TDC i shitstorm efter afsløring af lønskrue

Arbejdsliv
TDC er kommet i modvind på sociale medier. Mange kunder truer med at skifte telefonselskab i protest mod arbejdsvilkår i blandt andet Telmore. (Foto: Iris/Scanpix)
TDC-kunder raser på sociale medier efter afsløring af barsk ultimatum til ansatte i datterselskab. PR-ekspert vurderer, at der skal mere til for at ryste telegiganten.

- Jeg kan ikke acceptere, at I ikke har en overenskomst. Jeg ser gerne, at I hurtigst muligt gør noget ved situationen, ellers mister I mig som kunde!

- Hvordan fanden er det, I behandler jeres ansatte? Luk biksen hvis den ikke kan løbe rundt.

- Jeg har opsagt mit samarbejde med jer. Håber der sidder nogle øverst med dårlig smag i munden!

TDC er kommet i modvind på sociale medier. Både på Twitter og Facebook har det boblet med kritik, siden Avisen.dk i søndags kunne fortælle, at ansatte i datterselskabet Telmore er blevet presset til at acceptere dårligere arbejdsvilkår.

Læs også: TDC til unge ansatte: Gå ned i løn eller bliv fyret

Populært sagt hedder det 'shitstorm', når kunder og brugere spreder kritik på sociale medier som reaktion på en negativ historie.

Det skete senest for TDC i efteråret, da det kom frem, at storaktionærer i teleselskabet tidligere har indgået hemmelige skatteaftaler i Luxembourg for at slippe for at betale dansk skat.

Fænomenet er hurtigt blevet en del af virksomhedernes nye virkelighed, forklarer Frederik Preisler fra kommunikationsbureauet Mensch.

- I gamle dage skulle folk skrive et læserbrev, og det skete der ikke så forfærdelig meget ved. Men i dag kan man via de sociale medier råbe 'idiot' ind i hovedet på en virksomhed, siger han.

Skal mere til at vende en supertanker

Mange kunder truer med at skifte mobilselskab, fordi ansatte i datterselskabet TDC Telco, som Telmore er en del af, ikke er dækket af overenskomst.

Læs også: TDC-ansatte kæmper for at bevare løn og danske job

Telmore og TDC har selv fortalt, at det skyldes, at under halvdelen af de ansatte er medlem af en fagforening.

Det forhindrer dog ikke konkurrenten Telenor i at lade overenskomsten gælde for ansatte i datterselskaberne CBB og Bibob.

Men ifølge Frederik Preisler skal der mere end et par hundrede sure opstød til at få en supertanker som TDC til at ændre kurs.

- Jeg tror ikke, at TDC ændrer strategi, med mindre de får 25.000 opsigelser af abonnementer med den begrundelse, at de behandler deres medarbejdere dårligt, siger han.

Hårdhudede virksomheder

Kritikken af TDC begrænser sig dog ikke til ansættelsesvilkårene i Telmore. Ifølge fagforeningerne er løn- og arbejdsvilkår i moderselskabet under konstant angreb, og medarbejderne lever i frygt for at miste jobbet, blive outsourcet eller få barberet deres arbejdsvilkår.

Læs også: Efter 27 år hos TDC: det er kommet fuldstændigt over...

Men hvor en shitstorm for et par år siden kunne sende choklammelser gennem en virksomhed, er firmaerne hurtigt blevet mere hårdhudede, vurderer Frederik Preisler.

TDC står dog også hårdt fast på, at det er en løbende ambition at begrænse omkostninger til løn og personale.

Læs også: TDC om konstant fyringsfrygt: Det må man leve med

- Shitstorme er ikke så chokerende for virksomheder, som de var for et par år siden, men på den anden side må man endelig ikke undervurdere dem, fordi de tit er udtryk for en grundlæggende utilfredshed med virksomheden, som rækker ud over den enkelte sag, siger Frederik Preisler.

Prisen for billig telefoni
  • Smartphones er blevet hvermandseje og vi forlanger lynhurtigt internet overalt. Helst til spotpris.
  • Avisen.dk kigger i denne serie nærmere på industrien bag. Her har konkurrencen aldrig været hårdere, og det sætter løn- og arbejdsvilkår under ekstremt pres.
  • Send tip, ris eller ros til Soren@avisen.dk
Krimi

To fly stødt sammen

i luften