Administration 

Tidligere hjemløs sendt på integrationsydelse: "Virker totalt sindssygt"

- Det virker fuldstændig tåbeligt, siger Per Michael Rasmussen, der er røget på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Per Michael Rasmussen kæmpede sig fra et liv som hjemløs til egen bolig. Nu er alt sat over styr, fordi han er sendt på integrationsydelse.

En varm og ildelugtende stråle af tis ramte Per Michael Rasmussen i hovedet.

Han var netop faldet i søvn efter længe at have ledt efter et læsted i centrum af Odense. Bøjet over ham stod to unge, der sluttede deres bytur med at more sig på hans bekostning.

Hændelser som den gjorde livet på gaden opslidende, fortæller 51-årige Per Michael Ramsussen til Avisen.dk.

Fra efteråret 2008 til 2013 var han hjemløs. I den periode havde han hverken fast indkomst eller adresse, så han levede under systemets radar. Det rammer ham nu.

Siden 1. oktober har han fået integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Han kan nemlig ikke bevise, at han i sin tid som hjemløs befandt sig i Danmark. Nu er Per Michael Rasmussen bange for at ryge tilbage på gaden.

- Det frygter jeg desværre, at det ender med, for jeg ser ikke noget alternativ lige i øjeblikket. Men det er helt klart ikke nogen drøm, faktisk vil jeg sige, alt andet end gaden. Jeg har drømt om et normalt liv, og så går de ind og straffer mig på den her måde, siger Per Michael Rasmussen.

Flere andre hjemløse står i samme situation. Hjemløse, der ikke kan bevise, at de har tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark, overgår nemlig fra kontanthjælp til den omstridte integrationsydelse. Og det har allerede ramt flere, oplever herberger, de hjemløses landsorganisation SAND og Hus forbi.

"Jeg har ikke engang været i København"

"Begrundelsen er, at du ikke har opholdt dig i Danmark i mindst 7 år ud af de seneste 8 år."

Sådan står der i et brev fra Odense Kommune til Per Michael Rasmussen, som Avisen.dk har set. I brevet orienteres han om, at han skal på integrationsydelse. 

Men påstanden om, at han ikke har været i landet, har intet hold i virkeligheden, understreger Per Michael Rasmussen.

- Det virker fuldstændig tåbeligt. Hånden på hjertet og 100 procent sikkert, så har jeg sgu ikke engang været en tur i København eller noget andet. Jeg har ikke engang været over broerne i den periode, siger han.

I Odense Kommune vil man ikke svare på, om man mener, at Per Michael Rasmussen har været i udlandet eller ej. Kommunen har blot fulgt reglerne, pointerer Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det handler ikke om, at vi tror på Per Michael eller ej. Det handler om, at han skal komme med noget dokumentation for, at han har været i landet, og hvis ikke han kan det, så er han omfattet af integrationsbestemmelserne, siger områdechefen.

Det er især de såkaldte gadesovere, der er røget på integrationsydelse, for et ophold på et forsorgshjem eller en varmestue kan være dokumentation for, at den hjemløse ikke har været ude af landet. Andre former for dokumentation kan være bus- og metrobøder eller lægebesøg.

Villig til at bo i campingvogn

Per Michael Rasmussen skal være på integrationsydelse indtil juni 2019, fremgår det af kommunens orienteringsbrev. Det betyder, at han får en lavere indkomst, end han har været vant til.

På kontanthjælp fik han 8.337 kroner om måneden efter skat. På integrationsydelse får han 5.227 kroner efter skat. Han får altså lidt over 3.000 kroner mindre udbetalt om måneden på integrationsydelse.

På grund af den lavere månedlige indkomst, leder Per Michael Rasmussen efter et andet sted at bo end hans nuværende lejebolig. For nyligt bad han sit netværk på Facebook om hjælp til at finde et sted med billigere husleje.

"Campingvogn, anneks, mindre sommerhus". Alt havde interesse, skrev han. Men nødråbet gav ikke pote, så han leder stadig desperat efter en billigere lejebolig.

- Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre, for Odense Kommune har sagt nej til at hjælpe mig med indskudslån, fordi jeg har to i forvejen, fortæller han.

René Nielsen, der er socialrådgiver og udviklingskonsulent i de hjemløses landsorganisation SAND, kender sagen. Han har hjulpet en socialrådgiver, der har hjulpet Per Michael Rasmussen med at råbe kommunen op. Men hjælpen har intet ændret.

- Det kan godt undre mig, at kommunen ikke kan hjælpe ham med husleje, da der findes specifik hjemmel til dette, for hans sag skal ses i lyset af, at den her mand med næb og klør har kæmpet sig tilbage i samfundet og har været igennem en enormt positiv udvikling, siger René Nielsen.

Hårdt miljø

Tilbage i efteråret 2008 var det med Per Michael Rasmussens egne ord "eventyrlyst", der drev han ud på de fynske landeveje.

- Det var meget nemt at komme på eventyr, men meget sværere at komme væk fra det igen. Efter nogle måneder var jeg klar til at komme tilbage fra gaden, for den sætter sine spor på krop og ikke mindst sind, fortæller han.

Per Michael Rasmussen fortæller, at han ikke har nogen diagnoser og heller ikke har haft misbrugsproblemer, selvom han færdes i miljøer, hvor alkohol og hash er en del af hverdagen.

- Alt det må de godt have for min skyld. Når andre starter dagen med en iskold, foretrækker jeg altid min cola eller en kaffe, siger han.

Årene som hjemløs har gjort, at Per Michael Rasmussen holder af fred og ro. Der kan gå flere dage, hvor han kun snakker med sig selv og sin hund Jønsson. Selvom han tidligere har arbejdet på fabrik og et støberi i Kerteminde, leder han i dag efter et job, hvor han har mulighed for at være sig selv, fortæller han.

Drømmescenariet er at køre lastbil.

Alt sat over styr

Vejen mod et chaufførjob er efterhånden inden for rækkevidde, mener Per Michael Rasmussen, der er ufaglært.

- Jobcenter Odense gør alt, hvad de kan, for at hjælpe mig videre. I sommer smed de 30.000 kroner efter mig ved at sende mig på et seks ugers AMU-kursus, og nu bygger de videre på det. Problemet er, hvis jeg ryger ud igen, så ryger alt det der på gulvet, og så kan jeg starte forfra, siger han.

Socialrådgiver og udviklingskonsulent René Nielsen mener, at det på flere niveauer er en dårlig idé ikke at række ud efter mennesker som Per Michael Rasmussen:

- Hvis han bliver hjemløs igen og havner på et forsorgshjem, er det jo også enormt dyrt, da en herbergsplads koster i omegnen af 30.000 kroner per person om måneden. Det er dyrt i økonomi og sidst men ikke mindst meget dyrt i menneskeskæbner.

Kommune: Vi kan rådgive bedre

I Odense Kommune bør man fremover blive bedre til at ringe til borgere som Per Michael Rasmussen, påpeger Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det kan jo sagtens være, at der inde i sundhed.dk ligger lige det dokument, som Per Michael skal bruge, men at han bare har svært ved at finde det. Og det har vi ikke gjort i den konkrete sag, og nu er det jo ny og ret speciel lovgivning, så det skal vi da bruge læringsmæssigt til at blive dygtigere, siger han.

Er det en god økonomisk og social prioritering, at I ikke hjælper Per Michael Rasmussen mere?

- Ydelseselementet i det her er jo en af de kolde dele af det her. Det handler alene om, at der sidder nogle og vurderer, om du er omfattet af en bestemt gruppe, og der ligger ikke en socialfaglig vurdering af den enkelte borger, siger Søren Thorsager.  

Mangler overblik

I Odense er 150 borgere med dansk statsborgerskab kommet på integrationsydelse. Men det er ikke blevet kortlagt, hvor mange af dem, der er hjemløse, forklarer Søren Thorsager.

På landsplan er der heller ikke overblik over, hvor mange hjemløse, der er havnet på integrationsydelse, oplyser de organisationer og herberger, som Avisen.dk har været i kontakt med.

Heller ikke Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har tal på, hvor mange hjemløse, der er berørt af de nye regler i integrationsloven, der trådte i kraft 1. juli i år. Hensigten med integrationsydelse er, at nytilkomne udlændinge skal have mindre økonomisk hjælp fra det offentlige.

I Odense undrer Per Michael Rasmussen sig.

- Det virker totalt sindssygt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal kunne overleve, hvis jeg samtidig skal betale min husleje og løbende regninger. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Per Michael Rasmussens budget:
  • I alt får Per Michael Rasmussen 7.187 kroner udbetalt om måneden, fordi han udover integrationsydelse får boligstøtte og det såkaldte § 34 tillæg, der er en særlig boligstøtte.
  • Hans faste udgifter til husleje, el og varme er på cirka 4.504 kroner om måneden.
  • Hans rådighedsbeløb er altså omkring 2.683 kroner om måneden.
  • Øvrige faste månedlige udgifter udover mad er buskort (418 kroner), Youseemobil (393 kroner) og udgifter til hundemad (300 kroner). 
  • I oktober fik Per Michael Rasmussen bevilliget et engangsbeløb på 5.772,70 kroner til husleje, el og varme fra kommunen. Det betød, at han i den måned ikke modtog den særlige støtte (§ 34) på 1.265,88 kroner.  
  • Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2. Det tillæg har Per Michael Rasmussen ikke søgt om, da han er bange for, det vil blive modregnet hans øvrige ydelser. 

 

UDVID

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen

skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde

tegneseriebillede
Kendte

Landsholdsspiller

rykker til Andeby

kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne

viser sin nye kæreste

regnvandsbeholder
Nyheder

Det vådeste år nogensinde

mand
Kendte

Thomas Evers Poulsen: 

Mor er hjemme igen

en mand foran en bærbar
Debat

AI’s vil oplære, hverve og skabe nye hackere som vi aldrig har set det før

græsbynke
Nyheder

Højeste niveau nogensinde

lotto kupon
Nyheder

Flere millionærer

Nyheder

SF får vild måling

Nyheder

Vi gider ikke nyheder

sol
Nyheder

Op til 23 grader 

mand
Nyheder

Hjulmand bevarer optimismen

boligkvarter
Nyheder

Godt nyt til

boligejere

Kasper Hjulmand
Sport

Hjulmand: Det

blev for nervøst

forskelligt overlevelses gear
Nyheder

Salget er eksploderet

En tørretumbler
Krimi

Efterskoleelev sad

fast i tørretumbler

Kong Frederik med uniform på
Kongelige

Kongen er

klar til kamp

Nicklas Nielsen med pokalen over hovedet
Sport

Dansk Le Mans-vinder:

Jeg har drømt om

det hele livet

Holdet bag revyen.
Kendte

Sygdom:

Tivolirevyen aflyst