Vejlegården: Amin frygter for sin familie
Foto: Presse / Vejlegården.dk
Trusselsbreve og en meget lang arbejdsuge tærer på restauratøren og hans familie.

Konflikten mellem restaurant Vejlegården og 3F er langt fra slut.

Siden den 19. marts i år har 3F lovligt blokeret Vejlegården, og de står der stadig. De mange måneder med uenighed har taget hårdt på restaurantens forpagter, Amin Skov.

Med en arbejdsuge på 95 timer for selv at sikre at restauranten får varer, er arbejdspresset stort. Men det er ikke det eneste.

Under den seks måneder lange konflikt har Amin Skov modtaget 10 trusselsbreve.

- Det er i virkeligheden først nu, hvor jeg har haft ro og tid til at tænke over det. For at være ærlig så var de følelser jeg fik i starten vrede og panik. Nu er de afløst af noget langt mere trist, siger Amin Skov til DR Nyheder.

Hele familien har været nødt til at ændre deres mønster. Hvis man bliver forsinket, skal man straks give besked så alle ved, hvor hinanden er - hele tiden.

- Selvfølgelig er jeg bange for min families ve og vel, men samtidig håber jeg da ikke, at der er nogen der er så smålige, at de vil gå efter det næstbedste, siger han og fortsætter:

- Det er absolut ikke sjovt. Vores hverdag er anderledes. Det er ikke som før. Her kunne det bare være et rådyr ude i haven, nu kan det være noget andet, siger han.

Formanden for 3F i Vejle, Martin Jensen, har også modtaget et trusselsbrev.

Der er ikke meget, de to kan blive enige om, men deres holdning til trusselsbreve er ens. Det hører slet ikke hjemme i konflikten, og er uhørt.

Parterne er dog langt fra enige om stort set alt andet. Amin Skov mener, at 3F har optrappet deres blokade efter sommerferien, sådan at der både er aktivister morgen og aften.

I 3F mener man dog ikke, at der er noget nyt under solen.

- Det er en konflikt som alle mulige andre steder, og den kører stille og roligt sin gang, siger formanden for 3F i Vejle, Martin Jensen, til DR Nyheder.

De to parters uenighed starter for alvor den 1. november 2011. Her overtager Amin Skov restauranten og tegner overenskomst med Kristelig Fagforening (Krifa). Ifølge Berlingske blev de 3F-ansatte lockoutet. De måtte altså skifte fagforbund for at møde på arbejde, skriver avisen.

Den 19. marts i år stiller 50 af 3Fs blokadevagter sig på en grund tæt på restauranten. Arbejdsretten fastslår, at blokaden er lovlig, men at 3F er gået for langt. Den 25. maj fastslår retten endnu engang, at blokaden er lovlig. 3F må dog ikke befinde sig på Vejlegårdens matrikel.

Den 2. oktober skal de to parter mødes for tredje gang i Arbejdsretten. Her vil Krifa endnu engang forsøge at overbevise retten om, at konflikten er ulovlig.

Det tager man ikke så tungt i Vejle.

- Det her er en fuld lovlig konflikt. Jeg synes, de skal læse lidt om arbejdsmarkedsforhold i Danmark, siger Martin Jensen.

Han afviser at give et svar på, hvor længe 3F vil fastholde den lovlige blokade af restauranten.

Tilbage på Vejlegården siger Amin Skov:

- Vi må se, om Arbejdsretten er klar til at ændre praksis, om de er klar til at løfte lovgivningen og så sige: 'Den danske model er en beføjelse og ikke en pligt', siger Amin Skov.