Kommuner hælder syge, arbejdsløse og ældre i kedeldragter og kalder dem pedeller.
I mange kommuner er kun hver anden pedel ansat på grund af kvalifikationer. Resten er placeret i løntilskud, fleksjob, seniorjob eller andre sociale ordninger, viser opgørelse fra 3F.
Fagforeningen kræver kvoter for de såkaldt 'ekstraordinære ansatte' i kommunerne. De er en direkte trussel mod fagligheden i tekniske service-fag som pedel, vicevært og varmemester.
”Man bruger jo faget som social parkeringsplads. Teknisk service risikerer at blive kendt som noget, alle åbenbart kan finde ud af, og sådan er det ikke. Men det gør det svært at forhandle løn på sigt," siger Ellen K. Lykkegaard.
Løntilskud, fleksjob og seniorjob giver nemlig trængsel i pedellernes kafferum.
I 77 ud af 98 kommuner er mere end hver tredje teknisk service-medarbejder ansat på særlige vilkår. I ti kommuner er det ligefrem mere end halvdelen.
Det viser en opgørelse fra 3Fs Offentlige Gruppe af medarbejdere indenfor teknisk service i kommunerne. 3F og andre fagforeninger frygter, at det snart vil se lige sådan ud på i mange andre fag i kommunerne.
Derfor stiller KTO, Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, krav ved de kørende overenskomstforhandlinger om, at der skal være en grænse for, hvor mange ansatte med særlige forhold, der kan proppes ind på een arbejdsplads.
”Det er nu seniorjobberne kommer. De kommer så ind oveni alle de ekstraordinært ansatte, der er i forvejen,” siger Ellen K. Lykkegaard, formand for den offentlige gruppe og KTO-forhandler ved de kommunale overenskomster.
2.700 flere pedeller?
I løbet af det næste halve år kommer der yderligere op til 2.700 mennesker over 55 år. De er faldet ud af dagpengesystemet og har ret til et seniorjob i kommunen.
Så kan der godt blive trængsel i pedellernes kafferum og på rådhuset. Mange kommuner har udliciteret store dele af de ufaglærte opgaver, så der er få steder at sende de ledige hen.
I snit har kommunerne udliciteret 25 procent af de offentlige opgaver. Der er oftest opgaver som rengøring, vedligeholdelse af veje og parker og andre ufaglærte job.
Ellen K. Lykkegård understreger, at hun ikke har noget mod, at de ekstraordinært ansatte. Men hun har noget i mod, at der kommer så mange, at det devaluerer en hel branche.
KL har tidligere udtalt, at de mange kommende seniorjobbere var en alarmerende tendens, som KL frygter vil betyde, at kommunerne skal fyre med den ene hånd og ansætte seniorjobbere med den anden hånd.
Men da overenskomstforhandlingerne er i gang, ønsker KL ikke i øjeblikket af udtale sig om kravet fra lønmodtagerne om sikre en balance mellem ordinært og ekstraordinært ansatte. Det siger KL til Avisen.dk
En ejendomsservicetekniker arbejder normalt som vicevært, varmemester, pedel eller lignende.
Uddannelsen varer 3 år og tre måneder. heraf 45 skoleuger og resten praktik i et boligselskab eller en institution.
Det er serviceteknikerens job at få alt det tekniske og praktiske til at fungere i et boligområde, på en skole eller et andet sted med mange mennesker.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.