Preben Brandt: Hjemløse Poul råbte 'skrub ad helvede til!' og ændrede måden, som vi behandler hjemløse på
76-årige Poul Verner sover på risten ved Glyptoteket i København. Det var her, Preben Brandt (tv) mødte ham første gang. (Foto: Collage: Freja Wedenborg/Mogens Flindt,Scanpix)
Det var mødet med Poul Verner og andre hjemløse, der gav Preben Brandt inspirationen til sit opsøgende arbejde blandt Danmarks fattigste. I en ny bog gør han status.

Hjemløse Poul Verner vidste det nok ikke, da han en dag midt i 90'erne vrissede af en irriterende socialarbejder, der forstyrrede ham ved den plads bag Glyptoteket i København, hvor han sov om natten.

Men han skulle faktisk være med til at ændre den måde, vi i Danmark behandler hjemløse og socialt udsatte på.

Skrub ad helvede til, sagde han! Men så fik jeg pludselig den idé at komme med morgenkaffe i stedet for.
Preben Brandt

Socialarbejderen var nemlig Preben Brandt, psykiater, der dengang arbejdede på forsorgshjemmet Sundholm og netop var begyndt på sit banebrydende opsøgende arbejde blandt hovedstadens hjemløse.

- Først besøgte jeg Poul Verner om aftenen. Han var godt nok sur, når jeg kom der. Han havde lige lagt sig til ro på sin varmerist, og så kom jeg dér og forstyrrede. Skrub ad helvede til, sagde han! Men så fik jeg pludselig den idé at komme med morgenkaffe i stedet for, og så sad vi der på kantstenen og fik en snak. På den måde fik vi med tiden et ægte møde, fortæller Preben Brandt til Avisen.dk.

Møder på gadeplan

Poul Verner er en af de hjemløse, der har været med til at forme Preben Brandts syn på området.

Det fortæller Brandt i sin nye bog, "Mødet med det hjemløse menneske", hvor han gør status over 36 års indsats på gadeplan. Først som psykiater på Sundholm, og siden hen som frontfigur i det opsøgende gadeplansprojekt UDENFOR.

- Da jeg startede, var det sådan, at hvis de hjemløse skulle have hjælp, skulle de selv opsøge den på herbergerne eller hos kommunen. Men jeg blev mere og mere opmærksom på, at der var en gruppe, som var helt udenfor, og som ikke kunne eller ville opsøge os, siger Preben Brandt.

Vi svigter, hvis vi bare lader dem ligge på gaden.
Preben Brandt

Derfor begyndte han at strejfe omkring i byens gader om aftenen, når jobbet som socialoverlæge var passet. Her opsøgte han Københavns mest udsatte beboere.

- Kunsten var at finde balancen mellem deres ret til autonomi og til at sige, at jeg fandme skulle blande mig udenfor. Og så samtidig det ansvar, der lå i, at jeg mødte nogle mennesker, der helt åbenlyst havde brug for hjælp. Jeg kunne altså ikke bare komme ud med en eller anden skabelon, som jeg kunne trække ned over hovedet på dem. Jeg kunne kun gøre noget ved at være til stede og lytte til, hvad de hver især havde brug for, siger Preben Brandt.

Vigtig lappeløsning

Erfaringerne blev samlet, da Preben Brandt i 1996 tog initiativ til at stifte projekt UDENFOR.

Et københavnsk hjemløseprojekt, som var banebrydende i sit opsøgende arbejde med hjemløse og socialt udsatte. Udenfor driver blandt andet Den Mobile Café, som hver dag kører rundt med måltid mad til hjemløse i København og Aarhus. UDENFOR laver også projekter, hvor sygeplejersker og socialarbejdere opsøger de hjemløse, der hvor de er, frem for at de skal opsøge hjælpen på en klinik eller et socialkontor.

- Der var og er til dels stadig en udbredt myte om, at samfundet først skal træde til, når folk selv kommer til systemet og beder om hjælp. Projekt UDENFOR ændrede på den måde, vi behandler hjemløse på, ved at komme dem i møde der, hvor de var. Det kan godt være, at de siger "skrub ad helvede til", når man opsøger dem første gang. Men der er altså nogle mennesker, som alligevel har brug for støtte. Der svigter vi, hvis vi bare lader dem ligge på gaden, siger Preben Brandt.

Brandt markerede sig også som socialpolitisk debattør, da han fra 2002-2010 var formand for Rådet for Socialt Udsatte, der rådgiver regeringen om hjemløsespørgsmål.

For selvom den akutte gadeplanshjælp er vigtig, er det først og fremmest en lappeløsning, mener han.

- For mig og for projekt UDENFOR har det altid været vigtigt både at kunne socialt udsatte den hjælp, de har brug for, og samtidig at råbe op overfor de strukturer i samfundet, der skaber udstødelsen, siger Preben Brandt.

Et hjem til Poul Verner

Historien om Poul Verner ender godt i en nyttehave ved Gammel Køge Landevej.

- Under vores samtaler fandt jeg ud af, at han var meget optaget af at dyrke have. Og så vidste jeg, at der var nogle boliger med nyttehaver, så der flyttede han ud og fik job med at passe dagligstue. Han havde det rigtig godt i en del år, inden han døde, fortæller Preben Brandt. 

Blå bog: Preben Brandt
  • Født i 1944 på Frederiksberg.
  • Uddannet dr. med. og speciallæge i psykiatri.
  • Formand for Projekt UDENFOR.

I 1980 blev Preben Brandt ansat som psykiatrisk konsulent på hjemløseinstitutionen Sundholm i København.

Her begyndte han i løbet af 1990'erne med opsøgende gadeplansarbejde blandt Københavns hjemløse, som ellers ikke var anvendt i Danmark.

I 1996 etablerede han Projekt UDENFOR, et københavnsk gadeplansprojekt for hjemløse og udsatte.

Fra 2002-2010 var Preben Brandt formand for Rådet for Socialt Udsatte, regeringens rådgivende organ på området. 

Preben Brandt har skrevet flere bøger og er en aktiv debattør på hjemløseområdet, blandt andet som fast klummeskribent i forskellige aviser.

via Listen To News