Administration 

Politiker: Derfor skal de socialt udsatte have 50.000 kr.

Torsten Gejl er 52 år og bor på Djursland sammen med sin kæreste og deres to børn. Torsten Gejl har været med til at grundlægge og bygge Alternativet som politisk parti og som folkelig bevægelse. I dag er han partiets arbejdsmarkeds-, beskæftigelses-, social og indenrigsordfører.

Skal staten give 50.000 kr. til socialt udsatte?

Ja, og det kommer staten nu til. I morgen, tirsdag, står jeg nemlig på folketingets talerstol og præsenterer et lovforslag fra Alternativet, der sætter i alt 10 millioner kroner af til personlige budgetter på op til 50.000 kr. til særligt udsatte borgere i Danmark.

OG FORSLAGET, som er en satspuljebevilling, vil blive stemt igennem med et bredt flertal. Så stor tak til Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre, SF og Konservative for at bakke op.

Jeg kan godt forstå, hvis ideen umiddelbart lyder bagvendt. Det skyldes, at megen politik for tiden handler om at straffe allerede socialt udsatte på pengepungen – det hedder sig, at det er for at hjælpe dem til at tage et arbejde. Men faktisk er der i den grad mening med lovforslaget.

Ideen er nemlig at give særligt udsatte borgere mulighed for – med hjælp fra en kommunal gadearbejder – at få støtte til at løse, hvad de nu end mener, er deres største problem først. Det kan være, at de skal have ordnet tænder, behandling for social fobi, kørekort, fitnesskort eller hjælp til at genetablere kontakten til deres familie.

DET ER NORMALT ydelser, som man skal søge om og vente på, men med de personlige budgetter dropper vi bureaukratiet, paragrafferne og fokusere langt mere direkte på at støtte borgerne i at løse problemerne med det samme.

Ideen kommer fra England, hvor alle kommuner i dag skal arbejde med personlige budgetter for udsatte, og den beslutning er resultatet af en række forsøg. Et af disse stammer fra London og involverede 13 hjemløse, hvoraf nogle havde boet på gaden i mere end 40 år, og for samfundet var deres tilstedeværelse langt fra billig.

De ragede uklar med politiet, kostede retssystemet tid og penge, og røg ind og ud af hospitalerne og alt sammen i en sådan grad, at de 13 kostede samfundet flere hundrede tusinde pund hvert år.

MEN SÅ BESLUTTEDE en velgørenhedsorganisation at prøve en anden tilgang. De gav ganske enkelt hver af de 13 hjemløse 3.000 pund, som de kunne bruge, som de havde lyst til. De måtte selv vælge, om de ville gøre brug af den tilbudte rådgivning, så der var kun ét krav: At de svarede på spørgsmålet, hvad mener du selv er bedst for dig?

Ingen af dem brugte pengene på stoffer, alkohol eller hasardspil. De var endda ret nøjsomme med pengene og havde i gennemsnit blot brugt 800 pund efter et år. Alligevel var resultatet fantastisk godt. Efter blot et år havde 11 af dem tag over hovedet. Flere var i uddannelse, i afvænning, besøgte deres familie og nok vigtigst af alt: Lavede planer for fremtiden. De fik håbet tilbage.

OG HVAD VAR PRISEN? Ca. 50.000 pund om året. Langt, langt mindre end de flere hundrede tusinde pund, som samfundet hidtil havde brugt på at jage dem rundt og symptombehandle.

Resultatet fortæller noget om, hvad det betyder for mennesker at blive herre i eget liv. Det fortæller om, hvor bevidste, selv de mest udsatte mennesker er om deres eget liv, og hvor gerne de vil tilbage i fællesskabet. Og det fortæller netop om, hvor kort vejen fra udsathed til medborgerskab kan være. Hvis altså vi blot inddrager den enkeltes ekspertise over sit eget liv og udviser den fornødne tillid til denne.

Derfor har man også arbejdet med personlige budgetter til psykisk syge borgere, udsatte børn og unge og borgere med forskellige handicap, ikke bare i England, men også i Sverige og Belgien.

Og med støtte fra Velux-fonden er Aarhus i gang med et forsøg med at give kontanthjælpsmodtagere et engangsbeløb på 50.000 kr. – lidt efter samme tankegang som lå bag forsøget i London.

DERFOR VOKSER erfaringerne i forhold til, hvordan disse ordninger virker allerbedst, og dem har vi bygget lovforslaget om de personlige budgetter på.

Det er derfor, at vi også har beregnet løn til den fremskudte sagsbehandler eller gademedarbejder ind i ordningen. Disse har nemlig en nøgleopgave, der går du på at hjælpe med at lave et personligt budget.

At det er vigtigt skyldes, at mange særligt udsatte borgere bruger de fleste af sine ressourcer på både mental og fysisk overlevelse, og derfor kan have fået svært ved at overskue livsforbedrende tiltag.

DERFOR ER DET VIGTIGT at hjælpe med at lave et personligt budget, som tager udgangspunkt i borgerens egne ønsker og behov i forhold til at løse sine problemer. Ofte kan det handle om praktisk hjælp til fx at finde en tandlæge, en psykolog eller til at få overblik over borgerens økonomi og gæld.

Det har ikke været nogen nem opgave at nå så langt med dette forslaget om personlige budgetter, som vi nu er. Årsagen til dette er, at vores lovgivning på ingen måde er indrettet til at forære udsatte borgere selv små pengebeløb, og derfor skal lovgivningen i tre ministerier faktisk ændres. Det er blot en sidenote, men jeg fremhæver den alligevel, for at understrege, hvor stort og modigt et nybrud denne forsøgsordning med de personlige budgetter er.

JEG HÅBER, at vedtagelsen bekræfter, at det giver mening at give danske borgere indflydelse over deres eget liv, mulighed for at løse deres egne problemer og ikke mindst for at gøre brug af deres egne, unikke kompetencer og drivkraft. Jeg håber, at kommunerne, gerne i samarbejde med civilsamfundsorganisationerne, tager opgaven til sig, og viser hvilke gode resultater det giver, når vi giver mennesker ejerskab over deres eget liv.

Hvis vi gør det her rigtigt, så kan næste skridt være, at udsatte får en lovbefæstet ret til en ekstra chance for at komme på ret køl. Og hvem ved, om ideen med at have tillid til den enkelte borger kan brede sig til for eksempel beskæftigelsessystemet, så ledige borgere kan få mulighed for at vise, at de gerne vil arbejde.

I ALTERNATIVET er vi i hvert fald slet ikke færdige med at give ansvaret for danskernes liv tilbage til danskerne. Vi er faktisk kun lige begyndt og vi er overbeviste om, at mennesker flest lever bedst, jo større indflydelse de har på eget liv. Vi vil gerne gøre op med klientgørelse, umyndiggørelse og formynderi, så de offentlige frontmedarbejdere får mulighed for at styre deres egen arbejdsdag og de enkelte borgere får mulighed for at tage deres liv tilbage fra systemet. Vi kalder det mere samfund og mindre stat.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

dj's og folk, der danser
Krimi

Dræbte og sårede på natklub på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

et byskilt
Krimi

Flere anholdte efter groft overfald på 16-årig ved højlys dag

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

en politiafspærring
Krimi

Pågrebet efter skyderi på Nørrebro

Kong Frederik smiler
Debat

Jes Dorph-Petersen: Slap dog af, Frede!

Prins joachim i jakke og slips
Kongelige

Prins Joachim får job på TV

Krimi

Fire mænd sigtet for økonomisk svindel på Facebook

Krimi

Kvinde hjalp 117 personer med at snyde i skat

Kvinde vinker
Kendte

Britney Spears smider ALT tøjet

Kvinde med diadem
Kongelige

Alexandra til numerolog:

Det hedder hun nu

To politifolk på pressemøde
Krimi

Politiet lover åbenhed i Emilie Meng-sag

Smadret bydel
Nyheder

Tornado dræber fem personer

Cyklist på regnvåd vej
Nyheder

I dag kan der falde en hel måneds regn

bil foran bygning
Biler

Her er årets Brugtbil 2024

Nyheder

Partier i fælles front vil sænke skatten

Politilogo på indgangsdør
Krimi

Drama i brugsen:

13-årig stjæler bold

og sparker ansat

Pengesedler og mønter
Nyheder

Snart kan du søge
tilskud på 27.000 kr.

myg sidder på arm
Dyreliv

Sådan holder 
du myggene væk

politi arbejder
Krimi

Knivstikkeri:

15-årig dræbt 
- 14-årig anholdt

dåser i en skraldespand
Nyheder

Nu kommer der
pant på tyske dåser

en edderkop
Dyreliv

Her er sjælden edderkop set for første gang

en mand kigger på fotografen
Kendte

Lars Ranthe:
- Jeg var pattestiv hver weekend

en træner
Sport

Medier: Chelsea og Manchester United er varme på Thomas Frank

Nyheder

Dramatisk udvikling: Auktion over Elvis' berømte ejendom blokeret

en mand
Nyheder

Briterne skal til parlamentsvalg

kø på motorvej
Krimi

Uheld giver kø

og forlænget rejsetid

en kvinde
Kendte

Dansk influencer
kan score millioner

et villakvarter set fra luften
Nyheder

Disse boligejere straffes med højere renter

brandfolk i aktion
Krimi

Novo Nordisk-brand
er under kontrol

Tegning fra retten
Krimi

Mor hørte sin datter

skrige højt i telefonen

under overfald

Morten Olsen og Patrick Mtiliga
Kendte

Fodbold-legende sætter

millionvilla til salg

Røg på stedet
Krimi

Novo Nordisk brænder

En kvinde ligger i en hospitalsseng
Nyheder

20 personer er på

intensivafdeling

efter turbulens

To betjente på stedet
Krimi

Sådan blev

Korsør-manden

anholdt

Janni Ree med armen om sin mand, Karsten Ree.
Kendte

Karsten Ree

hastet på hospitalet

Sløret tegning af manden fra retten
Krimi

LIVE: Dag 4 i

Kirkerup-sagen

Udrejsecenter Kærhovedsgård
Krimi

25-årig tiltalt -

truet til tavshed

Et medlem af Bandidos set fra ryggen med rygmærke
Krimi

Politiet forbyder

Bandidos

Vildt regnvejr ved et hus
Nyheder

En halv måneds

regn på vej

Janni og Karsten Ree med armene om hinanden.
Kendte

Karsten Ree

er helt færdig

Den nedbrændte bygning
Nyheder

De tager regningen

for Børsen-brand

Stødtanden
Nyheder

Stødtand fra mammut

fundet i Danmark

Riley Keough
Kendte

Elvis arving vil forhindre

salg af Graceland

Retten i Holbæk set ude fra
Krimi

Ung mand tiltalt for

drab på massageklinik

portræt kvinde
Sport

Førtidspension: Reform

fik kun få unge i job

Mand og kvinde
Kendte

Friede med Rolex-ur

Nyheder

Israel stopper

amerikansk nyhedsbureau

ulykke lastbiler
Krimi

Ung mand dræbt i

sammenstød med lastbil

portræt mand
Nyheder

Tysk prins afviser

hovedrolle i kupplaner

portræt kvinde
Nyheder

Kosovoske betjente

til danske fængsler

kanon
Nyheder

Øver med atomvåben

portræt mand
Krimi

Kræver 600.000 

til bortført pige

motorvej fra luften
Krimi

Motorvej lukket:

Mand ville hoppe fra bro

retslokale
Krimi

Mænd ville begå terror

et frimærke
Kongelige

Kong Frederik kommer

på nyt frimærke

Nyheder

Passager død efter voldsom turbulens

en bil og en mand på et podie
Biler

Fisker lukker

dansk afdeling

to kvinder
Kendte

Kæresten ramt
af konkurs

en lægehelikopter i luften
Krimi

17-årig hårdt kvæstet

på køreteknisk anlæg

en mand ser olm ud
Sport

Caroline Wozniackis
far i vildt interview

en burger
Nyheder

Tidligere selskab bag dansk burger-kæde går konkurs

1000-kronesedler
Nyheder

Ny grænse for
1000-kroneseddel

en hund
Nyheder

Kvinde dør efter
angreb fra forbudt hund

Restaurant set ude fra
Nyheder

Kæmpe restaurant-kæde går konkurs

Målstreg ved løb
Nyheder

Faldt om med
hjertestop til Royal Run

jordskredssted set fra luften
Nyheder

Nordic Waste-stiftere i søgelyset: Millionudbytter undersøges

piller
Krimi

Lille barn fik opioid
- forældre kræves
idømt fængsel

frugt
Nyheder

Billigere frugt og grønt? Minister vil kigge på muligheden

en abe
Dyreliv

Aber dør som fluer
under ekstrem hedebølge

Kong Frederik løber
Kongelige

Kongen er i mål efter en lang løbsdag

Nyheder

Kronvidne i tys-tys-sag erkender tyveri fra Trump

Dronning Mary
Kongelige

Mary færdiggjorde maleri inden løb

to killinger
Dyreliv

12 killinger efterladt i skov

Portræt Lars Løkke Rasmussen
Nyheder

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Mand på forbryderbillede
Krimi

Begravede konen levende

personer ved indgang til hospital
Nyheder

Premierminister blev skudt:

Sådan går det nu

Troels Lund Poulsen
Nyheder

Nyt lavpunkt:

Vælgerflugt

Alle fire fra familien
Film og TV

Diamantfamilien

færdige med TV