Tæt på verden Trods oliepenge knirker udviklingen i Ghana
Børnedødelighed stadig høj i Ghana og mange af de små kommer i arbejde tidligt. CC BY via flickr.com Feed My Starving Children (FMSC)
Børnedødelighed stadig høj i Ghana og mange af de små kommer i arbejde tidligt. Den nationale sundhedsforsikringen mangler penge.

Det går forrygende fremad for det vestafrikanske land Ghana, men dets problem med et overvældende antal børnearbejdere er blevet værre.

Som et nyklækket olieland forventes alt at blive i orden og vanskeligheder at forsvinde. Men oliepenge i et år er ikke nok til at fjerne basale problemer som manglende penge til sundhed og høj børnedødelighed.

Ghana anses for et veldrevet demokrati. Præsident John Atta Mills døde pludseligt tirsdag. Han genopstillede til valget i december. Afløseren som kandidat er ikke fundet, men tidligere generalsekretær for FN, Kofi Annan, nævnes.

Børnearbejde

Trods sin nye velstand og fornuftige politisk ledelse er børnearbejde et voksende problem i Ghana. FNs børneorganisation, UNICEF, anslår i år, at en tredjedel af landsets børn mellem 5 og 14 arbejder. Det er en voldsom stigning siden 2003.

Ghana er ikke blind for børnearbejde, men det anses for ganske almindeligt og der debatteres heftigt definitioner herpå, skriver IPS News. Officielt må børn under 15 ikke arbejde.

Vel vidende, at det er umuligt at komme af med fænomenet på kort tid har regeringen fået vedtaget lovgivning imod det værste former for børnearbejde efter den internationale arbejdsorganisation, ILOs, konventioner.

Hvad er tilladt er madlavning, rengøring, ærinder og at bære yngre søskende. En accepteret grænse er, at barnet skal kunne følge med i sin skolegang og ikke arbejde i stedet.

Sundhed

Som i alle andre afrikanske lande er sundhed et stort problem. Siden 2003 har Ghana haft en national sundhedsforsikring, der giver services til alle, og hvor man kan spare op til særlig behandling.

Trods olieindkomster er byrden tung for samfundet. Ghana betaler en tredjedel af befolkningens sundhedsudgifter. I januar foreslog Verdensbanken, at løse finansieringsproblemet ved at tvinge folk til at betale for visse services oveni forsikringspræmien.

En koalition af NGO'er i sundhedssektoren anbefaler i henhold til Africa Report, at regeringen afviser Verdensbankens plan. De stigende olieindkomster reducerer sundhedsudgifternes andel af statsbudgettet, hedder det.

Børnedød

Ghana arbejder aggressivt for at nedbringe børnedødeligheden, men den er stadig meget høj. Hele 80 ud af 1.000 levende fødsler når ikke deres 5-års fødselsdag.

For at nå årtusindmålet (MDG2015) om at reducere antallet med to-tredjedele skal dødsfrekvensen ned på 40. Til sammenligning er antallet i Finland 3, skriver IPS News.

Den største børnedræber er malaria. Dernæst kommer diarre og lungebetændelse. Ghana er i færd med i stor stil at introducere nye vacciner imod disse sygdomme sammen med GAVI-projektet, hvor medicinalindustrien er deltager.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.