Administration 

Tidligere hjemløs sendt på integrationsydelse: "Virker totalt sindssygt"

- Det virker fuldstændig tåbeligt, siger Per Michael Rasmussen, der er røget på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Per Michael Rasmussen kæmpede sig fra et liv som hjemløs til egen bolig. Nu er alt sat over styr, fordi han er sendt på integrationsydelse.

En varm og ildelugtende stråle af tis ramte Per Michael Rasmussen i hovedet.

Han var netop faldet i søvn efter længe at have ledt efter et læsted i centrum af Odense. Bøjet over ham stod to unge, der sluttede deres bytur med at more sig på hans bekostning.

Hændelser som den gjorde livet på gaden opslidende, fortæller 51-årige Per Michael Ramsussen til Avisen.dk.

Fra efteråret 2008 til 2013 var han hjemløs. I den periode havde han hverken fast indkomst eller adresse, så han levede under systemets radar. Det rammer ham nu.

Siden 1. oktober har han fået integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Han kan nemlig ikke bevise, at han i sin tid som hjemløs befandt sig i Danmark. Nu er Per Michael Rasmussen bange for at ryge tilbage på gaden.

- Det frygter jeg desværre, at det ender med, for jeg ser ikke noget alternativ lige i øjeblikket. Men det er helt klart ikke nogen drøm, faktisk vil jeg sige, alt andet end gaden. Jeg har drømt om et normalt liv, og så går de ind og straffer mig på den her måde, siger Per Michael Rasmussen.

Flere andre hjemløse står i samme situation. Hjemløse, der ikke kan bevise, at de har tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark, overgår nemlig fra kontanthjælp til den omstridte integrationsydelse. Og det har allerede ramt flere, oplever herberger, de hjemløses landsorganisation SAND og Hus forbi.

"Jeg har ikke engang været i København"

"Begrundelsen er, at du ikke har opholdt dig i Danmark i mindst 7 år ud af de seneste 8 år."

Sådan står der i et brev fra Odense Kommune til Per Michael Rasmussen, som Avisen.dk har set. I brevet orienteres han om, at han skal på integrationsydelse. 

Men påstanden om, at han ikke har været i landet, har intet hold i virkeligheden, understreger Per Michael Rasmussen.

- Det virker fuldstændig tåbeligt. Hånden på hjertet og 100 procent sikkert, så har jeg sgu ikke engang været en tur i København eller noget andet. Jeg har ikke engang været over broerne i den periode, siger han.

I Odense Kommune vil man ikke svare på, om man mener, at Per Michael Rasmussen har været i udlandet eller ej. Kommunen har blot fulgt reglerne, pointerer Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det handler ikke om, at vi tror på Per Michael eller ej. Det handler om, at han skal komme med noget dokumentation for, at han har været i landet, og hvis ikke han kan det, så er han omfattet af integrationsbestemmelserne, siger områdechefen.

Det er især de såkaldte gadesovere, der er røget på integrationsydelse, for et ophold på et forsorgshjem eller en varmestue kan være dokumentation for, at den hjemløse ikke har været ude af landet. Andre former for dokumentation kan være bus- og metrobøder eller lægebesøg.

Villig til at bo i campingvogn

Per Michael Rasmussen skal være på integrationsydelse indtil juni 2019, fremgår det af kommunens orienteringsbrev. Det betyder, at han får en lavere indkomst, end han har været vant til.

På kontanthjælp fik han 8.337 kroner om måneden efter skat. På integrationsydelse får han 5.227 kroner efter skat. Han får altså lidt over 3.000 kroner mindre udbetalt om måneden på integrationsydelse.

På grund af den lavere månedlige indkomst, leder Per Michael Rasmussen efter et andet sted at bo end hans nuværende lejebolig. For nyligt bad han sit netværk på Facebook om hjælp til at finde et sted med billigere husleje.

"Campingvogn, anneks, mindre sommerhus". Alt havde interesse, skrev han. Men nødråbet gav ikke pote, så han leder stadig desperat efter en billigere lejebolig.

- Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre, for Odense Kommune har sagt nej til at hjælpe mig med indskudslån, fordi jeg har to i forvejen, fortæller han.

René Nielsen, der er socialrådgiver og udviklingskonsulent i de hjemløses landsorganisation SAND, kender sagen. Han har hjulpet en socialrådgiver, der har hjulpet Per Michael Rasmussen med at råbe kommunen op. Men hjælpen har intet ændret.

- Det kan godt undre mig, at kommunen ikke kan hjælpe ham med husleje, da der findes specifik hjemmel til dette, for hans sag skal ses i lyset af, at den her mand med næb og klør har kæmpet sig tilbage i samfundet og har været igennem en enormt positiv udvikling, siger René Nielsen.

Hårdt miljø

Tilbage i efteråret 2008 var det med Per Michael Rasmussens egne ord "eventyrlyst", der drev han ud på de fynske landeveje.

- Det var meget nemt at komme på eventyr, men meget sværere at komme væk fra det igen. Efter nogle måneder var jeg klar til at komme tilbage fra gaden, for den sætter sine spor på krop og ikke mindst sind, fortæller han.

Per Michael Rasmussen fortæller, at han ikke har nogen diagnoser og heller ikke har haft misbrugsproblemer, selvom han færdes i miljøer, hvor alkohol og hash er en del af hverdagen.

- Alt det må de godt have for min skyld. Når andre starter dagen med en iskold, foretrækker jeg altid min cola eller en kaffe, siger han.

Årene som hjemløs har gjort, at Per Michael Rasmussen holder af fred og ro. Der kan gå flere dage, hvor han kun snakker med sig selv og sin hund Jønsson. Selvom han tidligere har arbejdet på fabrik og et støberi i Kerteminde, leder han i dag efter et job, hvor han har mulighed for at være sig selv, fortæller han.

Drømmescenariet er at køre lastbil.

Alt sat over styr

Vejen mod et chaufførjob er efterhånden inden for rækkevidde, mener Per Michael Rasmussen, der er ufaglært.

- Jobcenter Odense gør alt, hvad de kan, for at hjælpe mig videre. I sommer smed de 30.000 kroner efter mig ved at sende mig på et seks ugers AMU-kursus, og nu bygger de videre på det. Problemet er, hvis jeg ryger ud igen, så ryger alt det der på gulvet, og så kan jeg starte forfra, siger han.

Socialrådgiver og udviklingskonsulent René Nielsen mener, at det på flere niveauer er en dårlig idé ikke at række ud efter mennesker som Per Michael Rasmussen:

- Hvis han bliver hjemløs igen og havner på et forsorgshjem, er det jo også enormt dyrt, da en herbergsplads koster i omegnen af 30.000 kroner per person om måneden. Det er dyrt i økonomi og sidst men ikke mindst meget dyrt i menneskeskæbner.

Kommune: Vi kan rådgive bedre

I Odense Kommune bør man fremover blive bedre til at ringe til borgere som Per Michael Rasmussen, påpeger Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det kan jo sagtens være, at der inde i sundhed.dk ligger lige det dokument, som Per Michael skal bruge, men at han bare har svært ved at finde det. Og det har vi ikke gjort i den konkrete sag, og nu er det jo ny og ret speciel lovgivning, så det skal vi da bruge læringsmæssigt til at blive dygtigere, siger han.

Er det en god økonomisk og social prioritering, at I ikke hjælper Per Michael Rasmussen mere?

- Ydelseselementet i det her er jo en af de kolde dele af det her. Det handler alene om, at der sidder nogle og vurderer, om du er omfattet af en bestemt gruppe, og der ligger ikke en socialfaglig vurdering af den enkelte borger, siger Søren Thorsager.  

Mangler overblik

I Odense er 150 borgere med dansk statsborgerskab kommet på integrationsydelse. Men det er ikke blevet kortlagt, hvor mange af dem, der er hjemløse, forklarer Søren Thorsager.

På landsplan er der heller ikke overblik over, hvor mange hjemløse, der er havnet på integrationsydelse, oplyser de organisationer og herberger, som Avisen.dk har været i kontakt med.

Heller ikke Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har tal på, hvor mange hjemløse, der er berørt af de nye regler i integrationsloven, der trådte i kraft 1. juli i år. Hensigten med integrationsydelse er, at nytilkomne udlændinge skal have mindre økonomisk hjælp fra det offentlige.

I Odense undrer Per Michael Rasmussen sig.

- Det virker totalt sindssygt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal kunne overleve, hvis jeg samtidig skal betale min husleje og løbende regninger. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Per Michael Rasmussens budget:
  • I alt får Per Michael Rasmussen 7.187 kroner udbetalt om måneden, fordi han udover integrationsydelse får boligstøtte og det såkaldte § 34 tillæg, der er en særlig boligstøtte.
  • Hans faste udgifter til husleje, el og varme er på cirka 4.504 kroner om måneden.
  • Hans rådighedsbeløb er altså omkring 2.683 kroner om måneden.
  • Øvrige faste månedlige udgifter udover mad er buskort (418 kroner), Youseemobil (393 kroner) og udgifter til hundemad (300 kroner). 
  • I oktober fik Per Michael Rasmussen bevilliget et engangsbeløb på 5.772,70 kroner til husleje, el og varme fra kommunen. Det betød, at han i den måned ikke modtog den særlige støtte (§ 34) på 1.265,88 kroner.  
  • Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2. Det tillæg har Per Michael Rasmussen ikke søgt om, da han er bange for, det vil blive modregnet hans øvrige ydelser. 

 

UDVID

mand
Kendte

Christian Degn:

Nyt stort projekt

tennisspiller
Sport

Holger Rune:

Knækker argentiner

høns i bure
Nyheder

Ikke stor fare for

folkesundheden 

portræt mand
Nyheder

Tilbage på jobbet

portræt mand
Nyheder

Vil hæve abortgrænsen

to mænd
Nyheder

Biden: Vil møde

Trump i tv-debat

pistol
Krimi

16-årig sigtes

for skydevåben 

helikopter og ambulance
Krimi

Voldsomt:

Kvinde fløjet på hospitalet

Pressenævnets logo
Nyheder

Pressenævnet kritiserer Avisen.dk

portræt mand
Kendte

Ville afbryde Forræder

Nyheder

Amerikanske styrker til Danmark

blå blink
Krimi

Drabstiltalt:

Han ville brænde skib af

pusher street på christiania
Krimi

Christiania-beboer tjente

20 millioner på hash

person cykler i regnen
Nyheder

Vådeste april i 150 år

mand poserer
Krimi

Stig Tøfting tiltalt

for vold

Tekst der skal minde om kollonner i en avis.
Livsstil

Optimistiske danskere:

Sommeren kommer snart 

mus
Dyreliv

Mange mus i år:

Sådan slipper du af

med dem

Krimi

Omkom på fiskekutter:

Hævder han gik amok 

politibiler holder foran retsbygning
Krimi

Bombetrussel:

Østre Landsret evakueret 

kong frederik smiler
Kongelige

Kong Frederik åbner ny metro 

politibil med påskriften politi
Krimi

Fandt narko og pistol:

To anholdt 

to personer står på christiansborg
Nyheder

Snagede i mails:

Folketinget brød loven

kvinde med briller
Kendte

Politiker knust af sorg:

Mistede nyfødt datter

Nyheder

Store bededag: Lukkede

skoler og fri til ansatte

bil holder på fortov
Krimi

Bilist opdagede røveri og

kørte ind i gerningsmand 

påfulgetæppe
Kongelige

Dronning Margrethe har

designet nyt Tivoli-tæppe 

folk sidder i solen
Nyheder

Lun weekend venter 

en klase vindruer på en stok
Mad og drikke

Dårligste vinproduktion i 62 år

Nyheder

Norsk mord-sigtet milliardær frikendes

et pilleglas
Sundhed

Forskning: D-vitamin hæmmer kræft

en bil på et fortov
Krimi

Fodgænger i alvorlig ulykke

Nyheder

Harvey Weinsteins voldtægtsdom omstødt

kraner i bybilledet
Krimi

Mand er faldet ned fra kran under arbejde

en sangerinde på scenen
Kendte

Superstjerne flyver første klasse - datteren på monkey

Sukkenes bro i Venedig
Rejser

Tusinder køber billet til Venedig 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse