Når du går på jagt i supermarkedet efter sunde snacks til familien, kan det være, at du skal være ekstra vågen.
For produkter, der umiddelbart ser sunde ud, kan være de rene sukkerbomber.
Det viser en undersøgelse af en række mellemmåltider, som Tandlægeforeningen har lavet med hjælp fra producenterne.
- For tænderne er det ikke godt at spise for meget sukker, fordi sukker er skyld i karies - altså huller i tænderne, siger Susanne Kleist, der er tandlæge og formand for Tandlægeforeningen.
Ifølge undersøgelsen er der for eksempel tre sukkerknalder i et bæger økologisk frugtskyr på 170 gram.
Og spørger man Susanne Kleist, skal man ikke lade sig snyde af, at der står "skyr" på emballagen.
- Så snart man putter noget i en skyr, stiger sukkerniveauet. Så man bør tænke sig om og overveje, hvad man putter i sine børns madpakker, siger tandlægeformanden.
Du har sikkert også set anmærkningen "uden tilsat sukker". Men heller ikke her bør du fylde kurven til madpakkerne.
For produkterne kan stadigvæk indeholde et højt niveau af andre sukkerarter, hvoraf nogle kan give huller i tænderne.
Du og resten af familien behøver ikke at sige helt og aldeles farvel til sukker, men det er en god idé at tænke over mængderne og se, om der nogle gange kan findes alternativer, råder tandlæge og formand for Tandlægeforeningen Susanne Kleist. (Arkivfoto). Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
- Man bør bruge sin sunde fornuft og sige: "Hvis det smager sødt, så er det nok også sødt". Så er det bedre at give sine børn noget andet mad med, siger hun og understreger, at man ikke skal forbyde sukker, men tænke over mængderne.
Som sunde snacks kan du for eksempel lægge rugbrød med pålæg og frugt i madpakkerne. Der er naturligt sukker i frugt, men det klæber sig ikke til tænderne og kan derfor ikke lave huller på samme måde, som søde sager kan, forklarer Susanne Kleist.
Samtidig anbefaler Fødevarestyrelsen at vælge produkter med ernæringsmærket nøglehullet.
Det fortæller Anne Pøhl Enevoldsen, der er chef for Bæredygtig Mad & Sundhed i Fødevarestyrelsen.
- Man får et produkt, som indeholder mindre sukker, mindre salt, mindre fedt, men til gengæld flere fibre, alt afhængig af hvad det er for en type produkt.
Derudover råder hun til, at du og familien undersøger, hvordan I generelt kan skrue ned for søde sager.
- Der er ikke plads til ret mange søde sager i en sund og varieret kost – vi anbefaler, at kun omkring fem procent af energien kommer fra tilsat sukker. For langt de fleste af os betyder det, at vi skal skære ned på de søde sager.
- Et godt sted at starte kan for eksempel være eftermiddagens kiks og myslibaren i madpakken. Til gengæld er der god plads til frisk frugt og nødder, når den lille sult melder sig, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus