Thomas Vinterbergs første tv-serie, "Familier som vores" har søndag haft verdenspremiere på den internationale filmfestival i Venedig.
Her blev den modtaget med stående klapsalver, og den danske instruktør er efterfølgende lettet over den gode modtagelse.
- Modtagelsen og klapsalverne er vidunderligt og en kæmpe lettelse. Men at sidde og se sit eget værk er en lille smule angstfuldt, må jeg bare sige, siger Thomas Vinterberg.
- Jeg bliver rørt, og der er mange følelser. Men jeg bliver selvfølgelig nervøs for, om det er godt nok, det jeg har lavet. Vi har gjort os afsindigt umage i fire år, så det betyder virkelig meget, om folk kan lide den, lyder det videre.
Publikum klappede i fire minutter, inden den danske instruktør forlod scenen. Og Vinterberg oplevede reaktionen hos publikum som meget stærk.
- Folk i publikum var meget rørte, og de var også meget rystede. Chokerede, tror jeg. Det var en meget stærk reaktion. Måske den stærkeste jeg har haft længe, siger han.
- Det var ikke en fodboldreaktion, som med "Druk", hvor han danser til sidst, og alle er glade. Det var mere intenst og følelsesladet, men meget begejstret.
Thomas Vinterbergs seneste film, "Druk", modtog en oscarstatuette for bedste udenlandske film i 2021.
"Familier som vores" er skrevet af Thomas Vinterberg og Bo Hr. Hansen. Thomas Vinterberg har instrueret seriens syv afsnit.
Den får dansk tv-premiere 20. oktober på TV 2 og TV 2 Play.
Serien handler om et Danmark, hvor forhøjet vandstand får regeringen til at beslutte, at hele landet skal evakueres.
Det splitter nationen, men håbet om at blive genforenet med venner og familie lever.
Serien er ifølge Vinterberg først og fremmest lavet som en kærlighedserklæring til Danmark. Derfor er han også allermest spændt på, hvordan et dansk publikum tager imod den.
- Det er vores land, jeg har sat på rouletten. Så det er det, der betyder mest for mig. Men min erfaring fortæller mig, at jo mere specifikt og personligt og dermed dansk, jeg gør det, jo mere universelt bliver det, siger Thomas Vinterberg.
Han nævner tv-serien "Borgen", der med en kvindelig statsminister på en cykel fascinerede et internationalt publikum.
- Jeg tror ikke, det er det klassisk danske, der gør det. Jeg tror, det er det specifikke. Det, som folk kan se, er ægte og levende. De tror på det, fordi det er så specifikt, siger Vinterberg.
/ritzau/