Vinterkulden har ramt Danmark, og den bider ekstra hårdt på de hjemløse, der må klare sig på gaden, i varmestuer og på herberger.
Dem er der blevet væsentligt flere af i de år SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - har optalt hjemløse. Særligt antallet af unge hjemløse under 30 år er steget siden 2009, hvor SFI begyndte med hjemløseoptællinger.
Det er nærliggende at se på ændringerne i de sociale ydelser, som for eksempel den lavere kontanthjælp til unge, som en del af forklaringen.
- Vi har set en kraftig stigning i antallet af unge hjemløse siden 2009. Det er blandt andet unge med psykiske problemer, anbragte børn og unge fra socialt udsatte hjem, men også med mange andre baggrunde, siger Lars Benjaminsen, der er forsker ved SFI og står bag den seneste undersøgelse af hjemløshed i Danmark, til Avisen.dk.
I alt er antallet af hjemløse steget med 23 procent fra 4.998 i 2009 til 6.138 i 2015, hvor den seneste optælling er foretaget.
Antallet af unge hjemløse under 30 år er i samme periode steget fra 1.323 til 2.067 personer, en stigning på 56 procent. Ser man på de 18-24-årige alene, er tallet næsten fordoblet fra 633 til 1.172 på de fire år.
Varmestuer: Markant stigning
På landets herberger og varmestuer kan man tydeligt mærke udviklingen, og den fortsætter.
- Siden tallene fra SFI har udviklingen endda taget yderligere til. Især de sidste tre-fire måneder har vi oplevet en markant stigning i antallet af unge hjemløse. Vi har omkring 30 sovende hver nat, og af dem vil jeg tro, at en halv snes (10, red.) er unge, fortæller Poul Fihl fra Blå Kors døgnvarmestue i Aarhus.
Han er frivillig og står for varmestuens statistik over gæster.
I København førte det stigende antal unge hjemløse i 2010 til, at der blev oprettet et nyt herberg for unge, det midlertidige bosted RG60 på Nørrebro.
- Vi mærker også en stigende efterspørgsel og har fuldt belagt på vores 26 sovepladser hver aften. Det er unge, som for eksempel har psykiske problemer eller misbrugsproblemer og ofte har haft en barsk opvækst, fortæller socialpædagog ved RG60 Michael Oftelund.
Nedsatte ydelser
Lars Benjaminsen peger på en blanding af individuelle sociale problemer og strukturelle problemer i samfundet som årsag til udviklingen.
- Det er nærliggende at se på boligmanglen og ændringerne i de sociale ydelser, som for eksempel den lavere kontanthjælp til unge, som en del af årsagen. Hvis man har omkring 5.000 kroner til rådighed efter skat om måneden, er det meget svært at finde en bolig, man har råd til at bo i. Og uden et sted at bo er det svært at få den sociale støtte fra kommunen, som ellers kunne hjælpe de unge videre, til at fungere, siger han.
Preben Brandt, der er formand for gadeplansprojektet UDENFOR, har arbejdet med hjemløse i 36 år. I den tid har billedet af hjemløse ændret sig, siger han til Avisen.dk.
- Da jeg begyndte, var det altovervejende ældre, alkoholiserede mænd, der var hjemløse. I dag støder samfundet også i højere grad unge ud, siger han.
Ligesom Lars Benjaminsen peger Preben Brandt også på nedskæringer på de sociale ydelser som en del af årsagen til udviklingen.
- Samtidig stiller vi også større krav til det, unge skal kunne, både på arbejdsmarkedet og i uddannelsessystemet. Det gør det sværere at få rodfæste for de unge, der i forvejen har fået en svær start på livet. Der er for mig en helt klar sammenhæng med, at man insisterer på, at de skal i uddannelse og arbejde, men samtidig ikke skaber de steder, hvor det kan ske, siger han til Avisen.dk.
Ifølge Lars Benjaminsen sover de fleste unge hjemløse på sofaer hos venner og bekendte, indtil det sociale netværk er brugt op. Herefter vil den unge typisk søge til et herberg og i sidste ende gader eller parker.
- Det er selvfølgelig en kæmpe belastning for et ungt menneske at leve på den måde i flere måneder eller måske endda år. Det er med til at forstærke psykiske problemer eller misbrugsproblemer yderligere, og gør, at man kommer endnu længere væk fra uddannelse eller arbejdsmarked, siger han.
Preben Brandt mener, at vi ydmyger dem, som ikke kan finde plads på arbejdsmarkedet. Det kan du læse mere om her.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.