Blogindlæg Politiker: Vi står med et akut problem - børn er ikke burhøns!

Niko Grünfeld er kultur- og fritidsborgmester i København. Han er medstifter af Alternativet og Altivisten. Niko er i øvrigt iværksætter på tiende år og arbejder med ledelsesrådgivning, coaching, konfliktmægling og undervisning i erhvervslivet samt den offentlige sektor.

I KØBENHAVNS KOMMUNE er der akut mangel på vuggestuepladser og mange forældre er nu så presset, at garantilisten der sikrer en plads indenfor to måneder er eksploderet. Det er et akut problem, og det er vores ansvar som politikere at finde løsninger nu.

Men den løsning der forelægger – en opnormering og altså en forøgelse af gruppestørrelsen fra 12 vuggestuebørn til 14 vuggestuebørn – har Alternativet stemt nej til. Vi stemmer nej, fordi vi mener, at løsningen går på kompromis med den pædagogiske kvalitet i vores daginstitutioner og dermed vores børns trivsel. Det vil vi ikke acceptere. Kvaliteten er allerede under alvorligt pres med for dårlige normeringer og for ringe forhold for personalet. Vi må finde andre løsninger. Og det kan vi heldigvis også godt.

Den første nærliggende og åbenlyse løsning er en genindførelse af tilskuddet til pasning af eget barn som også har været diskuteret massivt i de seneste par dage. Hvorfor ikke lade de forældre, der gerne vil passe deres eget barn, gøre det? Det frigiver en plads til de forældre der akut står og mangler én. Ren win-win. Den nyeste forskning peger endda på, at netop forældrene og altså barnets primære voksne, er de bedst egnet til at passe barnet i de første par år. Man kan undre sig over, at det nogensinde er blevet betvivlet.

Den næste nærliggende løsning er at spørge de selvejende og private institutioner om hjælp. Den slags samarbejder vil vi i Alternativet rigtig gerne se flere af, og dette kunne være starten på nogle gode og ikke mindst langtidsholdbare løsninger. Og der er flere mulige løsninger. Forvaltningen har allerede igangsat ansættelse af flere dagplejere og oprettelse af flere flerbørnsdagplejer (en håndfuld dagplejere der sammen passer mellem 8 og 10 vuggestuebørn i en lejlighed kommunen stiller til rådighed). Disse tiltag er vi i Alternativet meget begejstret for, da det for mange familier er det helt rigtige valg, med et pasningstilbud i små og trygge rammer.

MEN LAD OS DA IKKE STOPPE HER, for i Alternativet ser vi flere løsninger. Hvad hvis vi indførte en deltidsordning? En mulighed for forældre, at gå fra en fuld pasningsordning, ned til 50% pasning, med dertilhørende lavere forældrebetaling. Vi tror på at rigtigt mange forældre gerne vil bruge mere tid med deres børn, og det skal vi da opfordre til. Hver gang to familier vælger en deltidsordning, opstår der en fuldtidsplads til den familie der mangler. Og lad os da endelig ikke fra kommunens side diktere hvordan løsningen skal se ud. Lad det være institutionerne og forældrebestyrelserne selv, der former deres specifikke tilbud. Nogle institutioner vil måske dele børnene imellem formiddagsbørn og eftermiddagsbørn, andre imellem ugedagene og imellem lige og ulige uger. På den måde vil forældre, også ude i fremtiden, have muligheden for at vælge netop den institution der passer til deres hverdag.

Desuden vil vi i Alternativet, gerne række en hånd ud til de private aktører. Hvorfor ikke lave en ordning der inviterer virksomhederne til at oprette pasningstilbud på deres matrikel? De stiller lokaler til rådighed, mens kommunen står for den pædagogiske del. Virksomhederne får deres medarbejdere tilbage på arbejde, kommunen får flere vuggestuepladser og det bedste af det hele: børnene har deres forældre helt tæt på – måske kan de endda spise frokost sammen og blive ammet og puttet. Helt uden spildtid på transport.

Alternativet vil ikke være med til at indføre dårlige midlertidige løsninger, når de gode langtidsholdbare løsninger ligger lige for. Hvis ikke vi politikere skal være børnenes og fremtidens stemme, hvem skal så? Lad os tænke lidt mere skævt, drømme lidt større og sigte langt højere. Det kan lade sig gøre. Børn er ikke burhøns. Vi kan og skal gøre det bedre end det. Det skylder vi de københavnske børn og deres forældre.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News