Tidligere hjemløs sendt på integrationsydelse: "Virker totalt sindssygt"

- Det virker fuldstændig tåbeligt, siger Per Michael Rasmussen, der er røget på integrationsydelse. (Foto: Privatfoto.)

Per Michael Rasmussen kæmpede sig fra et liv som hjemløs til egen bolig. Nu er alt sat over styr, fordi han er sendt på integrationsydelse.

En varm og ildelugtende stråle af tis ramte Per Michael Rasmussen i hovedet.

Han var netop faldet i søvn efter længe at have ledt efter et læsted i centrum af Odense. Bøjet over ham stod to unge, der sluttede deres bytur med at more sig på hans bekostning.

Hændelser som den gjorde livet på gaden opslidende, fortæller 51-årige Per Michael Ramsussen til Avisen.dk.

Fra efteråret 2008 til 2013 var han hjemløs. I den periode havde han hverken fast indkomst eller adresse, så han levede under systemets radar. Det rammer ham nu.

Siden 1. oktober har han fået integrationsydelse i stedet for kontanthjælp.

Han kan nemlig ikke bevise, at han i sin tid som hjemløs befandt sig i Danmark. Nu er Per Michael Rasmussen bange for at ryge tilbage på gaden.

- Det frygter jeg desværre, at det ender med, for jeg ser ikke noget alternativ lige i øjeblikket. Men det er helt klart ikke nogen drøm, faktisk vil jeg sige, alt andet end gaden. Jeg har drømt om et normalt liv, og så går de ind og straffer mig på den her måde, siger Per Michael Rasmussen.

Flere andre hjemløse står i samme situation. Hjemløse, der ikke kan bevise, at de har tilbragt mindst syv ud af de seneste otte år i Danmark, overgår nemlig fra kontanthjælp til den omstridte integrationsydelse. Og det har allerede ramt flere, oplever herberger, de hjemløses landsorganisation SAND og Hus forbi.

"Jeg har ikke engang været i København"

"Begrundelsen er, at du ikke har opholdt dig i Danmark i mindst 7 år ud af de seneste 8 år."

Sådan står der i et brev fra Odense Kommune til Per Michael Rasmussen, som Avisen.dk har set. I brevet orienteres han om, at han skal på integrationsydelse. 

Men påstanden om, at han ikke har været i landet, har intet hold i virkeligheden, understreger Per Michael Rasmussen.

- Det virker fuldstændig tåbeligt. Hånden på hjertet og 100 procent sikkert, så har jeg sgu ikke engang været en tur i København eller noget andet. Jeg har ikke engang været over broerne i den periode, siger han.

I Odense Kommune vil man ikke svare på, om man mener, at Per Michael Rasmussen har været i udlandet eller ej. Kommunen har blot fulgt reglerne, pointerer Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det handler ikke om, at vi tror på Per Michael eller ej. Det handler om, at han skal komme med noget dokumentation for, at han har været i landet, og hvis ikke han kan det, så er han omfattet af integrationsbestemmelserne, siger områdechefen.

Det er især de såkaldte gadesovere, der er røget på integrationsydelse, for et ophold på et forsorgshjem eller en varmestue kan være dokumentation for, at den hjemløse ikke har været ude af landet. Andre former for dokumentation kan være bus- og metrobøder eller lægebesøg.

Villig til at bo i campingvogn

Per Michael Rasmussen skal være på integrationsydelse indtil juni 2019, fremgår det af kommunens orienteringsbrev. Det betyder, at han får en lavere indkomst, end han har været vant til.

På kontanthjælp fik han 8.337 kroner om måneden efter skat. På integrationsydelse får han 5.227 kroner efter skat. Han får altså lidt over 3.000 kroner mindre udbetalt om måneden på integrationsydelse.

På grund af den lavere månedlige indkomst, leder Per Michael Rasmussen efter et andet sted at bo end hans nuværende lejebolig. For nyligt bad han sit netværk på Facebook om hjælp til at finde et sted med billigere husleje.

"Campingvogn, anneks, mindre sommerhus". Alt havde interesse, skrev han. Men nødråbet gav ikke pote, så han leder stadig desperat efter en billigere lejebolig.

- Jeg tvivler på, at det kan lade sig gøre, for Odense Kommune har sagt nej til at hjælpe mig med indskudslån, fordi jeg har to i forvejen, fortæller han.

René Nielsen, der er socialrådgiver og udviklingskonsulent i de hjemløses landsorganisation SAND, kender sagen. Han har hjulpet en socialrådgiver, der har hjulpet Per Michael Rasmussen med at råbe kommunen op. Men hjælpen har intet ændret.

- Det kan godt undre mig, at kommunen ikke kan hjælpe ham med husleje, da der findes specifik hjemmel til dette, for hans sag skal ses i lyset af, at den her mand med næb og klør har kæmpet sig tilbage i samfundet og har været igennem en enormt positiv udvikling, siger René Nielsen.

Hårdt miljø

Tilbage i efteråret 2008 var det med Per Michael Rasmussens egne ord "eventyrlyst", der drev han ud på de fynske landeveje.

- Det var meget nemt at komme på eventyr, men meget sværere at komme væk fra det igen. Efter nogle måneder var jeg klar til at komme tilbage fra gaden, for den sætter sine spor på krop og ikke mindst sind, fortæller han.

Per Michael Rasmussen fortæller, at han ikke har nogen diagnoser og heller ikke har haft misbrugsproblemer, selvom han færdes i miljøer, hvor alkohol og hash er en del af hverdagen.

- Alt det må de godt have for min skyld. Når andre starter dagen med en iskold, foretrækker jeg altid min cola eller en kaffe, siger han.

Årene som hjemløs har gjort, at Per Michael Rasmussen holder af fred og ro. Der kan gå flere dage, hvor han kun snakker med sig selv og sin hund Jønsson. Selvom han tidligere har arbejdet på fabrik og et støberi i Kerteminde, leder han i dag efter et job, hvor han har mulighed for at være sig selv, fortæller han.

Drømmescenariet er at køre lastbil.

Alt sat over styr

Vejen mod et chaufførjob er efterhånden inden for rækkevidde, mener Per Michael Rasmussen, der er ufaglært.

- Jobcenter Odense gør alt, hvad de kan, for at hjælpe mig videre. I sommer smed de 30.000 kroner efter mig ved at sende mig på et seks ugers AMU-kursus, og nu bygger de videre på det. Problemet er, hvis jeg ryger ud igen, så ryger alt det der på gulvet, og så kan jeg starte forfra, siger han.

Socialrådgiver og udviklingskonsulent René Nielsen mener, at det på flere niveauer er en dårlig idé ikke at række ud efter mennesker som Per Michael Rasmussen:

- Hvis han bliver hjemløs igen og havner på et forsorgshjem, er det jo også enormt dyrt, da en herbergsplads koster i omegnen af 30.000 kroner per person om måneden. Det er dyrt i økonomi og sidst men ikke mindst meget dyrt i menneskeskæbner.

Kommune: Vi kan rådgive bedre

I Odense Kommune bør man fremover blive bedre til at ringe til borgere som Per Michael Rasmussen, påpeger Søren Thorsager, områdechef i Odense Kommunes jobrehabilitering.

- Det kan jo sagtens være, at der inde i sundhed.dk ligger lige det dokument, som Per Michael skal bruge, men at han bare har svært ved at finde det. Og det har vi ikke gjort i den konkrete sag, og nu er det jo ny og ret speciel lovgivning, så det skal vi da bruge læringsmæssigt til at blive dygtigere, siger han.

Er det en god økonomisk og social prioritering, at I ikke hjælper Per Michael Rasmussen mere?

- Ydelseselementet i det her er jo en af de kolde dele af det her. Det handler alene om, at der sidder nogle og vurderer, om du er omfattet af en bestemt gruppe, og der ligger ikke en socialfaglig vurdering af den enkelte borger, siger Søren Thorsager.  

Mangler overblik

I Odense er 150 borgere med dansk statsborgerskab kommet på integrationsydelse. Men det er ikke blevet kortlagt, hvor mange af dem, der er hjemløse, forklarer Søren Thorsager.

På landsplan er der heller ikke overblik over, hvor mange hjemløse, der er havnet på integrationsydelse, oplyser de organisationer og herberger, som Avisen.dk har været i kontakt med.

Heller ikke Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet har tal på, hvor mange hjemløse, der er berørt af de nye regler i integrationsloven, der trådte i kraft 1. juli i år. Hensigten med integrationsydelse er, at nytilkomne udlændinge skal have mindre økonomisk hjælp fra det offentlige.

I Odense undrer Per Michael Rasmussen sig.

- Det virker totalt sindssygt. Jeg ved ikke, hvordan jeg skal kunne overleve, hvis jeg samtidig skal betale min husleje og løbende regninger. Det kan ikke lade sig gøre, siger han.

Per Michael Rasmussens budget:
  • I alt får Per Michael Rasmussen 7.187 kroner udbetalt om måneden, fordi han udover integrationsydelse får boligstøtte og det såkaldte § 34 tillæg, der er en særlig boligstøtte.
  • Hans faste udgifter til husleje, el og varme er på cirka 4.504 kroner om måneden.
  • Hans rådighedsbeløb er altså omkring 2.683 kroner om måneden.
  • Øvrige faste månedlige udgifter udover mad er buskort (418 kroner), Youseemobil (393 kroner) og udgifter til hundemad (300 kroner). 
  • I oktober fik Per Michael Rasmussen bevilliget et engangsbeløb på 5.772,70 kroner til husleje, el og varme fra kommunen. Det betød, at han i den måned ikke modtog den særlige støtte (§ 34) på 1.265,88 kroner.  
  • Personer, der modtager integrationsydelse, kan modtage et dansktillæg på 1.500 kroner om måneden. Dansktillægget gives ved bestået Prøve i Dansk 2. Det tillæg har Per Michael Rasmussen ikke søgt om, da han er bange for, det vil blive modregnet hans øvrige ydelser. 

 

UDVID

Passager i metrotog - nogle bærer mundbind
Corona

Professor: Mundbind

er det eneste alternativ

til nedlukning

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
BREAKING

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt