Ældresagen: Kommune bestemmer over seniorjob
Kommunen er - ifølge loven - i sin gode ret til at sætte en grafisk designer til at feje gader, mener Ældresagen. Foto: Colourbox.dk
I sidste ende siger loven, at kommuner må sætte personer i seniorjob til hvad som helst, mener Ældresagen.

Når en grafisk designer på Fanø bliver sat til at feje gader og samle skrald som en del af sit seniorjob, så er det i sidste ende i orden. Det mener Ældresagen på baggrund af det materiale, der foreligger om kravene til et seniorjob.

- Det er jo kommunen, der fastlægger arbejdsområdet og indholdet af seniorjobbet, siger Peter Halkjær, som er seniorkonsulent i Ældresagen.

I loven om seniorjob står der, at "kommunen fastsætter seniorjobbets indhold og omfang efter samtale med ansøgeren og bl.a. under hensyn til vedkommendes kvalifikationer og interesser."

Og derfor understreger Peter Halkjær da også, at det er vigtigt, at kommunerne indgår i en dialog med de mennesker, der skal have et seniorjob.

- Der står jo, at det skal foregå under personens forudsætninger og interesser, så det lægger klart op til en dialog. Det lægger ikke op til, at den ene part skal sætte sig over i hjørnet og sige "sådan er det bare", siger seniorkonsulenten.

Ældresagen har dog ikke oplevet mange tilfælde, som det, der er beskrevet i Jyllands-Posten søndag.

Avisen fortæller historien om 58-årige Mette Lehmann, der er uddannet grafisk designer, men har fået tildelt et seniorjob som medarbejder inden for vej og park på Fanø. Det har fået fagforbundet for it-professionelle, Prosa, til at køre en prøvesag mod kommunen.

- Der er mig bekendt ikke lavet nogen undersøgelser af, hvor godt det fungerer. Men det er ikke mit indtryk, at der er forfærdelig mange sager som den, siger Peter Halkjær og påpeger, at kun op mod 300 ældre er i seniorjob i dag.

Det kan dog ifølge Kommunernes Landsforening blive mange flere i fremtiden, og det kan ifølge formanden for foreningens løn- og personaleudvalg, Michael Ziegler, blive en bombe under kommunernes økonomi.