Fedtskatten rammer de syge og svage

Nyheder
Man skal ikke altid løbe forskrækket væk fra fedt i maden. Slet ikke, hvis man er syg og underernæret. Men det tager fedtafgiften ikke højde for. Arkivfoto. (Foto: Foto: www.colourbox.com)

Patienter og underernærede skal have mættet fedt i kosten, men det kommer til koste dem dyrt som følge af regeringens nye fedtafgift.

Syge, svagelige og andre udsatte grupper, der har brug for mættet fedt i mad og drikke, står til at blive ramt på pengepungen af regeringens varslede 'fedtskat'.

Det skriver Politiken, som har fået aktindsigt i et høringssvar fra Sundhedsministeriet til Skatteministeriet, hvori det fremgår, at fedtafgiften "vil betyde en prisstigning på disse ernæringspræparater".

"Syge, underernærede, ældre og spædbørn har brug for de pågældende ernæringsprodukter, fordi de indeholder mættet fedt. Når de ikke kan erstatte det med andre produkter, bliver konsekvensen, at det offentliges og patienternes udgifter stiger," siger Annemarie Knigge, der er centerchef i Sundhedsstyrelsen.

3.400 patienter og underernærede personer får hver dag energidrikke og sondeernæring, der indeholder mættet fedt, viser beregninger fra Branchenetværket for Fødevarer til Medicinske Formål.

Skatteminister Troels Lund Poulsen (V) lover at rette på på skævhederne i loven, siger han.

"Jeg vil sige nu, at syge, svage og andre udsatte grupper, der er afhængige af mættet fedt, ikke bliver ramt af fedtskatten," lyder det.

Fedtskatten træder i kraft 1. juli 2011.