Anbragte Christians bøn: "Åben døren for unge, der har det svært"

I dag har Christian et dejligt job som arbejdsmand og har fundet sin egen vej i livet. (Foto: Foto: Victor Emil Kristensen)

Selvom Christian skreg på hjælp hele vejen gennem sin ungdom lyttede ingen. Han blev nødt til at finde sin egen vej gennem flammende containere og tomme flasker.

Hvad gør du, når du ikke passer ind i skabelonen på den gode samfundsborger? Når du ikke kommer fra en Morten Korch familie, hvor aftensmaden altid står klar klokken 18.00, og hvor dit liv ligger på skinner allerede, når du smider sparkedragten?

Det spurgte Christian på 24 sig selv om, da han en sen februar nat i 2015 stod foran en flammende lastvognscontainer, som han lige havde stukket ild til.

Alkoholen fra en studiestartsfest på DTU buldrede igennem hans blod, mens han stirrede på infernoet, og han blev først revet ud af trancen, da politiet stod foran ham.

- De spørger, hvad fanden jeg har gang i, og om jeg har taget stoffer. Da jeg siger nej, kan jeg godt se, at der er da et eller andet helt galt her. Så jeg ender med at bruge de næste ti måneder på at finde ud af, hvad fanden der er i vejen med mig. En sjæleransagelse, fortæller Christian.

En barndom med en alkoholiseret far og en mor, der prioriterede sig selv over børnene og kontrollerede alt, havde givet ham en bagage, der gjorde den traditionelle vej med universitetsgrad, villa, Volvo og vovse umulig. Og måske havde hans vej været nemmere, hvis nogen havde lyttet til ham eller åbnet en dør for ham.

- Fra jeg er 11, begynder jeg at gå mere op i at prøve grænser af. Jeg smadrer ting, ryger cigaretter og drikker øl. Da jeg fylder 15, bliver det så også hash. I perioder stak jeg af hjemmefra for at gå amok. Det var aldrig noget, jeg tænkte over. Jeg stod der bare, og så stak jeg ild til noget eller smadrede et vindue, fortæller Christian roligt på en bornholmsk stenstrand, hvor Avisen.dk møder ham.

For at få ro på det hele, vælger han at anbringe sig selv på en ungdomshøjskole som 16-årig. Han var dog nødt til selv at finansiere anbringelsen ved mindre arbejdsopgaver på skolen som at holde styr på en opvasketurnus.

For på trods af at han på det tidspunkt havde en længere liste af hærværk og smårapserier på samvittigheden, var han aldrig blevet opdaget.

I de kommunale systemer var hans papirer rene som sne.

Et presset hjem

Den unge Christian kommer ikke just fra et ligusteridyl. I løbet af sit unge liv har den unge rod fra Svendborg gået på hele ni forskellige skoler og boet 19 steder.

Hans mor studerede i de første 13 år af hans liv. Det krævede total stilhed i hjemmet, og noget så simpelt som et køb af en mælkesnitte kunne få hans mor til at gå amok.

- Hvis der var noget som helst, som væltede, fik min mor et vredesudbrud, hvor hun kunne råbe, at ”jeg havde et ynkeligt liv og bare skulle rette ind efter planen”. Noget så simpelt som at bruge 4,5 på en mælkesnitte kunne være årsag til sådan et udbrud, fortæller Christian.

Hans mor arbejdede senere som forstander på en skole for adfærdsvanskelige unge. Et hårdt job med tavshedspligt og efter en lang arbejdsdag, blev der så læsset af på den yngste søn Christian, der skulle høre på sin mors problemer og frustrationer. Men hans egne frustrationer lyttede ingen til.

- En dag da jeg var 11 fortalte min mor mig fra den ene dag til den anden, at vi skulle flytte til Grønland, fordi hun måske havde fået et job deroppe. End of story. Ingen diskussion. Jeg var vred, frustreret og ville bare skrige, men der var ingen at gøre det til. Så i stedet brød jeg ind i en nedlagt fabrik og smadrede hele glasfacaden, fortæller han. 

Anderledes

Det blev bedre, efter at Christian blev anbragt. Han fandt et fællesskab med de andre elever. 

- Fællesskab og sammenhold er rigtig vigtigt, og det fandt jeg først der. Og at der bliver lyttet til dine problemer, indskyder han. 

Men han skilte sig stadig ud. Uniformen bestod af daggammel make-up, piercinger, tunge militærstøvler og en lang sort frakke. Christian prøvede at signalere, hvordan han havde det med sin påklædning; at han var anderledes.

- Det gav mig muligheder for at skubbe til det, som folk siger. De siger, de er åbne, velkomne og imødekommende og ikke sier nogen fra. Men når jeg troppede op i fuld krigsmaling, kunne man mærke, at det trykkede på noget inde i folk. De blev vrede og sure. Spurgte mig, hvad fanden jeg bildte mig ind, siger han og fremfører et forarget udbrød med hyl, skrig og fagter.

Sin egen vej

Vendepunktet blev den flammende lastvognscontainer. Mod alle odds havde Christian famlet sig frem til universitet. Han prøvede stadig at passe ind i et miljø, hvor han tydeligvis ikke var velkommen. 

- Kierkegaard sagde; "livet skal leves forlæns, men forstås baglæns". Jeg levede så forlæns i 22 år, før jeg fik noget baglæns, fortæller han.

Men sjæleransagelsen gav pote og ti måneder efter stoppede han på universitetet: 

- Jeg fandt ud af, hvad jeg synes er rigtigt. Jeg droppede ud og samlede flasker for at få noget at spise og hjalp en ven med at sætte en lejlighed i stand for at have et sted at bo. Jeg er ligeglad med, om jeg skal samle fem liter lort op fra græsset med en sort sæk eller skrubbe lokummer. Så længe jeg har noget at give mig til, er jeg glad.

Siden blev det en større tour rundt på det danske arbejdsmarked.

Christian blev opvasker, så tjener, klargøringsmand hos BMW, au pair i Herning og Schweiz, smed, praktisk hjælper på Roskilde Festival og nu har han et 'fantastisk' job som arbejdsmand på Eksperimentarium i Hellerup ved siden af opgaver som scenetekniker.

Lyt til dem uden for

Det har ellers ikke været nemt at finde sin egen vej i et rigidt system som det danske. Især hvis man har en bagage fra en belastet opvækst med. 

- Det er fandme svært at finde sin egen vej, og de nuværende love og regler som for eksempel uddannelsesloftet gør det fandme svært, hvis du ikke vælger den slagne vej. Og den passer bare ikke på folk som mig. Jeg har haft brug for en masse hjælp, som jeg ikke fik. Og så skal jeg sidde på en skolebænk, med alle de her tanker og en energi pulserende i kroppen. Det fungerer ikke, fortæller han.

Og netop tidligere i skolen kunne han være blevet samlet op. Han trængte blot til, at nogle lyttede til ham.

- Men lærerne så bare en uregerlig knægt, der ikke kunne nås, og så gjorde de ikke mere. Det, man kan gøre anderledes, er at i stedet for, at en lærer ikke bare skal sidde og skrive en rapport om en elev, og hvad de anskuer problemet som. I stedet for at alt skal være papir, så bør det være personligt. Prøv at lyt til eleven i stedet for. Når folk reagerer, som jeg gjorde, er det fordi, der er noget galt.

Fred

I dag har Christian sluttet fred. 

Han er ikke vred på systemet, der først lod ham flyve under radaren trods voldsom opførsel og siden tabte ham på gulvet, da det blev opdaget. Selv hans mor har han tilgivet:

- Man kan sige meget om min mor, men hun har i hvert fald gjort sit bedste. Og så har det vist sig, at selvom hun ikke var verdens bedste mor, er hun verdens bedste farmor for mine søskendes børn, fortæller han.

Samtidig er han lykkelig for sine erfaringer, og at han endelig har fundet sin egen vej. Til gengæld har han en opsang til familien Danmark på villavejene og et system, der som en pølsemaskine ensretter unge:

- Vær bevidst om at du har nogle fordomme i dit hovede og mærk efter, når de dukker op. Vær åben over for, at selvom folk ikke er fuldstændig som dig, kan de stadig være søde og rare mennesker. Vi er her allesammen som en del af et fællesskab, med hinanden og for hinanden, som de af mine venners familier der åbnede dørene for mig, så jeg havde et sted at være. Så I kan også gøre noget selv ved at åbne døre for de unge der har det svært, som I møder på jeres vej. slutter han. 

Christians fortælling er en del af C:NTACTs samarbejde med Egmont Fonden, hvor der sættes fokus på anbringelse via personlige fortællinger. Projektet søger stadig deltagere, så hvis du har været anbragt og vil dele din historie gennem radio, film eller teater kan du kontakte projektleder Kirstine Rønnov Due på 28 60 71 92.

Morten Messerschmidt og Kristian Thulesen Dahl fra Dansk Folkeparti
BREAKING

Messerschmidt ny

næstformand i DF

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Danish Crown-slagteriet i Ringsted
Corona

Tallene stiger:

207 nye smittede

i Danmark

Pressemøde om Tour de France på Københavns Rådhus med overborgmester Frank Jensen og statsminister Lars Løkke Rasmussen
Sport

Dansk cykelfest

er udskudt 

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”