Administration 

Advarsel før treparten: Løndumping og ulighed må ikke tage over

"Trepartsforhandlingerne kan løse nogle afgørende problemer for Danmarks lønmodtagere. Derfor håber jeg regeringen griber muligheden og lytter til fagbevægelsen"

Karsten Hønge er beskæftigelsesordfører for SF. Han udlært tømrersvend og arbejdede i en længere årrække på forskellige byggepladser. Han er også tidligere fagforeningsformand gennem 16 år. Karsten vil især skrive om vilkårene på arbejdsmarkedet – altid med udgangspunkt i dem, som har mindst.

Trepartsforhandlinger er Danmark, når det er bedst. Det er her vi på tværs af sociale skel og politiske modsætninger beslutter os for at gå i samme retning. Det er her vi løfter sammen. Det er her vi finder afbalancerede løsninger sammen.

Mange udfordringer presser vores velfærdssamfund. Vi har en finansminister, der drømmer om tyske lønninger og skattelettelser til de, som allerede har rigeligt. De kortuddannede nedslides særligt og får lov til at betale prisen med den ødelagte efterløn. Social dumping foregår hver dag, når firmaer gennem unfair konkurrence undergraver danske løn- og arbejdsvilkår. Ikke kun lønnen presses, også arbejdsmiljøet bruges til at skaffe profit til grådige udenlandske arbejdsgivere og kyniske danske mellemhandlere. Der er nok at tage fat på. Det skal der findes løsninger på.

Regeringen er desværre ikke optaget af at løse disse udfordringer. Jeg og SF står bag fagbevægelsen og ønsker at presse regeringen til at indgå en trepartsaftale, som styrker velfærdssamfundet.

Hvor finder vi så de stærkeste løsninger, sammen? Især fem områder har brug for holdbare løsninger.

Flygtninge skal arbejde

Trepartsforhandlingerne skal give en god start på arbejdsmarkedet til glæde for både den enkelte flygtning, samfundet og virksomhederne.

FOA har allerede spillet ud med forslag, som peger på nye spændende og konstruktive veje. Jeg kan godt lide ideen om at kombinere arbejde i en virksomhed med undervisning. Det virker bedre i dagligdagen, når indføring i det danske sprog, kultur og vilkårene på arbejdsmarkedet sker sideløbende med, at man arbejder sammen med danske kolleger. Det er også helt afgørende, at både fagbevægelsen og arbejdsgiverne står bag alle introduktionsforløb til arbejdsmarkedet. De enkelte brancher kan skræddersy aftaler, som passer præcist til netop deres virkelighed.

Jeg tror, at praktikintegrationsforløb, hvor flygtninge hurtigst muligt kan deltage på arbejdsmarkedet på lige vilkår med danske lønarbejdere er en af vejene frem. Det er afgørende, at de ordninger, som trepartsforhandlingerne når frem til, understøtter danske løn- og arbejdsvilkår.

Drop ethvert forsøg på at snige løndumping ind ad bagvejen under dække af ”indslusningsløn”. Vi skal udbrede de eksisterende ordninger, som i overenskomsterne allerede er opfundet af fagbevægelsen og arbejdsgiverne i fælleskab.

Der skal være arbejde til mennesker, som søger beskyttelse i Danmark. Det er gennem arbejde, vi skaber værdierne i velfærdssamfundet, og flygtninge skal i gang så hurtigt som muligt. Det er godt for samfundet, og det er godt for flygtningene. Uden vellykket integrationen spiller vi hasard med velfærdssamfundet. Alle skal med.

Ulighed i pension

Uligheden i pension er en dagpengeskandale i slowmotion! Den markante ulighed i arbejdslivet skal ikke forstærkes i seniorårene. I dag er det sådan, at borgere med de færreste kræfter tækker de tungeste læs.

Elevatoren skal stoppe på flere etager, så man kan nå at stige af og nyde nogle værdige seniorår. Der er brug for et nyt tilbud, hvis du er nedslidt, fysisk eller mentalt, men ikke opfylder kriterierne for at få førtidspension. Folkepensionsalderen sættes løbende i vejret, men ikke alle kan klare de ekstra år på jobbet. SF foreslår, at nedslidte mennesker fem år før pensionsalderen får et særligt tilbud. Velfærdssamfund rimer ikke på uretfærdighed, ulighed og forskelsbehandling.

Et bedre psykisk arbejdsmiljø

Jeg har tidligere arbejdet som tømrersvend og fagforeningsformand. Det fysisk hårde arbejde på byggepladser gør, at mange kolleger skifter branche, før de er slidt helt ned. Nogle ender på førtidspension og andre får kun ganske få gode år som seniorer. Et ordentlig arbejdsmiljø, og en stærk forebyggende indsats er nødvendig, hvis ryg og knæ skal holde til pensionsalderen.

Vi skal huske at få hovedet med. Fordi en ret ryg er intet uden et stabilt hoved. Stress er et voksende problem, og trepartsforhandlingerne er et godt sted at blive enige om en national handlingsplan. Vi skal have hurtigere og gratis adgang til stressklinikker, og der skal være bedre mulighed for at få anerkendt en psykisk arbejdsskade.

Desværre foreslår regeringen massive besparelser på Arbejdstilsynet, hvor især den forebyggende indsats rammes.

Social dumping: Alle skal leve op til danske standarder

Social dumping er et andet ord for unfair konkurrence. En virksomhed, der opererer på danske løn-og arbejdsvilkår, vil aldrig kunne hamle op med en virksomhed, der ikke gør det. Alle skal leve op til danske standarder. Udenlandske firmaer og lønarbejdere er velkomne. Men de har ikke et hammerslag at gøre her, hvis ikke danske overenskomster holdes, arbejdsmiljøloven respekteres og der betales skat.

Vi skal have arbejdsklausuler. Når offentlige myndigheder – stat, kommuner og regioner - udbyder arbejde til private firmaer skal det ske til danske løn- og arbejdsvilkår. Vi skal indføre kæde- ansvar, så hovedentreprenøren er ansvarlige for deres underleverandører. Dermed er de ansvarlige for, at alle ansatte får ordentlige løn- og arbejdsvilkår. Så undgår vi de lidt for hurtige aftaler, der dumper lønnen. Transportbranchen er under hårdt pres, og mange gode chaufførjob er kørt ud af landet. Vi skal tage nye værktøjer i brug for at få fair konkurrence om jobbene.  

Gang i uddannelsen af både unge og voksne

Sikken et spild af muligheder, tænker jeg ofte, når en ny undersøgelse igen viser, at næsten hver fjerde dreng ikke får en ungdomsuddannelse, og at voksen- og efteruddannelsen står i stampe. Virksomhederne må meget længere frem på banen. For deres egen overlevelses skyld, men også for samfundets og den enkelte borgers skyld. Det er helt uholdbart med sådan et ressourcespild.

Trepart er en afgørende mulighed

Trepartsforhandlingerne kan løse nogle afgørende problemer for Danmarks lønmodtagere. Derfor håber jeg regeringen griber muligheden og lytter til fagbevægelsen. 

Sammen finder vi de bedste løsninger. Sammen sørger vi for, at velfærdssamfundet overlever.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

mand med bagværk
Film og TV

Røg ud af bagedysten:

Det var helt i orden

flaske med alkohol
Nyheder

18 russere døde:

Drak hjemmebrændt

thomas blachman poserer
Kendte

Blachman: Ordblindhed

fik mig ind i musikken

græskar i bunke
Krimi

Halloween-hærværk:

Smadrede flere

hundrede græskar  

blomster og lys på trappe
Krimi

Kongsberg-drabene:

Her er ofrene

politibil med påskriften politi
Krimi

Fodgænger dræbt

i færdselsulykke 

Nyheder

Jens Rohde:

Ingen kan styre mig

teknikere undersøger lejlighed
Krimi

Norsk politi: 37-årig

kan ikke afhøres 

mcdonalds skilt
Nyheder

Burgersultne bilister

skaber trafikkaos

rød paraply i gadebilledet
Nyheder

Gråt og vådt: 
Efterårsferien byder

på typisk efterårsvejr 

mand jubler ved siden af kæmpegræskar
Helt vildt

Her er vinderen af

DM i Kæmpegræskar

brandbil under udrykning
Krimi

Person fundet død

i udbrændt villa 

stearinlys ved gerningssted
Nyheder

Kongsberg-drabene:

Sætter navne på ofrene

Sofie Østergaard og Sebastian Richelsen
Kendte

DR-vært mor igen:

Dramatisk fødsel på

badeværelset

Smadret rude med alarmskilt
Nyheder

Pas på tyven:

Indbruddene stiger

i efterårsferien

Nyheder

Borgerligt støtteparti:

Pilen peger på Pape

Butik med grøntsager udenfor
Nyheder

Efter fund af mus og lort:

Lukker butik på stedet

Dronningen nipper til et glas
Kongelige

Dronningen dropper alkohol

Ronaldo og Solskjær
Sport

Fodboldklub flyver i ti minutter for at nå frem til kamp

Togstamme i mørke
Nyheder

Person død – blev ramt af tog

Ødelagt tempel
Nyheder

Jordskælv og kraftig strøm koster 14 livet 

spænding om omdans
Kendte

Farvel til Freja Kirk og Claudia Rex

Pengesedler og mønter
Nyheder

Kommuner ændrer skatten: Se hvor skatten stiger og falder

væltet gyllevogn
Krimi

Gyllevogn væltet i grøften
- stort udslip

natteliv i gaden
Nyheder

Større dansk by
tæt på forbud
i nattelivet

elmåler
Livsstil

Elpriser på himmelflugt

- sådan kan du spare

claus elming
Kendte

Claus Elming:
De ryger ud af
Vild med dans i aften

bålplads i naturen
Livsstil

Bål, hygge eller overnatning: Oplev naturen i vintermørke

proteinsalat
Mad og drikke

Risiko for forgiftning

- salat kaldes tilbage

sommerhus med dansk flag
Livsstil

Luk sommerhuset ned

og spar penge hele vinteren

prins william taler
Kongelige

Prinsen langer ud

efter milliardærer 

biler på motorvej
Nyheder

Efterårsferie: Her forventes tæt trafik og kø

dansere poserer
Underholdning

Vild med dans tog

fusen på sangstjerne 

Karen Ellemann, Henrik Qvortrup og Pia Kjærsgaard
Underholdning

Pia K. og Qvortrup:

Springer ud som

realitystjerner

headset ligger ved computerskærm
Krimi

El-selskab politianmeldt:

Snørede forbrugerne

fængselsbetjent lukker port i fængsel
Nyheder

Danmark sakker bagud:

Selv Albanien er bedre 

Prins Christian
Underholdning

Prins Christian fylder 16:

Skubbes frem i spotlyset 

Q8-logo
Nyheder

Nu over 14 kroner:

Benzinprisen sætter

rekord

rød bygning set på afstand
Krimi

Gymnasieelev i koma:

Faldt ud af vindue

på studietur

bill clinton i profil
Nyheder

Clinton indlagt

på hospitalet 

til salg skilt foran hus
Livsstil

Flere boligsælgere 
sætter prisen ned 

mand sidder med mundbind
Nyheder

Rigmand kendt fra

tv-serie får livstid 

Vild med dans
Kendte

Vild med dans:

De ryger ud

Skolevalg
Nyheder

Socialdemokratiet:

Størst ved skolevalg

Rejser corona
Nyheder

Flyselskaber: Nul mundbind i Skandinavien

drab
Krimi

Bizar sag:

Dræbt med ildrager

Beatles
Film og TV

Ny Beatles-dokumentar: Her er traileren

Norge terror
Nyheder

Barndomsven: En tikkende bombe

Lastbil
Nyheder

Voldsomme billeder: Lastbil væltet

Tanja Larsson
Nyheder

Bolig-rod:

Ordfører trækker sig

Espen Andersen Bråthen
Krimi

Norsk terror: Her er han

Støjberg
Nyheder

Bekymret over Støjbergs pressemeddelelse

Tour de france
Nyheder

Kronprins Frederik:

En stor dag 

En stor bunke af skrabelodder
Helt vildt

Skrabede kæmpe gevinst:

Pengene falder på 

på et tørt sted

En norsk politibetjent under et pressemøde om sagen
Nyheder

Efterretningstjeneste:

Angreb fremstår som terror

Rasmus Bjerg tæt på han står op ad et teater tæppe
Underholdning

Premiere udskydes:

Dansk film minder

om angreb i Norge

Anders Matthesen med begge hænder på sine kinder han ser eftertænksom ud
Underholdning

Matthesen udgiver livsstilsbog:

Træt af falske profeter

Pressebillede af Lisbet Dahl i lyseblå satinbluse og smil.
Kendte

Lisbet Dahl stopper

i Cirkusrevyen

To børn leger på en gynge. Man ser dem med ryggen til.
Krimi

Børnehavebørn finder

tre poser med kokain

på legeplads

Kong Harald i sort smoking og alvorligt udtryk
Kongelige

Norges konge er

rystet over angreb

Et faldefærdigt rødstenshus med slidt tag.
Nyheder

Danmarks BILLIGSTE

hus er solgt

En pige med det omtalte legetøj
Nyheder

Farligt legetøj: Trækkes

tilbage på stribe

Iben Hjejle og Casper Christensen på den røde løber. Hun kigger den ene vej. Han kigger den anden.
Kendte

Iben Hjejle: Her gik

det galt med Casper

En pil stikker ud af en væg ved en elboks eller postkasse.
Nyheder

Drabssigtet dansk statsborger

samarbejder med politiet

En række lastbiler på en rasteplads.
Nyheder

Klimarådet: Lastbiler

skal køre på el 

Nyheder

Dansk statsborger stod bag

dødeligt angreb i Norge

Nyheder

Døde og sårede i angreb med bue og pil i Norge

masser af tal på computerskærm
Nyheder

Hackere brød ind i kommuner:

Snød sig til 180.000 skattekroner

Lars Christian Lilleholt
Nyheder

Toppolitiker mister storetåen

Nyheder

MobilePay ude af drift

Rumraketten "New Shepard"
Nyheder

Star Trek-skuespiller bliver ældste menneske i rummet

Britta Nielsen
Krimi

Britta Nielsens børn får skærpet straffen

Claus Elgaard
Kendte

Elgaard ramt af blodprop i hjertet

saltspreder på snedækket vej
Nyheder

Vinteren er kommet til Danmark

par på den røde løber
Film og TV

Heino Hansen bliver

lokaljournalist:

Lokale nyheder får

for lidt kærlighed

indgang Glostrup Hospital
Krimi

Læge begik svindel for millioner

mand i mørkt tøj sidder på sofa
Krimi

Remee afvist

i Se og Hør-sag

mobiltelefon med mobilepay-logo
Krimi

Tre mand anholdt

for svindel med

Mobilepay 

kvindelig løber smiler
Sport

Stjerne

fundet død

fodboldspillere jubler
Nyheder

Afstemning: Skal

Danmark boykotte VM?