Administration 

Elektrikeren Jeppe fik skæbnesvangert stød på jobbet: "Noget gik i stykker inden i mig"

Henter afspiller ...
Elektriker Jeppe Jaque Frimand var ude for en alvorlig ulykke på job. Alligevel vil Ankestyrelsen ikke give ham erstatning. Foto: Søren Dahl

En strøm-ulykke på jobbet gav elektrikeren Jeppe Jaqué alvorlige nerveskader og gjorde det umuligt for ham at arbejde. I dag er han på førtidspension og kæmper mod Ankestyrelsen for at få en erstatning.

- Da jeg tog fat i det strømstik, døde en del af den gamle Jeppe. Noget gik i stykker inden i mig, som aldrig er blevet helt det samme siden. 

Sådan lyder det fra 29-årige Jeppe Jaque Frimand om den arbejdsulykke, der tvang ham til at droppe jobbet som elektriker, og som er skyld i, at han i dag er på førtidspension. 

Ulykken skete, da han og en kollega en vinterdag i 2013 skulle montere et køkken i en lejlighed i Brøndby, hvor el-installationen viste sig at være lavet ulovligt. 

Den ulovlige installation resulterede i, at Jeppe Jaque Frimand fik en spænding på 400 volt igennem kroppen, da han tog fat i et stik for at hive et kabel ud af væggen. 

- Jeg vidste med det samme, at den var gal. Som elektriker er man vant til at få småstød uden at brokke sig, men det her var noget helt, helt andet, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Få dage efter ulykken, der ifølge Jeppe Jaque Frimand svarer til at "sende varmen fra en gloende kogeplade igennem kroppen", begyndte han at blive følelsesløs i den ene side af ansigtet og kroppen. 

Tre måneder senere blev følelsesløsheden erstattet af skarpe, konstante smerter, der til sidst tvang den dengang kun 24-årige elektriker til at sygemelde sig på ubestemt tid. 

I 2016 fik Jeppe Jaque Frimand tilkendt førtidspension, og udsigten til at han nogensinde vender tilbage til arbejdsmarkedet er i dag meget små. 

- Jeg havde aldrig forestillet mig, at det ville få så store konsekvenser. Jeg er en stædig type, der har aldrig lagt mig syg, så jeg var jo sikker på, at jeg skulle tilbage og arbejde, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Fjerner smerte-Jeppe

I dag er Jeppe Jaque Frimand dybt afhængig af medicin for at holde smerterne i ansigtet og kroppen væk, så han kan klare hverdagen som familiefar. 

I flere år spiste han kraftige smertestillende piller som morfin og metadon, men den stærke medicin tog hårdt på hans krop. 

- Jeg tog 15-20 kilo på og sov hele tiden, fordi min krop var så dopet. Jeg blev nødt til at skifte kurs, hvis ikke medicinen skulle ende med at styre mit liv, siger Jeppe Jaquet Frimand. 

Vejen ud af medicinhelvedet kom i form af medicinsk cannabis, som den 29-årige elektriker i dag har skiftet pillerne ud med. 

- Cannabisen fjerner smerte-Jeppe, som mest af alt bare har lyst til at isolere sig i et rum og være alene, siger Jeppe Jaque Frimand. 

- Derfor griner jeg også lidt, når hele verden ser på det som noget farligt. For det er dét, der gør, at min hverdag kan hænge sammen, og at jeg har overskud til at være far for mit barn og være der for min kone, tilføjer han.

Styrelse: Ikke arbejdsskade

Selvom Jeppe Jaque Frimand har fået tilkendt førtidspension, og dermed har kommunens ord på, at hans arbejdsevne er lig nul, kæmper han stadig for at få anerkendt el-ulykken som en arbejdsskade. 

For både Arbejdsmarkedets Erhvervsikring og Ankestyrelsen nægter at anerkende den ulykke, som Jeppe Jaque Frimand var ude for i 2013 som en arbejdsskade. 

Derudover vurderer begge styrelser, at der ikke er sammenhæng mellem ulykken og de smerter og føleforstyrrelser, som i dag har gjort den 29-årige elektriker afhængig af medicin for at klare hverdagen. 

Det på trods af, at Jeppe Jaque Frimands sagsakter viser, at hans problemer med føleforstyrrelser i ansigtet begyndte allerede to dage efter ulykken. 

- Jeg fatter simpelthen ikke, hvordan Ankestyrelsen kan sige, at ulykken ikke har noget med mine smerter at gøre. De forestiller sig vel ikke, at de her smerter bare er opstået ud af det blå, siger Jeppe Jaque Frimand. 

Tarveligt

Speciallæger fra Arbejdsmedicinsk Klinik, Dansk Hovedpinecenter og smerteklinikker på landets hospitaler har alle peget på el-ulykken som den mest sandsynlige årsag til Jeppe Jaque Frimands smerter.  

Derfor er han også frustreret over, at Ankestyrelsen har valgt at lægge vægt på en vurdering fra én enkelt lægekonsulent, da de traf deres afgørelse. 

- Jeg synes, det er tarveligt, at man lader en mands ord veje så tungt. Især når der er så mange andre læger med viden om emnet, der siger ham imod, siger Jeppe Jaque Frimand.

I Dansk Elforbund er man også kritisk overfor Ankestyrelsens måde at behandle Jeppe Jaque Frimands sag på. 

- Den pågældende lægekonsulent har tilsyneladende en opfattelse af, at stød ikke giver neurologiske skader og andre senfølger. Vi ser ofte sygdomsbilledet ændre sig væsentligt, efter en elektriker har været udsat for stød i forhold til før ulykken, siger Lene Christiansen, forbundssekretær i Dansk Elforbund til Avisen.dk. 

- Det er ofte de samme symptomer, som går igen hos elektrikere, der har været udsat for el-ulykker. Derfor burde man måske overveje, om én og kun én lægekonsulents opfattelse skal være så afgørende for en række menneskers livssituation, tilføjer hun. 

Svære sager

Anette Kærgaard, overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik i Herning har i mere end 10 år forsket i konsekvenserne af el-ulykker på jobbet.

Ifølge hende er det svært at vurdere sager som Jeppe Jaque Frimands, fordi der sjældent er ar eller synlige mærker på kroppen, selvom man har været udsat for kraftige stød. 

- Men lige præcis derfor er det vigtigt, at myndighederne lytter til alle relevante parter, når de vurderer sager om senfølger efter elskader. Og det er da et problem, hvis man kun lytter til én sagkyndig, som virker til at have en forudintaget holdning om emnet, siger Anette Kærgaard. 

Avisen.dk har forsøgt at få et interview med Ankestyrelsen om Jeppe Jaque Frimands sag, men styrelsen har ikke ønsket at stille op. 

Lene Conrad, ankechef i Ankestyrelsen, oplyser dog i et mailsvar til Avisen.dk, at styrelsen "foretager en selvstændig vurdering i hver sag".

- Vi er ikke bundet af vurderinger indhentet af sagens parter, men vi inddrager alle relevante oplysninger i de sager, vi behandler, skriver Lene Conrad i mailsvaret. 

Tag det alvorligt 

I dag lever Jeppe Jaque Frimand med sin kone og barn i familiens hus i Nordsjælland, og forsøger at få hverdagen til at hænge sammen trods smerterne. 

Med hjælp fra Dansk Elforbund har han rejst en sag mod Ankestyrelsen, og i slutningen af januar skal en byretsdommer tage stilling til, om Ankestyrelsen skal anerkende Jeppe Jaque Frimands el-ulykke som en arbejdsskade. 

- Jeg vil sådan set bare have Ankestyrelsen til at tage mine skader alvorligt, for det føler jeg virkelig ikke, at de har gjort, siger Jeppe Jaque Frimand. 

- Jeg forstår ikke, at man kan sige til en mand, der kommer alvorligt til skade på job, at han ikke har været ude for en arbejdsskade. Det er simpelthen uden for min fatteevne, siger han. 

Læs hele Ankestyrelsens svar her

Ankestyrelsen oplyser til Avisen.dk, at de som udgangspunkt ikke udtaler sig om konkrete sager. 

I et mailsvar til Avisen.dk oplyser Lene Conrad, ankechef i Ankestyrelsen dog følgende:

- Hvis vi vurderer, det er nødvendigt, kan sagsbehandleren forelægge oplysningerne for en af de speciallæger, Ankestyrelsen har tilknyttet. Vi har tre speciallæger ansat med neurologisk eller neurokirurgisk speciale. Det er som udgangspunkt tilfældigt, hvilken lægekonsulent der får hvilken sag til vurdering. Hvis den lægefaglige vurdering giver anledning til tvivl, vil sagsbehandleren sende sagen til second opinion hos en anden lægekonsulent inden for specialet. Vi forventer, at speciallægen holder sig orienteret om den lægefaglige udvikling på området, og at vedkommende tilkendegiver i sin lægefaglige vurdering, hvis vedkommende af forskellige årsager skulle være i tvivl.

-Det skal slutteligt bemærkes, at i sager om anerkendelse af en ulykke som en arbejdsskade har den tilskadekomne bevisbyrden. Det betyder, at den tilskadekomne skal bevise, at der har været en hændelse, at der er sket en personskade, og at der er årsagssammenhæng mellem hændelse og personskade.

Fra efter branden på Børsen
Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

portræt mand
Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

logo på retsbygning
Krimi

Fik fast løn for at sælge hash

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet

Lottokupon krydses af
Helt vildt

Fejrede milliongevinst med hotdogs på tilbud

Spice Girls
Kendte

Spice Girls genforenet

politimand bag afspærring
Krimi

24-årig anholdt efter knivstikkeri

Kvinde på tennisbane
Sport

Tauson undgår æg - men taber finale

Kø for at komme ind i bygning
Nyheder

Tag testen:

Kan du blive journalist?

Prinsesse Isabella
Kongelige

Nye billeder:

Prinsesse Isabella

fylder 17 år

Tre personer fotograferet ved pressevæg
Kendte

X Factor-dommer hemmeligt gift

Nyheder

Mona Juul er blevet formand efter Pape

en politiker
Kendte

Politiker overfaldet under bytur i Roskilde

en pakke Kleenex
Livsstil

Den fylder 100 år

Redningsfolk ved sammenstyrtede bygninger
Krimi

Stor ulykke spærrer motorvej på Fyn

en mand kører en bil
Kongelige

Skandaleprinsen i ny modvind

et skilt med et navn
Helt vildt

Lottovinder efterlignede sin dobbeltgænger og vandt millioner

en mand med briller til et pressemøde
Nyheder

Rusland: USA's hjælpepakke vil føre til flere døde ukrainere

en masse politibiler i USA
Krimi

Spritbilist dræber to børn

en helikopter på et hangarskib
Krimi

Syv japanere er savnet efter ulykke 

taget af capoitol i washington
Nyheder

Hjælpepakke er klar til Ukraine

En stor gylden bil
Biler

Bentleys vanvittige indtjening

Krimi

Billund Lufthavn genåbnet

to stjerner
Kendte

Superstjerner dødelige uvenner

Nyheder

Stillads omkring Børsen køres væk 

to mænd kysser
Kendte

Vild med dans-stjerne: Det bliver tvillinger

En politibil
Krimi

Mulig bombe eller andet fysisk ved Billunds Lufthavn

politi i lufthavn
Krimi

Billund Lufthavn evakueret - mand anholdt

et hurtigtog
Dyreliv

Slange forsinker tog

et skilt foran et supermarked
Nyheder

Nyt underskud i Coop: 717 millioner 

en flot sangerinde på scenen
Nyheder

Vild Taylor Swift-rekord: 200 millioner 

en mand med skæg
Krimi

Her er manden som satte ild til sig selv i New York

en pistil blivee sigtet mod nogen
Krimi

7-årig skød tilfældig mand

bitcoins
Nyheder

Kryptovalutaer halveret – på nær én

åbningsfest
Nyheder

Har på et år overtaget 12 Coop-butikker 

får på en mark
Krimi

Kaos på motorvej

varme hveder hos en bager
Livsstil

To ud af tre vil have store bededag genindført

Stor sorg i de kongeliges ansigter.
Kongelige

Kongehuset:

De skal skilles

Tinus på en trappe med hat og farverig kimono.
Kendte

Forvist i Forræder:

Det sygeste

bagholdsangreb

Politifolk på stedet
Nyheder

Sætter ild til sig selv

ved Trump retssag

Pernille Skipper og Jeff Gravenhorst
Nyheder

Økonomisk redningsplan

godkendt

Renee Toft Simonsen og Thomas Helmig på den røde løber.
Kendte

Renee Toft Simonsen

er blevet farmor

Morten Anderson
Sport

Formanden

trækker sig

Jackie Navarro og Janni Ree
Kendte

Forsidefrue:

Jeg er single

Rasmus jarlov
Nyheder

Vender tilbage

efter sygdom

Det omtalte maleri
Helt vildt

Churchill-maleriet

ingen måtte se

sælges på auktion

Retten i Aarhus set udefra
Krimi

Tvist om sommerhus:

Dræbte sin onkels kone

Kong Harald
Kongelige

Kong Harald

er tilbage

En læge med et stetoskop
Krimi

Læge bedøvede og

misbrugte børn

tre mennesker
Kendte

Forræder-Anton: Vil købe lejlighed med kæresten

et skib
Nyheder

Molslinjen måtte

undvige russisk krigsskib

portræt kvinde
Film og TV

Her får du mere 

af Badehotellet

Nyheder

Royal Unibrew:

Stiger kraftigt

lottokupon
Nyheder

Det sker i aften:

729 millioner kroner i puljen

stor maskine
Nyheder

Giga-saks faldt

ned i Børsen-ruiner