Udenrigsminister: Thulesag kan trække ud til 2017
Udenrigsminister Kristian Jensen (V) kæmper for at bevare kontrakten om at vedligeholde Thulebasen på dansk-grønlandske hænder, så et amerikansk selskab ikke løber med opgaven. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
Måske afgøres kontrakt om Thulebasen næste år af USA's Højesteret, siger udenrigsminister Kristian Jensen (V).

Det kan vare endnu et år, inden USA's Højesteret afgør, om Thulebasen fortsat skal vedligeholdes af det dansk-grønlandske selskab Greenland Contractors eller af det amerikanske selskab Exelis.

Det vurderer udenrigsminister Kristian Jensen (V) efter et samråd om Thulebasen i Folketingets Grønlandsudvalg.

- I yderste konsekvens kan vi være et godt stykke inde i 2017, før vi har en endelig juridisk afgørelse fra amerikansk side. Men jeg krydser alligevel fingrene og banker under bordet for, at vi får en afgørelse tidligere, siger Kristian Jensen.

I marts 2016 behandler en amerikansk appeldomstol ankesagen, efter at Exelis ved en amerikansk domstol i juni 2015 fik annulleret sin kontrakt, som var vundet fra Greenland Contractors.

Appeldomstolen har to-seks måneder til at fælde sin dom. Siden kan sagen inden 90 dage søges indbragt for USA's Højesteret, som så har tre måneder til at afgøre, om sagen kan behandles ved Højesteret.

Greenland Contractors fik forlænget sin kontrakt med USA Air Force (USA's luftvåben) i et år, da Exelis tabte retssagen. Kontrakten har en værdi på 2,4 milliarder kroner og varer i syv år.

Udenrigsministeren forventer, at kontrakten løber videre, mens sagen ankes.

- Jeg forventer klart, at Greenland Contractors fortsætter i den eksisterende kontrakt, indtil der er en afklaring, siger Kristian Jensen.

I 2013 forhandlede Selvstyret, Danmark og US Air Force kontrakten, som siden 50'erne er gået til danske og grønlandske firmaer. I november 2013 foreslog Selvstyrets embedsmænd nyt udbud, så kun danske og grønlandske selskaber kunne byde.

Forslaget blev fejet af bordet, fordi statens sagfører, Kammeradvokaten, mente, at Danmark så kom i karambolage med EU's krav om fri konkurrence.

/ritzau/