Muslimer søger dansk julehjælp

Hver fjerde fattig i Danmark er indvandrer eller efterkommer af indvandrere fra ikke-vestlige lande. (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv)

I år er antallet af familier, der søger julehjælp, eksploderet hos landets hjælpeorganisationer. Også muslimer er blandt ansøgerne.

OBS: Denne artikel bliver delt meget på Facebook i november 2016. For en god ordens skyld skal vi sige, at den er fra 2009.

---- ---- ---- ----

Flere tusinde familier søger hvert år julehjælp, og i år er interessen eksploderet.

Men det er ikke kun kristne danskere, der søger hjælp til de dyre helligdage. Også muslimske familier er med på ansøgerlisten til julehjælp.

Og det fænomen kan hænge sammen med, at flere end hver fjerde fattig i Danmark i dag enten er indvandrer fra et ikke-vestligt land eller efterkommer af indvandrere, som nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd viser.

"Muslimer søger også julehjælp hos os, men det er overhovedet ikke noget, vi registrerer i vores systemer. Selvom Frelsens Hær er en kristens kirke, så er det os fuldstændig uvedkommende hvilken hudfarve eller tro folk har," siger informationschef i Frelsens Hær, Lars Lydholm, til Newspaq.

Lars Lydholm understreger, at Frelsens Hær kun uddeler julehjælp efter ét kriterium, og det er fattigdom og ikke et troskriterium.

"Så naturligvis giver vi julehjælp til muslimer," siger informationschefen.

Også hos Kirkens Korshær oplever man en interesse fra muslimske familier, der er begyndt at tage juletraditionerne til sig.

"Der er muslimer, der er begyndt at fejre jul, så vi giver også julehjælp til dem. Vi er jo ved at have tredjegenerations-indvandrere, og de har efterhånden også en form for juletradition. De fejrer i virkeligheden måske lige så meget jul, som danske familier gør," siger souschef hos Kirkens Korshær på Nørrebro, Hanne Okwera, til Newspaq.

Kirkens Korshærs formål med julehjælpen er at glæde andre i julen. Derfor skelner organisationen ikke mellem kristne og muslimer.

Hos Kirkens Korshær får både muslimer og kristne kontanter og julegaver, mens Frelsens Hær giver gavekort til supermarkeder som julehjælp. Gavekortene er mærkede, så man hverken kan købe alkohol eller cigaretter.

De få steder, hvor Frelsen Hær stadig uddeler den klassiske julekurv, får muslimerne en kylling i stedet for en flæskesteg.