Undersøgelsen af Grenfell Tower-tragedien er begyndt
Branden i Grenfell Tower 14. juni var den dødeligste i over et århundrede. Foto: Tolga Akmen/arkiv/AFP
80 personer mistede livet, da der i juni gik ild i et højhus i London. Torsdag blev undersøgelsen indledt.

Med et minuts stilhed til ære for ofrene for Grenfell Tower-branden i London blev undersøgelsen af årsagen bag tragedien torsdag indledt.

Tidligere dommer Martin Moore-Bick, der leder undersøgelsen, håber, at den vil kunne "bidrage med en smule trøst" ved at fastslå, hvordan brandkatastrofen kunne ske i moderne London.

Branden i Grenfell Tower 14. juni var den dødeligste i over et århundrede.

Den kostede 80 mennesker livet og begyndte i et defekt køleskab.

Herefter bredte den sig blandt andet op ad den 24 etager høje bygnings facade.

Undersøgelsen skal blandt andet forsøge at afdække, hvilken rolle den letantændelige aluminiumsbeklædning, der var uden på bygningen, spillede.

Derudover skal de lokale myndigheders respons og Storbritanniens reglementer for højhuse granskes.

Ifølge Martin Moore-Bick er der "mange mulige vidner, som stadig mangler at blive afhørt, og der er mange tusinde dokumenter, som skal kigges igennem".

- Opgaven er enorm, siger han.

Mange beboere har beskyldt politikere og embedsmænd i London-bydelen Kensington and Chelsea, der er blandt den britiske hovedstads mest velhavende bydele, for at ignorere deres bekymringer omkring sikkerheden, fordi det hovedsageligt var indvandrere og arbejdere, som boede i Grenfell Tower.

Martin Moore-Bick er klar over, siger han, at "tidligere beboere i bygningen og lokale folk i høj grad er vrede og føler sig svigtede".

- Det er fuldstændig naturligt og forståeligt.

- Men hvis undersøgelsen skal nå frem til sandheden om, hvad der skete, skal den finde alle beviser og granske dem roligt og rationelt, siger han.

Efterforskningslederen håber at levere en foreløbig rapport til påske i 2018.

/ritzau/AP