Vestager: EU skærper grænsekontrollen ligesom USA
EU vil indføre et esta-system ligesom USA. Så skal tilrejsende udfylde en ansøgning efter de seneste års massive strøm af migranter og flygtninge i Middelhavet. Det oplyser EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager. Foto: Mahmud Turkia/afp//AFP
EU vil indføre et tjek af besøgende ligesom USA's Esta, siger EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

EU vil vide, hvem der rejser ind i unionen efter de seneste års massive strøm af migranter og flygtninge over Middelhavet. Derfor vil EU indføre et system som USA's Esta, der tjekker folk, før de rejser ind i landet.

Det oplyser EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager.

- Vi er i gang med at opbygge parallellen til dét, mange kender fra USA: En Esta-ansøgning. Man skal sige, hvem man er, og hvilket ærinde og baggrund man har. Så får man lov til at komme, siger Margrethe Vestager.

Amerikanerne vil med Esta gerne "vide, hvem der kommer og går", påpeger hun.

- Det synes vi, er en supergod idé. Så vi ved, hvem der kommer og går i Europa. Der er blevet meget mere "hands-on" (direkte indgriben) for de ydre grænser, siger Margrethe Vestager.

EU har opbygget en grænsekontrol med 1500 mand. De tjekker også EU's kyster.

EU's migrationskommissær, Dimitris Avramopoulos, siger, at grænsekontrollen skal stoppe om to måneder. EU har fire gange forlænget Danmarks grænsekontrol til Tyskland.

Men udlændingeminister Inger Støjberg (V) vil forlænge grænsekontrollen, som Danmark 4. januar 2016 indførte ved den tyske grænse.

- Det er den danske regering og ikke EU-Kommissionen, der afgør, om grænsekontrollen skal fortsætte. Jeg mener, at der er behov for fortsat grænsekontrol, skriver hun på Facebook.

Der er også grænsekontrol i Sverige, Tyskland, Østrig og Norge.

EU overvejer at forlænge grænsekontrollen, hvis EU-lande henviser til terror, når EU's ydre grænser ikke er lukkede, forklarer Margrethe Vestager.

Hun erkender, at Esta ikke stopper illegale migranter, som sejler til EU over Middelhavet.

- Det gælder jo, uanset hvor man er på kloden. Det gælder også dem, som forsøger at indvandre til USA, siger Margrethe Vestager.

/ritzau/