Aarhus-borgmester forventer letbanen på skinnerne snarest
Den planlagte åbning af Aarhus Letbane kommer ikke til at ske lørdag, efter at Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen har afvist at godkende letbanen. Her ses letbanetoget på Randersvej 14. september under en testkørsel. Foto: Henning Bagger/Scanpix
En skuffet borgmester i Aarhus regner med, at godkendelsen af byens letbane bringes i orden hurtigst muligt.

Der var lagt op til en stor åbningsfest ved Dokk1 i Aarhus, i forbindelse med at den nye letbane skulle på sin første køretur lørdag klokken 11.30.

Men problemer med sikkerheden har i sidste øjeblik fået Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen til at afvise at godkende Aarhus Letbane. Åbningsfesten er derfor blevet aflyst i ellevte time.

Det skuffer Jacob Bundsgaard (S), borgmester i Aarhus. Han havde en klar forventning om, at Aarhus Letbane var klar til at køre lørdag.

- Det er dybt skuffende, at vi nu står i en situation, hvor letbanen ikke kan åbne, som det ellers var planlagt, siger Jacob Bundsgaard.

Sikkerheden fremstår ifølge styrelsen både tynd, ufærdig og usammenhængende.

Borgmesteren har bedt om en redegørelse over forløbet.

- Det er med henblik på at vurdere, hvilken reaktion der skal komme fra min og byrådets side. Og også hvorvidt, der skal placeres et ansvar, siger han.

- Jeg er totalt uforstående over for, at man på tværs af myndighederne ikke har kunnet løse sådan en opgave til tiden. Det skal selvfølgelig også indgå i den redegørelse.

Jacob Bundsgaard forventer nu, at arbejdet med at få godkendelserne bragt i orden sker hurtigst muligt.

Aarhus Letbanes direktion mødes lørdag formiddag for at diskutere, hvad der skal ske fremover, for at letbanen kan komme ud at køre.

Trafikstyrelsen har afvist godkendelsen af letbanen af to årsager.

Dels afviser styrelsen en uvildig bisidders vurdering af, at Aarhus Letbane lever op til kravene om fremtidig vedligehold. Aarhus Letbane kan derfor ikke godkendes som forvalter af Letbanen.

Dels er Trafikstyrelsen ikke tilfreds med dokumentationen af det sikkerhedsarbejde, som letbanens operatør, Keolis, har udført.

Administrerende direktør i Keolis Peter Lanng Nielsen siger, at han er "dybt rystet" over den aflyste åbning af letbanen.

- Vi mener, at letbanen i Aarhus er sikker. Den holdning deler vi med ledelsen af Aarhus Letbane.

- Men vi må også konstatere, at styrelsen er den myndighed, der skal godkende. Og dem har vi ikke været i stand til i tilstrækkeligt omfang at overbevise om, at vi har et godt system, siger Peter Lanng Nielsen.

/ritzau/