Uro får briter til at indstille militærtræning med Myanmar

Storbritannien vil ikke træne Myanmars hær, før etnisk konflikt er løst. USA løfter øjenbryn over for Suu Kyi.

Urolighederne i Rakhine-delstaten i Myanmar, hvor hundredtusinder af rohingya-muslimer er tvunget på flugt fra deres hjem, får nu Storbritannien til at indstille al militær træning med Myanmar.

Den tidligere kolonimagt har "dybe bekymringer" om militærets påståede overgreb mod det muslimske rohingya-mindretal.

Den militære træning vil ikke blive genoptaget, før der er en "acceptabel løsning" på konflikten, der begyndte 25. august. Foreløbig er 420.000 rohingyaer flygtet fra Rakhine-delstaten over grænsen til Bangladesh.

- Militæraktionen mod rohingya-folket skal stoppe, siger den britiske premierminister, Theresa May, til Sky News.

- Der vil ikke være yderligere forsvarsengagement eller træning af det burmesiske militær fra Forsvarsministeriets side, før der er en løsning på denne situation, siger hun.

Storbritannien har ikke ydet kamptræning til Myanmars hær, oplyser viceudenrigsminister Mark Field.

Tirsdag har også USA's udenrigsminister, Rex Tillerson, drøftet "de dybt bekymrende beskyldninger om menneskeretskrænkelser" med Myanmars de facto leder, Aung San Suu Kyi.

USA har tidligere udtrykt bekymring over den seneste udvikling, men har undladt at rette kritikken direkte mod Suu Kyi.

Myanmars ikoniske leder brød tirsdag tavsheden med en tale til nationen, hvor hun forsøgte at balancere mellem på den ene side at sige noget, der kan dæmpe kritikken fra det internationale samfund, og samtidig ikke lægge sig ud med Myanmars magtfulde hær.

Amnesty International beskylder Suu Kyi for at "stikke hovedet i busken". Menneskerettighedsorganisationen betegner hendes tale tirsdag som "ikke meget mere end en blanding af usandheder og at placere skylden hos ofrene".

/ritzau/AFP

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.