Tyskland mindes ofre for OL-terror i 1972
Myndigheder kritiseres på 40 årsdagen for, at 17 mennesker omkom som følge af en palæstinensisk terroraktion.

De olympiske sommerlege i 1972 skulle vise verden, at Tyskland havde fundet et nyt ståsted som et gæstfrit, åbent og tolerant land efter Anden Verdenskrig.

Men så stormede palæstinensiske terrorister den israelske lejr i OL-landsbyen. OL i München blev den 5. september 1972 forvandlet til et blodbad med i alt 17 dræbte.

- Hele den demokratiske verden blev ramt, siger Bayerns ministerpræsident, Horst Seehofer, onsdag ved den officielle mindehøjtidelighed i lufthavnen Fürstenfeldbruck på 40 årsdagen for OL-attentatet.

Terroristerne fra gruppen Sorte September skød og dræbte i de tidlige morgentimer for 40 år siden to israelske atleter og tog ni andre sportsfolk som gidsler for at presse Israel til at løslade over 200 af deres fængslede kammerater.

Efter knap et døgns nervepirrende forhandlinger gik det grueligt galt, da tysk politi prøvede at befri gidslerne, som sammen med deres gidseltagere befandt sig i et fly på militærlufthavnen. De ni israelere, fem terrorister og en tysk politimand omkom.

- Sikkerhedsmyndighederne dengang udviste en katastrofal dilettantisme, som vi aldrig havde troet mulig, siger Dieter Graumann, formand for de tyske jøders centralråd, ved mindehøjtideligheden i Fürstenfeldbruck.

Her foran mange af de efterladte og pårørende kalder han det også koldt, at Den Internationale Olympiske Komité, IOC, dengang valgte at fortsætte legene efter en kortvarig afbrydelse.

Op til sommerens OL i London afviste IOC at mindes terroraktionens ofre ved åbningen af legene, hvilket udløste kraftig israelsk kritik.

Men onsdag blev de så mindet med en økumenisk gudstjeneste, en kransenedlæggelse i OL-landsbyen i München og taler og tændte lys i Fürstenfeldbruck.

På talerstolen er der sat billeder op af de 11 dræbte israelere og den døde tyske politimand, og mange af de pårørende ser for første gang stedet, hvor deres kære døde.

/ritzau/dpa