Troels Lund giver Arbejdstilsynet helt ny mulighed
- Forventningen er, at både medarbejderne selv bliver mere opmærksomme, og at dem, der har ansvaret - bygherrerne - også kommer til at prioritere sikkerheden højere end i dag, siger ministeren. Foto: Mads Claus Rasmussen/Scanpix/arkiv
Arbejdstilsynet kan i en forsøgsperiode komme på uanmeldte kontrolbesøg. Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen forventer, at ansatte og bygherrer vil tænke mere i sikkerhed.

Frem til foråret næste år får Arbejdstilsynet et nyt værktøj i kontrollen med arbejdspladserne.

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) søsætter et forsøg, hvor rammerne betyder, at Arbejdstilsynet kan komme på uanmeldte besøg og selv bestemme, hvor på byggepladserne de skal vises rundt.

Det skriver DR.

Indtil nu er tilsynene blevet varslet og byggepladsen har selv besluttet, hvor på stedet kontrollen skulle foregå.

- Worst case scenario er, at når vi varsler vores tilsyn, vil virksomheden sørge for, at alt ser fint og flot ud, når vi kommer ud på byggepladsen, så vi ikke får et reelt billede af, hvad der rent faktisk foregår, siger tilsynschef i Arbejdstilsynet Charlotte Hougaard Juhl til DR. Hun har høje forventninger til forsøget:

- Vi har en stor forhåbning om, at det kan få betydning for mængden af ulykker og for den nedslidning, vi ved, der er, når man arbejder på byggepladser, siger hun.

Ifølge DR kommer forsøget som en reaktion på, at den hidtidige tilsynspolitik på byggepladserne ikke har haft den ønskede effekt.

Men det forventer Troels Lund Poulsen vil ændre sig:

- Forventningen er, at både medarbejderne selv bliver mere opmærksomme, og at dem, der har ansvaret - bygherrerne - også kommer til at prioritere sikkerheden højere end i dag, siger han til DR.

Forsøgsordningen sættes i gang i november og løber til april. Der vil blive foretaget en evaluering i løbet af sommeren.