Administration 

Kommentar: Mette Frederiksens møguge kan blive et møgår

I mange socialdemokratiske medlemmers øjne var Mette Frederiksen den ægte vare, der skulle rette op på Helle Thornings løftebrud og ulykker. Men 'smykkeloven' skuffer, og nu flygter både vælgre og medlemmer.   (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)

Mange socialdemokrater har undertrykt deres frustration over Helle Thornings løftebrud og kovendinger. De har sat deres lid til, at Mette Frederiksen ville bringe S tilbage til sit oprindelige ideologiske udgangspunkt. Derfor er skuffelsen så meget desto større over, at S stemte for 'smykkeloven'

Socialdemokraternes partitop har rent ud sagt haft en møguge.

Først var der ballade i folketingsgruppen, hvor tre medlemmer gik imod partilinjen og ikke ville stemme for udlændingestramninger i den såkaldte ’smykkelov’.

Dernæst gik kreds- og lokalformænd ud og kritiserede strammerkursen og berettede om medlemsflugt. Og endelig kom i dag en dramatisk meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon, der viser, at Socialdemokraterne på en enkelt uge er gået fra at være Danmarks største parti til nu at ligge under tyve procent af stemmerne.

Av for den! Og her hjælper ingen meningsmåling i Børsen, hvor tilbagegangen er knap så slem. 

Møgugen viser nemlig, at Mette Frederiksen ikke kan gå på vandet, selvom hun i samtlige troværdighedsmålinger ligger langt over statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Dårlige målinger og røde kernetropper i oprør viser, at ingen partitop kan operere løsrevet fra sine ideologiske rødder. Heller ikke selvom man tænker i at friste blå vælgere og få regeringsmagten rundt om hjørnet.  

Hvis Mette Frederiksen ikke får skabt ro i sit frustrerede bagland, kan møgugen sagtens gå hen og blive til et møgår.

Undertryk af frustration efter Helle

For at forstå omfanget af Mette Frederiksens krise, skal man også forstå psykologien i det socialdemokratiske bagland. I Helle Thorning-Schmidts ti år som formand mente nogle i partiet, at partiet drejede for meget til højre. At Thorning og Bjarne Corydon var business-managere med styr på konkurrencestaten, men glemte partiets hjerte og værdipolitiske kompas.

Den frustration over løftebrud og højredrejning satte mange deres lid til, at Mette Frederiksen ville rette op på, da hun blev formand.

Ja, man kunne ligefrem høre socialdemokratiske veteraner drage et lettelsens suk, da Mette Frederiksen blev valgt: endelig får de den ægte vare. En socialt indigneret socialdemokrat med hjertet til venstre for midten.

Nu skulle Mette Frederiksen rette op på Helle Thornings ulykker og løftebrud.  Nu skulle alting blive anderledes og Mette Frederiksen vise, at selvom hun var med i S-regeringen på centrale ministerposter, var hun slet ikke som de andre reformivrige og økonomisk ansvarlige ministre.

Baglandet trængte kort sagt til en partiformand, der kunne både begejstre og lave ’rigtig’ socialdemokratisk politik.

I stedet har Mette Frederiksen og partiledelsen lavet blå forlig, der har ramt lige ind i hjertekulen hos de socialdemokratiske vælgere og medlemmer, der har længtes efter nye tider. Og det har forstærket undertrykket hos desillusionerede socialdemokrater.

Mettes synderegister

Mange socialdemokrater har sukket så meget efter nye tider, at de har lukket øjnene for, at Mette Frederiksen selv har et langt synderegister, hvor hun efter socialdemokratisk målestok har forbrudt sig mod partiets DNA.

Det begyndte allerede, da hun var beskæftigelsesminister. Her stod hun i spidsen for en håndfuld reformer, og hun har fået kras kritik for, at de først og fremmest har været en spareøvelse.  

Især reformen af førtidspension og fleksjob har været omstridt. Målet var at færre skulle havne på førtidspension – og først skulle de ud i ressourceforløb for at få afprøvet deres arbejdsevne på en lavere ydelse.

Reformen er blevet skældt hæder og ære fra, fordi den har skabt utryghed hos titusindvis af danskere, der slås med store psykiske eller sociale problemer.

Sprang i au pair-målet  

Så var der au pair ordningen, der blandt mange socialdemokrater betragtes som social dumping og grov underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Inden sin ministertid havde Mette Frederiksen raset over ordningen og ment, at den skulle laves om til en arbejdsmarkedsordning frem for kulturel udveksling. 

Hun vendte på en tallerken, og selvom hun gav de filippinske au pairs lønforhøjelse, mere fritid og andre forbedringer, var det dybest set kun kosmetiske forbedringer, der ikke ændrer grundlæggende ved, at Mette Frederiksen sprang i målet, da hun havde chancen.   

Droppede øremærket barsel og sexforbud

For andre socialdemokrater var det slut, da Mette Frederiksen var med til at droppe øremærket barsel til mænd. En socialdemokratisk mærkesag, der blev sløjfet hen over hovedet på baglandet. Dengang smækkede formanden for partiets interne ligestillingsudvalg med døren i protest, og beslutningen betød, at entusiastiske partisoldater mistede lysten til at være med.

Og så var der kovendingen omkring forbud mod købesex. På Socialdemokraternes kongres i 2009 besluttede man, at det var partiets officielle politik at forbyde købesex. Dengang brændte Mette Frederiksen for at forbyde prostitution.  Tre år senere droppede S-regeringen et forbud, selvom de kunne have skaffet sig flertal med Enhedslisten.

Der var også løftet om at indføre kvoter for kvinder i bestyrelser, der blev skrottet.    

Skuffelse på skuffelse i ligestillingspolitikken, socialpolitikken og værdipolitikken fik under Helle Thornings ledelse mange ildsjæle til at melde sig ud af partiet.  

Men mange medlemmer med det socialdemokratiske blod rullende i årene holdt stand i håb om bedre tider. De satte deres lid til, at Mette Frederiksen ikke bare ville genrejse partiet i størrelse, men også holde fast i nogle klassiske socialdemokratiske værdier. Og ikke føje blå blok og Dansk Folkeparti.

Nu er det nok

Da S-toppen valgte at stemme for asylstramningerne i denne uge, var det nok for de kernesocialdemokrater, der i de senere år har bidt frustrationer over løftebrud i sig.

Avisen.dk har talt med stribevis af lokalformænd, der brokker sig.

- Den førte politik er træls, men det er lige så træls, at partitoppen ikke lytter til baglandet efter mange års demokratisk underskud, noterer flere.

Hvis Mette Frederiksen skal undgå, at 2016 bliver et møgår, skal hun ud på landevejene i de næste måneder. Det er sæson for generalforsamlinger i  de socialdemokratiske partiforeninger og kredse i februar og marts. Folketingskandidater er allerede blevet bedt om at stå skoleret og forklare det, som mange opfatter som en DF-light kurs.

Flere kredsformænd kræver, at partitoppen kigger forbi med en god forklaring på ’smykkelov’ og andre ting.

Med det oprør, der lurer, er der ingen vej udenom, at Mette Frederiksen tropper op og tager debatten med lokalforeningerne. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Chris Anker Sørensen
Sport

Chris Anker Sørensen:

Bror døde også på cykel

Chris Anker Sørensen og hans kone Michelle til en prisuddeling i 2019.
Sport

Chris Ankers kone i chok:

Kan ikke rumme at jeg

aldrig skal kysse ham igen

Sangeren Annika Aakjær på den røde løber med vildt og rødt hår
Underholdning

Annika Aakjær syg:

Aflyser alt

Retten i Aalborg set udefra.
Krimi

52-årig indrømmer

drab på ekskone

En kæmpe bunke blandede vingummibamser i forskellige farver.
Mad og drikke

Farlige vingummier –

du kan blive kvalt

Screendump fra overvågningsvideo manden, der er klædt i sort er meget utydelig.
Krimi

Voldtog 60-årig kvinde

ved du hvem han er?

Corona
Nyheder

Pfizer: Vaccine til børn er sikker og virker

Nyheder

Rusland:

Otte personer døde i skyderi 

Hørsholm
Nyheder

Ejendomsmarkedet gløder: Boligdrømme til over 30 millioner

Katrine Greis-Rosenthal
Underholdning

Sygeplejeskolen-stjerne:

Har fundet det gode familieliv

Nyheder

Da Kanariske Øer:

5000 er evakueret 

The Crown
Underholdning

Emmy-uddeling: The Crown løb med store priser  

tænder
Nyheder

Styrelse stopper salg af tandblegemidler

Portræt af Anne Louise Hassing i blødt lys der ligner solopgang og en hvid kjole.
Kendte

Anne Louise Hassing

kærligheden brast

Et sæt hænder klædt i blå engangshandsker med en klud i den ene og en spray i den anden.
Nyheder

Vil have en

hygiejnemilliard

til rengøring

Portræt af Mathilde Falch på en sort baggrund.
Underholdning

Toppen af poppen:

VILLE tale om andet

end musikken

Portræt af Tina Lund i solskin med udslået hår.
Kendte

Tina Lund

gift igen

Nyheder

Vulkan i udbrud

på ferieø

ATK-bil
Krimi

Blitzet: "Førerløs" bil

drønede igennem byzone

Prins Andrew i forgrunden bag ham ses prinsesse Beatrice med en stor sort og hvid hat.
Kongelige

Dropper sit skjul:

Besøger datter

på hospitalet

En flersporet stor vej med en cykelovergang og en vejbro oppe over,
Sport

Chaufføren var

IKKE skyld i

Chris Ankers død

Sarah Grünewald og christiane schaumburg-müller
Kendte

Vild med dans-vært: Jeg trives ikke med noget der er forbudt

Peter Kofod og  Anders Vistisen
Nyheder

DF-profil: Jeg vil arbejde dag og nat for dansk brexit

John Rosenhøj
Nyheder

DF'er beskyldes for at have tilbudt prostitueret som "slavetøs"

billede af politibil
Krimi

Mystik: Mand alvorligt såret af knivstik på dansk motorvej

noller
Kendte

Noller: - Jeg fortryder ikke noget

Sport

Cykelverdenen sørger over Chris Anker Sørensens død

Janni Ree
Kendte

Janni Ree:

Udgiver bog om tabu

natteliv
Nyheder

Efter genåbningen:

Vi vælter i byen

Øgendahl
Kendte

Mick Øgendahl:

Hædret med flise

tårnspring
Helt vildt

Vildt spring:

Hopper fra 21 meter høj klippe

Mette Frederiksen
Nyheder

Mette Frederiksen: Vi må løse Arne-udfordringer

mascha vang
Film og TV

Rystet Mascha Vang:

Det var modbydeligt

tauson
Sport

Clara Tauson i sin anden WTA-finale

thulesen
Nyheder

Thulesen Dahl genvalgt som formand 

en politiafspærring og nogle betjente
Krimi

52-årig erkender drab på kvinde 

en rødhåret dame i kjole og en mand i jakkesæt
Nyheder

Støjberg og Thulesen Dahl fik stående klapsalver

En gammel mand med høj hat og en lidt yngre med samme hat
Kongelige

Det her var prins Philips sidste (muntre) sætning

pia kjærsgaard går ned ad en trappe
Nyheder

Pia Kjærsgaard giver Thulesen Dahl sidste advarsel

to dansere på et gulv
Kendte

Vild med dans-deltager: Det er uacceptabelt

en håndværker foran en villa
Nyheder

Hver anden glemmer deres skattefradrag

en dame sms'er bag rattet
Krimi

Mobiltelefoni:

Vi overtræder loven konstant

Nyhavn med turister
Nyheder

København kåret:

Sikreste by i verden

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Strømmen gik i flere byer

pia kjærsgaard i folketinget
Nyheder

Et års ballade i Dansk Folkeparti

et sort hvidt billede af en smilende mand
Nyheder

Mystik omgiver stadig Dag Hammarskjölds død 60 år efter

vild med dans
Film og TV

Vild med dans: De røg ud 

Taliban
Nyheder

Taliban genåbner skoler: Kun for drenge

Krimi

41-årig kvinde dræbt af skud

Thorstein Thomsen
Kendte

Thorstein Thomsen er død

vild med dans
Film og TV

Vild med dans:

Kan du huske vinderne

df
Nyheder

Peter Kofod: Klar til at blive DF-næstformand

gran canaria
Rejser

Populære rejsemål bliver grønne

armbrøst
Nyheder

Vild video:

Mand skyder to med armbrøst

mårhunde
Dyreliv

Mårhunde lokkes af mårhunde og aflives

drikkevand
Nyheder

Drikkevand tjekkes nu for fluorstoffet PFOS

Kjærsgaard
Nyheder

Pia Kjærsgaard:

Vil ikke udfordre Thulesen Dahl

Bramsen
Nyheder

Forsvarer Ærø-tur:

Forhindrede ingen beslutninger

Nyheder

Miljøbombe:

900 industrigrunde skal tjekkes for PFAS

en flok deltagere i bagedysten
Film og TV

Vild med dans-stjerners kærester i Bagedysten

en mand i rød-hvid skindjakke
Kendte

René Dif: Jeg kunne ikke genkende mig selv

foden af general sherman
Helt vildt

Verdens største træ
truet af kæmpe brand

Hele "Vild med dans"-holdet
Film og TV

Sæt ikke dine
penge på dem her

En mor og to børn
Helt vildt

Mor i havsnød redder sine børn ved at amme dem

kæmpe bunker af kompost
Nyheder

Firma i Roskilde lugter som en rådden skraldespand

felix smith
Kendte

Kvinde til Felix Smith:
- Du har flot hår, men ...

en strand i skyet vejr
Nyheder

Først på søndag ser vi solen

Nyheder

Hver femte dansker skylder det offentlige penge

dyrt ur
Nyheder

Du kan få bøde for, at købe drømmeuret med kontanter

forurenet grund
Nyheder

Tusindvis af grunde
kan være forurenet

tinderboxfacade
Nyheder

Tøjkæde knækker og går konkurs

legomodellen afsløres
Helt vildt

Vildt: Tom Kristensens Le Mans-vinder bygget i Legoklodser

Ambulance
Krimi

Treårig dreng død efter ulykke på legeplads

 Bob Enyart
Corona

Vaccineskeptiske radioværter dør på stribe

snus
Sundhed

Snus giver unge varige skader på tænder og i mund

Københavns Byret i København
Krimi

Filmmand sigtet for

voldtægt

Østre Landsret
Krimi

Apoteker bedøvede og voldtog ung kvinde

anne louise hassing poserer
Kendte

Skuespiller smed 10 kilo:

Det har ændret mit liv

pia kjærsgaard taler i folketinget
Nyheder

DF-lokalformand:

Lad Pia overtage

formandsposten

par sidder i vildmarksbad
Livsstil

Undgå skader:

Sådan sikrer du haven

mod efterårets vejr