Andreas' mor havde ikke råd til konfirmation: Så fik familien et uventet opkald
Peter Høgh (th.) sørgede for, at Andreas (tv.) blev kørt i sportsvogn, at der var mad til festen, og at den unge konfirmand fik en fodboldrejse. Foto: Privat
Det lignende længe, at kontanthjælpsmodtageren Tine Birkkjær måtte nøjes med at give sin søn en beskeden konfirmationsfest, men takket være en ukendt mand, så kom Andreas ikke til at mangle noget til den store dag.

Det så sort ud, da Avisen.dk for tre uger siden talte med kontanthjælpsmodtageren Tine Birkkjær. Hendes søn Andreas skulle nemlig konfirmeres, men når den 45-årige mor fra Egtved kiggede på kontoen stod der et stort rundt nul.

Alt tydede på, at Andreas modsat sine kammerater ikke ville få en fest med familie, suppe, steg og is. 

LÆS MERE: Tine på kontanthjælp har ikke råd til sønnens konfirmation: "Han fortjener en god dag"

Men efter Avisen.dk's historie tog det pludselig fart og med blot en uge til dagen, hvor Andreas i den lokale kirke skulle bekende sin tro, begyndte hjælpen at strømme ind. 

LÆS MERE: Rekordmange søger konfirmationshjælp: Et symptom på forfejlet beskæftigelsespolitik

Den glade givere var Peter Høgh fra Vejle.

- Historien om Tine dukkede op på Facebook, og jeg blev simpelthen så rørt, da jeg læste den. Jeg syntes, at det var utrolig modigt af hende at stå frem på den måde med navns nævnelse og billede. Hun lagde jo simpelthen sit hoved på et fad, så alle kunne svine hende til, siger han til Avisen.dk.

Blev svinet til på Facebook

Og Tine Birkkjær fik i den grad det glatte lag på de sociale medier, hvor mange mente, at hun bare kunne spare op, når nu hun i 14 år havde vist, at Andreas skulle konfirmeres - en fuldstændig uanstændig og urimelig reaktion, mente Peter Høgh.

- Tine virkede jo som en fuldstændig normal mor, der bare ville det bedste for sit barn. Det er jo ikke fordi, hun ikke har haft lyst til at spare op. Hun har bare haft oddsene lidt imod sig, siger Peter Høgh, som efter han havde læst artiklen kom i tanke om, at han havde en splinterny cabriolet stående i indkørslen:

- Det første jeg tænkte var, at det kunne være, at hun havde lyst til at låne min cabriolet til at køre Andreas fra kirken. Men i samme åndedrag tænkte jeg, at jeg har jo egentlig lidt ekstra overskud, så hvorfor ikke give mere?

Derfor overførte han prompte 2.500 kroner til Tine Birkkjær på Mobilepay, så familien kunne købe mad til Andreas' konfirmation. Penge som aldrig har været bedre givet ud, siger han.

Men Peter Høgh fortsatte med at være gavmild.

- Hun blev simpelthen så lykkelig for tilskuddet, og da vi talte i telefon nævnte hun, at Andreas var meget fodboldinteresseret. Og så kom jeg i tanke om et lokalt busselskab, som jeg kender privat og har brugt flere gange til at tage min egen søn med på fodboldrejser. Så jeg kontaktede dem og spurgte, om de ikke havde lyst til at sponsorere en gave til Andreas, siger Peter Høgh til Avisen.dk.

Og det ville de hellere end gerne. Så da Peter Høgh kørte Andreas til kirken i sin sportsvogn kunne han også viderebringe en gave til den unge teenager: Busselskabet havde nemlig givet Andreas en fodboldrejse for to til en hjemmekamp med Borussia Dortmund med overnatning betalt.

Julehjælp på finansloven

Peter Høgh selv ser ikke sin gavmildhed som noget særligt.

Han er selv helt almindelig lønmodtager og arbejder til daglig med logistik. Men han mener, at det er under al kritik, at der overhovedet findes børn i et velfærdssamfund som det danske, der skal bekymre sig om, hvorvidt de får en konfirmationsfest eller en juleaften.

Og så længe det er sådan, må han selv forsøge at gøre lidt ekstra.

- Børn, der har en dårlig juleaften, bliver jo traumatiseret. Prøv at forestil dig, hvis vi kunne sikre, at alle børn i Danmark har haft en god juleaften og kan komme i skole om mandagen og fortælle, at de også fik flæskesteg, and og en gave, siger Peter Høgh, der mener, at det er et udtryk for politisk prioritering og nærrighed, når det ikke er sådan i dag.

- Hvis man nu gav 1.000 kroner hver jul til de familier, der befinder sig under fattigdomsgrænsen, så ville det koste 60 millioner kroner om året. Det er den samme pris som for tre rundkørsler. Hvad er det for et samfund, vi har, hvor vi hellere vil have et par rundkørsler, end at alle børn har en god juleaften, spørger Peter Høgh og medgiver, at det er hans store drøm, at en generel julehjælp en dag kommer på finansloven.