Vinteren gør ondt på bilen: Det skal du gøre
Vejsalt kan være hårdt for din bil, men der er meget, du selv kan gøre, fortæller to eksperter. Foto: Colourbox/free
Du behøver ikke sidde stille bag rattet, mens vejsaltet ødelægger din bil. Læs, hvad du kan gøre for at forlænge bilens levetid.

Når temperaturen ryger under frysepunktet, og sneen daler, er der kun én ting at gøre: Der skal salt på vejene.

Men vejsalt kan være en hård omgang for bilen, fortæller tekniker ved forbrugerorganisationen FDM, Jørgen Jørgensen:

- Vejsalt er en medvirkende årsag til, at biler ruster hurtigere. Kombinationen mellem salt og fugt er oplagt for at få noget til at ruste, og det er ikke kun på karosseriet. Det kan også være mekaniske dele i undervognen, der ruster, siger Jørgen Jørgensen.

Vi skal dog være glade for, at der bliver saltet på vejene herhjemme, påpeger han.

- Det sikrer fremkommeligheden på vejene. Og de senere år har kommunerne også skruet meget ned på forbruget af vejsalt, siger Jørgen Jørgensen til Ritzau Fokus.

Selv om vejsaltet ligger på vejene, er der mange forbehold, man som bilejer kan tage for at undgå, at bilen tager skade af saltet.

Sådan lyder det fra Tommy Stuckert fra automekanikerkæden Automester.

- Man kan få foretaget en decideret undervognsbehandling på sin bil, da det beskytter de udsatte dele mod vind og vejr samt rustangreb. Og der er også mange centre, der giver garanti på den behandling, de laver.

- Har du i forvejen rustskader på bilen, bør du også få det ordnet hos dit værksted, da vejsalt er rigtig hårdt mod netop det. Og så kan rustskader blive endnu værre, hvis ikke man får gjort noget ved det, siger Tommy Stuckert til Ritzau Fokus.

I hverdagen kan det ifølge Tommy Stuckert også betale sig at forkæle sin bil lidt mere, end man normalt gør.

- I vinterperioden kan det være en god idé at få vasket bilen lidt oftere, end du normalt gør. Og du kan med fordel også vælge en vask med undervognsskyl og vask. I de hårde perioder, hvor der er meget salt på vejene, vil det være en god idé at få vasket sin bil en gang om ugen.

- Saltet begynder selvfølgelig ikke at æde sig ind i bilen efter et døgns tid. Men en jævnlig afskylning vil gøre, at saltet ikke når at sætte sig fast, siger han.

Jørgen Jørgensen er også enig i, at man i vinterperioden skal være ekstra god ved sin bil - selv om hans råd er mere afdæmpet.

- I det her vejr kan det ikke betale sig at vaske sin bil hver anden dag, da den bare bliver mejet til med salt igen lige efter, siger han og anbefaler, at man i stedet bruger vaskekræfterne i foråret.

Fakta: Sådan beskytter du din bil mod vejsaltet

- Vask din bil mere jævnligt (eventuelt i en bilvask), så du får vasket vejsaltet af blandt andet undervognen.

- Lider din bil i forvejen af rustskader, bør du få den på værksted, så man kan forberede bilen på angreb fra vejsaltet.

- Du kan få lavet en undervognsbehandling, som beskytter udsatte dele af undervognen mod rustangreb.

- Er dine bremser begyndt at hyle, var det måske også på tide at få dem undersøgt, da de kan være udsatte på de saltede veje.

/ritzau/FOKUS