Blogindlæg Kommentar: Mette Frederiksens møguge kan blive et møgår
I mange socialdemokratiske medlemmers øjne var Mette Frederiksen den ægte vare, der skulle rette op på Helle Thornings løftebrud og ulykker. Men 'smykkeloven' skuffer, og nu flygter både vælgre og medlemmer.   (Foto: Foto: Nils Meilvang, Scanpix.)
Mange socialdemokrater har undertrykt deres frustration over Helle Thornings løftebrud og kovendinger. De har sat deres lid til, at Mette Frederiksen ville bringe S tilbage til sit oprindelige ideologiske udgangspunkt. Derfor er skuffelsen så meget desto større over, at S stemte for 'smykkeloven'

Socialdemokraternes partitop har rent ud sagt haft en møguge.

Først var der ballade i folketingsgruppen, hvor tre medlemmer gik imod partilinjen og ikke ville stemme for udlændingestramninger i den såkaldte ’smykkelov’.

Dernæst gik kreds- og lokalformænd ud og kritiserede strammerkursen og berettede om medlemsflugt. Og endelig kom i dag en dramatisk meningsmåling fra analyseinstituttet Megafon, der viser, at Socialdemokraterne på en enkelt uge er gået fra at være Danmarks største parti til nu at ligge under tyve procent af stemmerne.

Av for den! Og her hjælper ingen meningsmåling i Børsen, hvor tilbagegangen er knap så slem. 

Møgugen viser nemlig, at Mette Frederiksen ikke kan gå på vandet, selvom hun i samtlige troværdighedsmålinger ligger langt over statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Dårlige målinger og røde kernetropper i oprør viser, at ingen partitop kan operere løsrevet fra sine ideologiske rødder. Heller ikke selvom man tænker i at friste blå vælgere og få regeringsmagten rundt om hjørnet.  

Hvis Mette Frederiksen ikke får skabt ro i sit frustrerede bagland, kan møgugen sagtens gå hen og blive til et møgår.

Undertryk af frustration efter Helle

For at forstå omfanget af Mette Frederiksens krise, skal man også forstå psykologien i det socialdemokratiske bagland. I Helle Thorning-Schmidts ti år som formand mente nogle i partiet, at partiet drejede for meget til højre. At Thorning og Bjarne Corydon var business-managere med styr på konkurrencestaten, men glemte partiets hjerte og værdipolitiske kompas.

Den frustration over løftebrud og højredrejning satte mange deres lid til, at Mette Frederiksen ville rette op på, da hun blev formand.

Ja, man kunne ligefrem høre socialdemokratiske veteraner drage et lettelsens suk, da Mette Frederiksen blev valgt: endelig får de den ægte vare. En socialt indigneret socialdemokrat med hjertet til venstre for midten.

Nu skulle Mette Frederiksen rette op på Helle Thornings ulykker og løftebrud.  Nu skulle alting blive anderledes og Mette Frederiksen vise, at selvom hun var med i S-regeringen på centrale ministerposter, var hun slet ikke som de andre reformivrige og økonomisk ansvarlige ministre.

Baglandet trængte kort sagt til en partiformand, der kunne både begejstre og lave ’rigtig’ socialdemokratisk politik.

I stedet har Mette Frederiksen og partiledelsen lavet blå forlig, der har ramt lige ind i hjertekulen hos de socialdemokratiske vælgere og medlemmer, der har længtes efter nye tider. Og det har forstærket undertrykket hos desillusionerede socialdemokrater.

Mettes synderegister

Mange socialdemokrater har sukket så meget efter nye tider, at de har lukket øjnene for, at Mette Frederiksen selv har et langt synderegister, hvor hun efter socialdemokratisk målestok har forbrudt sig mod partiets DNA.

Det begyndte allerede, da hun var beskæftigelsesminister. Her stod hun i spidsen for en håndfuld reformer, og hun har fået kras kritik for, at de først og fremmest har været en spareøvelse.  

Især reformen af førtidspension og fleksjob har været omstridt. Målet var at færre skulle havne på førtidspension – og først skulle de ud i ressourceforløb for at få afprøvet deres arbejdsevne på en lavere ydelse.

Reformen er blevet skældt hæder og ære fra, fordi den har skabt utryghed hos titusindvis af danskere, der slås med store psykiske eller sociale problemer.

Sprang i au pair-målet  

Så var der au pair ordningen, der blandt mange socialdemokrater betragtes som social dumping og grov underbetaling af udenlandsk arbejdskraft.

Inden sin ministertid havde Mette Frederiksen raset over ordningen og ment, at den skulle laves om til en arbejdsmarkedsordning frem for kulturel udveksling. 

Hun vendte på en tallerken, og selvom hun gav de filippinske au pairs lønforhøjelse, mere fritid og andre forbedringer, var det dybest set kun kosmetiske forbedringer, der ikke ændrer grundlæggende ved, at Mette Frederiksen sprang i målet, da hun havde chancen.   

Droppede øremærket barsel og sexforbud

For andre socialdemokrater var det slut, da Mette Frederiksen var med til at droppe øremærket barsel til mænd. En socialdemokratisk mærkesag, der blev sløjfet hen over hovedet på baglandet. Dengang smækkede formanden for partiets interne ligestillingsudvalg med døren i protest, og beslutningen betød, at entusiastiske partisoldater mistede lysten til at være med.

Og så var der kovendingen omkring forbud mod købesex. På Socialdemokraternes kongres i 2009 besluttede man, at det var partiets officielle politik at forbyde købesex. Dengang brændte Mette Frederiksen for at forbyde prostitution.  Tre år senere droppede S-regeringen et forbud, selvom de kunne have skaffet sig flertal med Enhedslisten.

Der var også løftet om at indføre kvoter for kvinder i bestyrelser, der blev skrottet.    

Skuffelse på skuffelse i ligestillingspolitikken, socialpolitikken og værdipolitikken fik under Helle Thornings ledelse mange ildsjæle til at melde sig ud af partiet.  

Men mange medlemmer med det socialdemokratiske blod rullende i årene holdt stand i håb om bedre tider. De satte deres lid til, at Mette Frederiksen ikke bare ville genrejse partiet i størrelse, men også holde fast i nogle klassiske socialdemokratiske værdier. Og ikke føje blå blok og Dansk Folkeparti.

Nu er det nok

Da S-toppen valgte at stemme for asylstramningerne i denne uge, var det nok for de kernesocialdemokrater, der i de senere år har bidt frustrationer over løftebrud i sig.

Avisen.dk har talt med stribevis af lokalformænd, der brokker sig.

- Den førte politik er træls, men det er lige så træls, at partitoppen ikke lytter til baglandet efter mange års demokratisk underskud, noterer flere.

Hvis Mette Frederiksen skal undgå, at 2016 bliver et møgår, skal hun ud på landevejene i de næste måneder. Det er sæson for generalforsamlinger i  de socialdemokratiske partiforeninger og kredse i februar og marts. Folketingskandidater er allerede blevet bedt om at stå skoleret og forklare det, som mange opfatter som en DF-light kurs.

Flere kredsformænd kræver, at partitoppen kigger forbi med en god forklaring på ’smykkelov’ og andre ting.

Med det oprør, der lurer, er der ingen vej udenom, at Mette Frederiksen tropper op og tager debatten med lokalforeningerne. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

via Listen To News