Politiker: Derfor skal de socialt udsatte have 50.000 kr.

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

Skal staten give 50.000 kr. til socialt udsatte?

Ja, og det kommer staten nu til. I morgen, tirsdag, står jeg nemlig på folketingets talerstol og præsenterer et lovforslag fra Alternativet, der sætter i alt 10 millioner kroner af til personlige budgetter på op til 50.000 kr. til særligt udsatte borgere i Danmark.

OG FORSLAGET, som er en satspuljebevilling, vil blive stemt igennem med et bredt flertal. Så stor tak til Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Konservative for at bakke op.

Jeg kan godt forstå, hvis ideen umiddelbart lyder bagvendt. Det skyldes, at megen politik for tiden handler om at straffe allerede socialt udsatte på pengepungen – det hedder sig, at det er for at hjælpe dem til at tage et arbejde. Men faktisk er der i den grad mening med lovforslaget.

Ideen er nemlig at give særligt udsatte borgere mulighed for – med hjælp fra en kommunal gadearbejder – at få støtte til at løse, hvad de nu end mener, er deres største problem først. Det kan være, at de skal have ordnet tænder, behandling for social fobi, kørekort, fitnesskort eller hjælp til at genetablere kontakten til deres familie.

DET ER NORMALT ydelser, som man skal søge om og vente på, men med de personlige budgetter dropper vi bureaukratiet, paragrafferne og fokusere langt mere direkte på at støtte borgerne i at løse problemerne med det samme.

Ideen kommer fra England, hvor alle kommuner i dag skal arbejde med personlige budgetter for udsatte, og den beslutning er resultatet af en række forsøg. Et af disse stammer fra London og involverede 13 hjemløse, hvoraf nogle havde boet på gaden i mere end 40 år, og for samfundet var deres tilstedeværelse langt fra billig.

De ragede uklar med politiet, kostede retssystemet tid og penge, og røg ind og ud af hospitalerne og alt sammen i en sådan grad, at de 13 kostede samfundet flere hundrede tusinde pund hvert år.

MEN SÅ BESLUTTEDE en velgørenhedsorganisation at prøve en anden tilgang. De gav ganske enkelt hver af de 13 hjemløse 3.000 pund, som de kunne bruge, som de havde lyst til. De måtte selv vælge, om de ville gøre brug af den tilbudte rådgivning, så der var kun ét krav: At de svarede på spørgsmålet, hvad mener du selv er bedst for dig?

Ingen af dem brugte pengene på stoffer, alkohol eller hasardspil. De var endda ret nøjsomme med pengene og havde i gennemsnit blot brugt 800 pund efter et år. Alligevel var resultatet fantastisk godt. Efter blot et år havde 11 af dem tag over hovedet. Flere var i uddannelse, i afvænning, besøgte deres familie og nok vigtigst af alt: Lavede planer for fremtiden. De fik håbet tilbage.

OG HVAD VAR PRISEN? Ca. 50.000 pund om året. Langt, langt mindre end de flere hundrede tusinde pund, som samfundet hidtil havde brugt på at jage dem rundt og symptombehandle.

Resultatet fortæller noget om, hvad det betyder for mennesker at blive herre i eget liv. Det fortæller om, hvor bevidste, selv de mest udsatte mennesker er om deres eget liv, og hvor gerne de vil tilbage i fællesskabet. Og det fortæller netop om, hvor kort vejen fra udsathed til medborgerskab kan være. Hvis altså vi blot inddrager den enkeltes ekspertise over sit eget liv og udviser den fornødne tillid til denne.

Derfor har man også arbejdet med personlige budgetter til psykisk syge borgere, udsatte børn og unge og borgere med forskellige handicap, ikke bare i England, men også i Sverige og Belgien.

Og med støtte fra Velux-fonden er Aarhus i gang med et forsøg med at give kontanthjælpsmodtagere et engangsbeløb på 50.000 kr. – lidt efter samme tankegang som lå bag forsøget i London.

DERFOR VOKSER erfaringerne i forhold til, hvordan disse ordninger virker allerbedst, og dem har vi bygget lovforslaget om de personlige budgetter på.

Det er derfor, at vi også har beregnet løn til den fremskudte sagsbehandler eller gademedarbejder ind i ordningen. Disse har nemlig en nøgleopgave, der går du på at hjælpe med at lave et personligt budget.

At det er vigtigt skyldes, at mange særligt udsatte borgere bruger de fleste af sine ressourcer på både mental og fysisk overlevelse, og derfor kan have fået svært ved at overskue livsforbedrende tiltag.

DERFOR ER DET VIGTIGT at hjælpe med at lave et personligt budget, som tager udgangspunkt i borgerens egne ønsker og behov i forhold til at løse sine problemer. Ofte kan det handle om praktisk hjælp til fx at finde en tandlæge, en psykolog eller til at få overblik over borgerens økonomi og gæld.

Det har ikke været nogen nem opgave at nå så langt med dette forslaget om personlige budgetter, som vi nu er. Årsagen til dette er, at vores lovgivning på ingen måde er indrettet til at forære udsatte borgere selv små pengebeløb, og derfor skal lovgivningen i tre ministerier faktisk ændres. Det er blot en sidenote, men jeg fremhæver den alligevel, for at understrege, hvor stort og modigt et nybrud denne forsøgsordning med de personlige budgetter er.

JEG HÅBER, at vedtagelsen bekræfter, at det giver mening at give danske borgere indflydelse over deres eget liv, mulighed for at løse deres egne problemer og ikke mindst for at gøre brug af deres egne, unikke kompetencer og drivkraft. Jeg håber, at kommunerne, gerne i samarbejde med civilsamfundsorganisationerne, tager opgaven til sig, og viser hvilke gode resultater det giver, når vi giver mennesker ejerskab over deres eget liv.

Hvis vi gør det her rigtigt, så kan næste skridt være, at udsatte får en lovbefæstet ret til en ekstra chance for at komme på ret køl. Og hvem ved, om ideen med at have tillid til den enkelte borger kan brede sig til for eksempel beskæftigelsessystemet, så ledige borgere kan få mulighed for at vise, at de gerne vil arbejde.

I ALTERNATIVET er vi i hvert fald slet ikke færdige med at give ansvaret for danskernes liv tilbage til danskerne. Vi er faktisk kun lige begyndt og vi er overbeviste om, at mennesker flest lever bedst, jo større indflydelse de har på eget liv. Vi vil gerne gøre op med klientgørelse, umyndiggørelse og formynderi, så de offentlige frontmedarbejdere får mulighed for at styre deres egen arbejdsdag og de enkelte borgere får mulighed for at tage deres liv tilbage fra systemet. Vi kalder det mere samfund og mindre stat.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke

De seks skuespillere, som udgør "Friends" står bag en tom ramme og smiler.
Film og TV

Friends aflyst

Mænd i hvide shorts, skjorte og pæne sko
Nyheder

Mænd vil gå

med shorts på jobbet

Nærbillede af en brasiliansk vandreedderkop
Helt vildt

Verdens farligste

edderkop vandrede

rundt i supermarked

Et levende rådyr
Krimi

Motorcyklist kvæstet

af rådyr

En billede af et rat og to hænder herpå
Biler

Stor forsinkelse på nye biler:

Det har du ret til

Mundbind
Corona

Statsministeren:

Påbud om mundbind

er en mulighed

Aarhus corona
Nyheder

FAKTA: Disse kommuner har flest coronasmittede

blandet salat
Mad og drikke

Advarsel: Spis 

IKKE disse salater

Nøgen mand vildsvin
Helt vildt

Nøgen mand jagter

tyvagtigt vildsvin

Lotto Kupon
Nyheder

Nybagt Lotto-millionær:

Hvem vil være min kæreste?

To Ben&Jerry is med et par teskeer foran
Mad og drikke

Du opbevarer

din is helt

forkert

håndtryk
Corona

Venstre vil have

håndtrykket tilbage

Skoleskibet Danmark
Corona

Skoleskibet Danmark 

ramt af corona

Børneporno
Krimi

Gift it-mand styrede

børneporno-netværk

Langebro København
Krimi

Historisk dom:

Fartbølle skal i fængsel

Sofie Linde i gul sommerkjole
Kendte

Sofie Linde får nyt job

Jeg er så nervøs

En smadret søvgrå bil med redningsfolk omkring.
Krimi

Voldsomt sammenstød

Narkopåvirket anholdt

En flok mænd i hvide heldragter bærer på en blå sæk.
Nyheder

Byldepest opdaget

i KINA

Mørk chokolade i papir
Mad og drikke

Nyt studie:

Chokolade beskytter hjertet

– vælg den rigtige slags

Mand med isterninger foran sig.
Sundhed

15 gode råd:

Sådan overlever

du heden

To unge mænd spiller beachvolley.
Sundhed

Livsfarlig varme

Pas på hedeslag

Mand går foran facade med kæmpe klovnemund
Corona

Umulig at stoppe:

Antallet af

virussmittede eksploderer

Folk på en badebro
Nyheder

Hedebølge

i weekenden

Spansk kvinde med mundbind
Corona

Europa strammer op på coronaregler

strand i spanien
Corona

Smittetal lukker Spanien for danskere: Sådan gør du

advarselsskilt om samlingsforbud
Corona

Stigende smitte bremser coronalempelse

Kvinden klamrer sig til bildøren
Krimi

Vilde billeder: Kvinde klamrer sig desperat til kørende bil

Helikopter i luften
Krimi

Kæntringsulykke - en person mister livet

coronatest
Corona

Her stiger smittetallet i boligområde

Neil Young og Paul McCartney
Kendte

Rocklegende sagsøger Donald Trump

strand i spanien
Corona

Spanien lukkes for danske rejsende

Inger Støjberg
Nyheder

Vidne: Støjberg truet af chef