Italien
Helt vildt

Ups: Turist ødelægger

kunstværk i jagten

på feriefoto

Hertuginde Meghan og prins Harry af Storbritannien
Kongelige

Meghan får medhold:

Stor afsløring stoppet

Grevinde Alexandra
Kongelige

Alexandra: Det kom

som et stort chok

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Thulesen Dahl: Jeg er

den rette formand 

Person podes for coronavirus i Ringsted
Corona

112 nye smittede:

Tallene stiger fortsat

Kurt Thorsen
Kendte

Kurt Thorsen frygter for sit liv

Prins Joachim og familien
Kongelige

Prinsesse Marie: Det har været svært for børnene

Stand på bogmessen Bogforum i Bella Center 2019
Bøger

Dansk kæmpemesse

aflyst

Dør med skilt der viser politi
Krimi

Frækt tyveri: Forlod byggemarked med masser af varer

Strand
Nyheder

Ny ferielov kan koste dig efterårsferien - det her skal du være obs på

Indbrudstyve filmet af videoovervågning
Krimi

Mystisk serie af indbrud i burgerkæde

Forlystelse på Bakken
Corona

Her hamstrer gæsterne mundbind

folk på stranden
Nyheder

Er du klar? - massiv varme på vej

Københavns Lufthavn
Nyheder

Farvel til 650: Københavns Lufthavn vil fyre hver fjerde

DSB togvogn
Corona

Så er det slut med gratis pladsbilletter

Kvinde med mundbind
Corona

Her anbefaler Sundhedsstyrelsen brug af mundbind

Mand og kvinde i en seng
Sex og samliv

Sexlegetøj trøster i den skuffende sommer

Thomas Frank
Sport

Danskere missede over en milliard kroner

Eksplosion i Beirut
Nyheder

Eksplosion i Libanon: Lager indeholdt 2750 ton kemikalier

sedler og mønter
Nyheder

Snusfornuft: Færre dårlige betalere i RKI

Prins Joachim prinsesse Marie
Nyheder

Prins Joachim udskrevet

Mette Frederiksen Godhavn
Nyheder

Godhavnsdrenge vil 

have erstatning

Fyldt køleskab
Mad og drikke

6 gode råd:

Sådan undgår

du madspild

Lufthavn bagage
Helt vildt

Stoppet i lufthavn:

Havde skelet i kufferten

En snavset plastikbeholder
Mad og drikke

Sådan får du rene

plastikbeholdere

på ét minut

Eksplosion Beirut
Nyheder

BILLEDSERIE: Havnen i

Beirut uigenkendelig

efter eksplosion

Kåre Mølbak
Corona

Kåre Mølbak: Stands

genåbningen

Eksplosion Beirut
Nyheder

Kraftig eksplosion

ryster hovedstad

Spaniens ekskonge Juan Carlos.
Kongelige

Skandalekongen

er flygtet til Caribien

Thomas Frank Brentford
Sport

Danskere i kamp om

1,4 mia kroner

Motorvej set gennem forrude på bil
Krimi

Spøgelsesbilist

lavede U-vending

på motorvejen

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle

fundet død

Helikopter på strand med SOS skrevet i sandet
Helt vildt

Tre mænd

reddet af SOS

på stranden

 iberisk skovsnegl - også kendt som dræbersnegl
Nyheder

Sådan får du bugt med

havens dræbersnegle

Skilt foran Danish Crown-slagteriet i Ringsted.
Corona

Må sende syge

smittede til

nabokommuner

israelske soldater i Golanhøjderne
Nyheder

Israel angriber

naboland

Ulykke på motorring 3
Krimi

Kvinde død

efter ulykke med

løsrevet autoværn

Den coronaramte polske slagteriarbejder Kamil Wotjek sidder i en køjeseng
Corona

Syg Danish Crown-medarbejder bor med 65 andre polakker

En stipper på scenen
Nyheder

Strippersag

i Frømandskorpset

Spanske demonstranter demonstrerer mod ekskongen Juan Carlos
Nyheder

Ekskongen anklages

for korruption:

Nu forlader han landet

Computer og nemid-kort
Krimi

Telefon-svindlere

narrede millioner fra

ældre borgere

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: 

Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
Nyheder

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej