USA siger god for salg af kampfly til Pakistan
Det falder ikke i god jord i Indien, at ærkerivalen Pakistan nu har fået lov til at købe kampfly i USA. Arkivfoto af F-16-fly. Foto: Arkivfoto/Free
Indien er skuffet over USA's beslutning om at lade Pakistan købe avancerede krigsfly.

Den amerikanske regering har fredag godkendt et salg af op til otte kampfly af typen F-16 til Pakistan.

Sammen med flyene fra Lockheed Martin følger træning, radarer og andet udstyr, og det giver en samlet kontraktsum på 699 millioner dollar eller godt 4,6 milliarder kroner.

Salget af den slags våben til udlandet koordineres af Pentagons Defense Security Cooperation Agency, som torsdag orienterede Kongressen om planerne.

- Det foreslåede salg bidrager til målsætningerne i den amerikanske udenrigspolitik og for den nationale sikkerhed ved at hjælpe en strategisk partner i Sydasien med at forbedre sikkerheden, hedder det i skrivelsen.

Pakistans luftvåben vil med de avancerede kampfly styrke sin evne til at udføre "oprørsbekæmpelse og terrorbekæmpende operationer", hedder det videre.

I Indien falder godkendelsen ikke i god jord. Pakistans ærkerival er "skuffet" over udsigten til det mulige salg.

- Vi er skuffet over beslutningen fra Obama-administrationen, skriver det indiske udenrigsministeriums talsmand, Vikas Swarup, på Twitter.

- Vi er uenige med dens rationale om, at overførsler af den slags våben hjælper med at bekæmpe terror.

Talsmanden oplyser, at Indien planlægger at indkalde den amerikanske ambassadør i Indien til en samtale "for at overbringe vores mishag".

I orienteringen til Kongressen fra Defense Security Cooperation Agency understreges det, at salget ikke vil ændre den "grundlæggende militære balance i regionen."

/ritzau/AFP