Ubers hemmelige kontrakt: Chauffører får dobbelt mundkurv

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper. Man kan simpelthen ikke pålægge folk, at de ikke har retten til at ytre sig om deres arbejde. Men det gør de altså her, mener professor Henning Jørgensen. (Foto: Foto: Sophia Juliane Lydolp, Scanpix / Avisen.dk)

Med Ubers kontrakt får chaufførerne en juridisk mundkurv på. Samtidig har de blandt andet forbud mod at sige, at de har mundkurv på. Advokat råder chauffører til forsigtighed, mens professor kalder kontrakten et indirekte forbud mod organisering.

Når chauffører melder sig til den kontroversielle kørselstjeneste Uber, pålægger kontrakten dem en omfattende tavshedspligt. Samtidig har chaufførerne pligt til at holde kontraktens indhold hemmelig, afslører Avisen.dk i dag.

Dermed får Uber-chaufførerne en slags dobbelt mundkurv på, som forbyder dem at fortælle om en række ting, men som også forbyder dem at fortælle, hvad de ikke må fortælle om.

Det fremgår af en kontrakt, som Avisen.dk er kommet i besiddelse af. Kontrakten er indgået i efteråret mellem en tidligere dansk Uber-chauffør og Ubers hollandske datterselskab Rasier Operations BV.

Advokat: Svært at gennemskue kontrakten

I kontraktens kapitel om "Ejerskab af intellektuel ejendom" oplistes en række emner, som kontrakten kræver forbliver fortrolige. Det tæller blandt andet "tjenesten", "beslægtede metoder", "prissætning" og "prissætningsmetoder".

- Det kan være svært for den almindelige chauffør at gennemskue, hvad man må eller ikke må fortælle.
Asger Segel, advokat

Mundkurven er dog ikke begrænset til de forhold, der nævnes konkret i kontrakten, og samlet set er formuleringerne så brede og generelle, at det er uklart, hvad chaufførerne overhovedet må og ikke må udtale sig om. Det mener advokat Asger Segel, som har gennemlæst kontrakten. Han er specialist i arbejds- og ansættelsesret i selskabet Elmer Advokater.

- Der er uklart, hvad de fortrolige oplysninger omfatter, for det er meget bredt formuleret. Det kan være svært for den almindelige chauffør at gennemskue, hvad man må eller ikke må fortælle, lyder det fra Asger Segel, som dog pointerer, at nogle af punkterne formentlig handler om at beskytte kunders personoplysninger.

Fakta: Det siger kontrakten

Ejerskab af intellektuel ejendom

Parterne forstår, at for at udføre tjenesterne, der påtænkes af denne Aftale, kan det være nødvendigt for parterne at udveksle visse fortrolige og private oplysninger om deres transaktioner, kunder/klienter og andre følsomme oplysninger, som parterne betragter som fortrolige. Disse fortrolige og private oplysninger (“fortrolige oplysninger”), omfatter, men er ikke begrænset til, følgende:

i. Selskabets oplysninger. (1) Tjenesten, og beslægtede metoder, processer og teknologi; (2) prissætning, prissætningsmetoder og faktureringspraksis; (3) markedsføring og finansielle planer; (4) breve, hensigtserklæringer, aftaler og andre interne dokumenter; og (5) finansielle eller andre oplysninger om selskabet eller dets kunder, der ikke er tilgængelige for offentligheden. 

ii. Oplysninger om transportudbyder. (1) oplysninger om dine kunder; (2) din prissætning, prissætningsmetoder og faktureringspraksis; (3) din adresse og kontaktpersoner; (4) dine virksomhedsforslag og bud og eventuelle relaterede breve, hensigtserklæringer, aftaler og andre interne dokumenter opretholdt fortroligt; og (5) finansielle oplysninger om dig, som ikke er tilgængelige for offentligheden. 

Undtagen efter ordre fra offentlig myndighed, der har jurisdiktion, efter modtagelse af en skriftlig anmodning fra en kunde, eller efter skriftlig samtykke fra den anden part, lover og accepterer selskabet og du, at de ikke vil videregive til tredjeparter eller anvende til egen fordel eller til fordel for en tredjepart, nogen fortrolige oplysninger betroet af den anden part eller dens kunder/klienter i udførelsen af tjenester i henhold til denne Aftale.

Denne aftale er ikke et salg, og overdrager ikke nogen rettigheder til dig til ejerskab i eller relateret til tjenesten eller softwaren eller enhver intellektuel ejendomsret ejet eller licenseret af selskabet. Selskabets navn, selskabslogoet og produktnavnene forbundet med tjenesten og softwaren er varemærker tilhørende selskabet eller tredjeparter, og ingen ret eller licens er givet til at bruge dem.

Kilde: Kontrakt mellem dansk Uber-chauffør og Ubers datterselskab Raser Operations BV.

UDVID

Professor: Brud på retsstatsprincipper

Avisen.dk har forelagt kontrakten for professor og arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. Han mener, at Ubers model er designet til at omgå al regulering, som er indgået politisk eller mellem arbejdsmarkedets parter i Danmark.

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper.
Henning Jørgensen, professor og arbejdsmarkedsforsker

- Kontrakten kan jo forstås sådan, at du reelt ikke må give oplysninger om noget til nogen, og hvis du gør, kan de komme efter dig, lyder det fra Henning Jørgensen.

I forhold til principper om ytringsfrihed er det et alvorligt problem, mener han.

- Demokratisk set er det et brud på helt fundamentale retsstatsprincipper. Man kan simpelthen ikke pålægge folk, at de ikke har retten til at ytre sig om deres arbejde. Men det gør de altså her, mener Henning Jørgensen.

Dobbelt mundkurv

Blandt de sidste punkter i aftalen finder man dette punkt, som forbyder chaufføren at fortælle andre, hvad der står i kontrakten:

Aftalens fortrolighed

Du erklærer, at du ikke har oplyst, og accepterer at holde indholdet og vilkårene i denne Aftale fortroligt, medmindre sådanne oplysninger ellers er offentligt tilgængelige eller deres offentliggørelse er påbudt ved lov. Du accepterer at tage alle rimelige forholdsregler for at forhindre offentliggørelsen af indholdet og vilkårene i denne Aftale, herunder af dine medarbejdere til tredjeparter, og accepterer, at der ikke vil være nogen omtale, direkte eller indirekte, om eventuelle vilkår og betingelser, der er indeholdt heri. Du accepterer kun at offentliggøre vilkårene og betingelserne i Aftalen til de advokater, revisorer, statslige enheder og familiemedlemmer, der har behov for at kende til sådanne oplysninger, og da kun i det omfang, der er absolut nødvendigt. I tilfælde, hvor du måtte oplyse visse vilkår og betingelser i Aftalen til de nødvendige identificerede tredjeparter, accepterer du at informere Rasier om arten og omfanget af offentliggørelsen og accepterer endvidere at underrette de nødvendige tredjeparter om denne fortrolighedsbestemmelse, og tage alle forholdsregler for at sikre, at disse parter ikke selv offentliggør vilkårene og betingelserne i Aftalen.

UDVID

Svært at organisere sig

Er man taxichauffør, kan man frit tale med kollegerne om problemer på jobbet og organisere sig i en fagforening. Men med Ubers mundkurv kan det være umuligt for chaufførerne, mener Henning Jørgensen. Blandt andet kritiserer han, at kontrakten kræver, at eksempelvis emnet "prissætning" skal være fortroligt. Han kritiserer samtidig den "dobbelte" mundkurv, som forbyder chaufførerne at fortælle noget som helst om, hvad der står i deres kontrakt - herunder om deres juridiske mundkurv.

- I praksis er det umuligt at organisere sig, for chaufførerne må formentlig ikke snakke med andre om noget som helst. Og du må ikke engang snakke om, hvad du ikke må snakke om, fordi du også er pålagt at holde kontraktens indhold hemmeligt. Reelt afskriver man fuldstændig retten til at organisere sig, mener Henning Jørgensen.

Vær tilbageholdende

Juridisk er det ikke entydigt, om kontrakten indebærer et forbud mod udtale sig om "prissætning" og "prissætningsmetoder" forbyder Uber-chauffører at tale om deres løn. Alligevel bør man være forsigtig, mener advokat Asger Segel.

- Det fremgår ikke klart, om chaufføren dermed har forbud mod at fortælle, hvad han tjener på for eksempel ugebasis eller månedsbasis. Men jeg ville nok sige til min klient, at han bør være tilbageholdende med at oplyse det, lyder det fra Asger Segel.

Det kan dog blive en besværlig proces, hvis selskabet mener, at chaufføren har brudt kontrakten. Ifølge kontrakten kan det nemlig ende med, at en tvist skal løses i Holland.

- Chaufføren kan så indtage det standpunkt, at han gerne må oplyse om det. Men hvis selskabet så reagerer med en sanktion og mener, at han har misligholdt kontrakten, vil spørgsmålet skulle afgøres af en hollandsk voldgiftsret, siger Asger Segel.

- Vi tror på, at det sikrer partner-chaufførerne en næsten uhørt grad af frihed.
Udtalelse fra Uber

Uber: Uhørt grad af frihed

Avisen.dk har forelagt kritikken for Uber. De skriver i en mail, at modellen med selvstændige chauffører i stedet for ansatte giver masser af frihed til gavn for chaufførerne.

- Vi tror på, at det sikrer partner-chaufførerne en næsten uhørt grad af frihed. Ved at være deres egen chef kan de selv vælge, hvor og hvornår de vil køre. Der er intet mødeskema, og de vælger, hvordan de leverer ydelsen til passagererne, skriver Uber i en mail på engelsk, som Avisen.dk har oversat.

Uber oplyser samtidig, at de sidenhen har opdateret kontrakten, så den er lettere at forstå for chaufførerne. Den opdaterede kontrakt er sendt til Avisen.dk.

Opdateret 6:35 med kommentar fra Uber

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) udtaler sig foran flere mikrofoner
Nyheder

Suger oplysninger om

danskere via top-

hemmeligt spionsystem

Demonstranter og politi på gaden i Louisville, Kentucky
Krimi

Politibetjente skudt 

Den amerikanske præsident Donald Trump
Nyheder

Trump: Det kommende

valg er en katastrofe 

Danske Banks hovedkontor i København
Nyheder

Nye problemer for Danske Bank

Old town i Warszawa
Corona

Efter studietur:

11 elever fra samme

klasse smittet

Grænsestation mellem Danmark og Tyskland.
Corona

Efter stigende smittetal:

Tyskland advarer

mod Danmark

Politifolk holder vagt ved foden af Eiffel-tårnet
Nyheder

Bombetrussel mod

Eiffel-tårnet

Nærbillede af mobiltelefon
Krimi

Ansat i børnehave anholdt:

Tog fotos under bleskift

Skilte med henholdsvis dame- og herretoilet.
Corona

Frygter coronasmitte på offentlige toiletter

læger tester passagerer i bil for corona
Corona

Dagens tal:

Over 500 nye smittede

portrætter af Anne-Elisabeth og Tom Hagen
Krimi

Retten: Tom Hagen

kan løslades

Billede af Lisbeth Hejsel
Krimi

Har du set Lisbeth

og hendes Hyundai?

Skilt til Vestre Landsret
Krimi

Ældre kvinde forgiftede sin mand:

Kager proppet med medicin

joan collins
Kendte

87-årig Dollars-stjerne

er gået på kur

en mand kigger ind ad vinduet til en Jensens Bøfhus-restaurant
Nyheder

Nul bøffer?: Jensens Bøfhus presses i konflikt

bilist kigger på mobiltelefon
Krimi

800 knaldet for

håndholdt mobil

på én uge

sedler og mønter
Nyheder

Sådan vil du bruge dine
indefrosne feriepenge

Billede af en masse mønter
Nyheder

Flertal presser på:

Frigiv alle feriepengene

letpåklædt kvinde
Krimi

Ulovligt marked for

danske nøgenbilleder:

Det koster 20 kroner

Elon MUsk står foran en Tesla model 3
Nyheder

Tesla-stifter: Stort

prisfald på elbiler

Et billede fra politiets lagre med stjåle designermøbler
Krimi

Hælervarer for

to milliarder:

Er din stol varm?

illustration af covid-19
Corona

Tjek din branche:

Så mange smittes

med corona

billede af et lyn
Nyheder

Lyn slår ned under fodboldkamp:

14 børn kvæstet

Scandinavian Star set fra luften
Nyheder

Scandinavian Star-kaptajn

Hugo Larsen er død

billede af det udsendte materiale
Corona

Usikker antistoftest

sendes til

halv million danskere

strandede hvaler ved Tasmanien
Dyreliv

Australien finder 470 hvaler i rekordstor stranding

To hundefører står med deres hunde i lufthavnen i Helsinki. De to hundefører, som begge er kvinder, har grønne t-shirts på. De står ved nogle officielle skilte, der viser, at hundene tjekker for coronavirus.
Nyheder

Hunde skal snuse sig frem

til coronasmittede i lufthavn

En politibetjent med ryggen til. Han har en sort jakke på med hvide versaler, hvor der står "politi".
Krimi

Betjente viste sig

at være tricktyve

Nærbillede af Donald Trump på en talerstol med et rødt slips og åben mund. Den amerikanske præsident ses i profil.
Corona

Trump: Kina må tage

ansvar for pandamien

Den norske prinsesse Märtha Louises kæreste med solbriller på sammen med Märtha Louise og en blondine
Kongelige

Prinsessen overrasket af

skandale-kæresten

stjernehimmelen med nordlys og grandtræer i baggrunden
Nyheder

Hold øje med

efterårshimmelen

Et stort gråt Herkulesfly holder i en lufthavn. I baggrunden ses flere andre fly i luften.
Krimi

Herculesfly nødlander 

i Aalborg

En sygeplejerske med engangskitel, hårnet, mundbind og gummihansker tilser en oatient på intensivafdelingen.
Corona

Endnu flere smittede men

kontakttallet falder

Pengesedler og mønter
Nyheder

Datoen er klar:

Her kan du få dine

feriepenge

Tommy Kenter og Janne Hiort
Kendte

Tommy Kenter

er blevet gift

Ambulance med udrykning
Krimi

84-årig død i bilulykke

Brand i kæmpe affaldsberg
Nyheder

Brand i Roskilde kan

vare flere måneder

Havørn på himlen
Dyreliv

Fire havørne fundet døde:

Frygter forgiftning

Mugshot af Mark Chapman
Nyheder

Lennons drabsmand undskylder

Britt Bendixen i TV-studiet
Underholdning

Britt Bendixen gør comeback:

Jeg er på toppen

Strandede grindehvaler på Tasmaniens vestkyst
Dyreliv

270 strandede hvaler
kæmper for livet 

Hugo Drax i Moonraker
Kendte

Ikonisk Bond-skurk død

Utydelige skilte i tåge
Nyheder

DMI advarer:

Farligt vejr

Satellitbillede af atomanlæg i Nordkorea
Nyheder

Nordkoreas atomprogram

vækker bekymring 

retten i Sønderborg set udefra
Krimi

39-årig delte sine

overgreb på 5-årig

på nettet

Kø til coronatest foran CASA Arena i Horsens
Corona

Kæmpe kø: Flere må

gå hjem uden test

Død elefant set fra luften
Dyreliv

Mystisk massedød

blandt elefanter

er opklaret 

Det skotske ægtepar Colin og Christine Weir skåler i champagne efter at have vundet 1,3 milliarder i lotto i 2011.
Helt vildt

Vandt i Lotto:

Fyrede 325 millioner

af på otte år 

Portrætfoto af dronning Margrethe
Kongelige

Kongehuset afslører

nyt portræt af dronningen

"Hold afstand"-skilt på gaden i dansk by
Corona

Corona-detektiver

skal bryde smittekæder

En kvinde med små røde trusser ligger ovenpå en mand
Sex og samliv

Her er danskernes

foretrukne sexstillinger

Person med handsker håndterer en coronatest
Corona

418 nye smittede

- antallet af indlagte

stiger 

En grøn avokado holdes imellem hænderne
Nyheder

Du gror eksotiske planter forgæves

I forgrunden ser man politiets fotovogn med måleudstyr i baggrunden kommer en bil susende.
Krimi

Fartfjols: Kørte i fotofælde

fire gange - med vilje

Et askebæger med to skoder i fotograferet tæt på
Nyheder

Salg af smuglersmøger

eksploderet

Fire brune malkekøer græsser i et grønt område med træer i baggrunden.
Dyreliv

Vil bekæmpe

ko-bøvser

med virus

Modellen Cecilie Haugaard med langt mørkt hår og en sort blondekjole ved siden af sin mand musikeren Christopher der er klædt i smoking. Hun smiler og kigger direkte ind i kameraet.
Kendte

Venter første barn sammen

nærbillede af eks-politikeren Pia Allerslev med halstørklæde og vind i håret.
Corona

Pia Allerslev smittet: 

Undrer sig over forløb

Inger Støjberg fotograferet på Christiansborg på billedet taler hun med alvorlig mine.
Nyheder

Inger Støjberg: Sexismesnak

er ved at gå over gevind

Anita Lindblom
Kendte

Svensk Sånt er livet-sangerinde er død - 82 år

En hammer der er hugget ned i noget glas, som splintre omkring hovedet på hammeren.
Krimi

Kvinde slået flere gange

i hovedet med hammer 

Folk med paraplyer og vintertøj går med ryggen til ned af en gade.
Nyheder

Øv! Regn og vind

kvæler sensommersolen

En hospitalsstue, hvor to læger eller sygesplejersker står ved en hospitalsseng med engangskitler, hårnet, handsker og masker på.
Corona

Flere alvorligt syge

patienter overlever

Ulrik Wilbek og Susanne Munk
Kendte

Ulrik Wilbek om

sin rædselsuge:

Min kone blev lagt i koma

Fartkamera i bil
Krimi

Pas på farten:

Politiet øger indsatsen

i den kommende uge

Børn bag pigtråd
Nyheder

Græsk opsang:

Danmark bør tage

imod migranter

Danske Banks hovedsæde i København
Nyheder

Narkohandler og

våbensmugler

brugte Danske Bank

Nicki Bille forlader byretten i København
Nyheder

Nicki Bille fængslet

Skilt på hegn om coronaregler
Nyheder

Er din kommune på listen?

Bekymrende smittetal

i 63 kommuner

Politibil i nærbillede
Krimi

Voldtægt på

kollegieværelse:

Ung mand sigtet

Færge ved ø
Nyheder

Færge med 280 ombord

gået på grund ved Åland

Billede af en mosegris under jorden
Dyreliv

Her er haveejernes

SKRÆK

Mand ved pool bliver vækket af bjørn
Nyheder

Vild video:

Faldt i søvn ved poolen

– vækket af bjørn

Redningskøretøjer i mørke
Krimi

15-årig dræbt i

knallertulykke 

Indgang til Københavns Byret
Nyheder

Turist amok med

saks i København

En Arla-tankvogn er kørt ind i en bil.
Krimi

Voldsom ulykke

Lastbil og personbil

i frontalt sammenstød

En skyskraber med et slags hul i toppen
Helt vildt

Kæmpe skyskraber

ligner en fakkel

En kvinde med tørklæde opererer på et hospital
Film og TV

Dansk film

modtager Emmy-pris

Det danske Challengerfly parkeret i en hangar
Nyheder

Rusland raser:

Dansk fly ind i russisk zone

Portrætbillede af Brad Pitt
Kendte

Afsløring:

Sådan blev Brad Pitt

optaget i Scientology