Tæt på verden Denne sommer: Nu er der 5 mio børneslaver
Masser af tomme ord om børnearbejde, siger ILO. Fremskridt især for piger de seneste 10 år er i fare for at forsvinde pga. krisen

”Der er ikke plads til ligegyldighed, når 215 millioner børn slider i det for at overleve og mere end halvdelen af dem under de værst tænkelige forhold, nemlig slaveri og som børnesoldater. Vi kan ikke tillade nedprioritering af børnearbejde i udviklingsarbejdet.”

Svadaen kommer fra ILO leder (FNs Internationale Arbejdsorganisations), Juan Somavia, der svinger krabasken over alverdens lande, der ikke lever op til de fine ord i konventionerne.

Nye tal fra i sommer viser, at mindst fem millioner børn arbejder som slaver. Nogle af dem er gældsslaver andre misbruges af sex-industrien.

Værste steder

Ud af de 215 millioner børnearbejdere, et estimat lavt sat af ILO, lever 115 millioner under de værst tænkelige forhold. 53 millioner børn mellem 5 og 14 år er involveret i farligt arbejde.

Trods de hårde ord fra FNs arbejdsorganisation er der sket fremskridt i kampen mod børnearbejde. Antallet af små børn i job er faldet 20 procent, flertallet er piger. De ældre børn, 15-17 år, har betydeligt mindre fald.

Værst står det til i Asien og Stillehavsområdet med 113 millioner, dernæst Afrika syd for Sahara med 65 og Sydamerika/Caribien med 14 millioner. Antallet i Afrika betyder, at hver fjerde barn og teenager er i arbejde.

Fine ord

Næsten alle blandt de ILOs 185 medlemslande har godkendt de internationale konventioner for minimumsalder og former for børns arbejde.

Der synes dog mange steder at være langt fra ord til handling. Over 80 procent af verdens befolkning skulle være ”dækket”. I det seneste år har yderligere 70 lande lagt ord på deres intentioner. I 50 lande er der vedtaget forbud imod børnesex og børneporno.

Det er mest i den såkaldte uformelle sektor uden for de store industrier, at børnearbejde forekommer. I landbrug og blandt omrejsende gæstearbejdere og oprindelige folk bliver børns helt fundamentale rettigheder tilsidesat.

Småt med domme

ILO fremhæver, at selv om der er sket små fremskridt, så risikerer de at forsvinde som følge af den økonomiske krise, der rammer fattige hårdere end rige.

Trods regler og fine ord synes håndhævelsen af regler imod børnearbejde at være svag, skriver ILO i en rapport. Næsten ingen sager når frem til domfældelse.

Et af fremskridtene er såkaldt CSR, corporate sociale responsibility, hvor erhvervslivet frasiger sig uetisk adfærd og offentliggør, hvordan de omgås deres leverandører og ikke mindst deres underleverandører.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.