Trods advarsler om selvmordsrisiko: Dan skal arbejdsprøves for at få førtidspension

Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression i fem år, og hele sagsforløbet har gjort hans sygdom værre (Foto: Foto: Mette Lauth)

Mere pres og flere afprøvninger kan udløse selvmordforsøg. Sådan er fagfolks vurdering af Dan Bo Andersen. Men kommunen mener, han skal arbejdsprøves for fjerde gang, hvis han skal have førtidspension.  

Nogle gange kan politik handle om liv og død. Sådan oplever 57-årige Dan Bo Andersen lovgivningen om ressourceforløb.  

Kan han ikke gennemføre endnu et ressourceforløb og en længere arbejdsprøvning, kan han ikke få førtidspension. Også selvom han har dokumentation for, at mere pres og flere afprøvninger vil kunne medføre selvmordsforsøg. 

Dan Bo Andersen har kronisk depression, PTSD, ødelagt nakke, en knust hånd, en overskåret armmuskel, angst og en kæmpe gæld.

Han har papir på, at hans helbred ikke bliver bedre og har tre gange forsøgt at gennemføre en arbejdsprøvning.

Oveni har belastningen i det fem år lange sagsforløb gjort hans sygdom værre, så han siden sidste sommer har været selvmordstruet.

Han har udtalelser fra psykiater, akutklinik og læge om, at hvis man presser ham mere og sender ham i flere afprøvninger, kan og vil det udløse selvmordforsøg.  

"Forsøg på erhvervsrettede tiltag vil kunne involvere sucidal forsøg," stod der papirerne til Pensionsnævnet i Næstved Kommune, da man skulle afgøre hans sag om førtidspension i marts.

Der stod også, at hans psykiater udtaler, det vil være farligt ikke at give ham pension, og at han er selvmordstruet. 

Men Pensionsnævnet afviste førtidspension. Dan Bo Andersen skal i et længere forløb med at genoptræne hans arbejdsevne, før hans sag om førtidspension kan behandles.  

Flere advarsler om selvmordsrisiko

Beskætigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) sagde ellers på et samråd sidste efterår, at det ikke er acceptabelt, hvis kommunerne tvinger mennesker til at gøre noget, som gør dem mere syge.

Men Næstved Kommune beklager og siger, at det er en meget trist situation for Dan Bo Andersen og en svær sag. Men da kommunen ikke har dokumentation nok for hans arbejdsevne, kan man ikke give førtidspension.

Kommunen henviser også til, at sagen har været i Ankestyrelsen. Dan Bo Andersen klagede sidste sommer, og Ankestyrelsen svarede i februar, at han er i målgruppen for ressourceforløb.

Dan Bo Andersen selv er slået helt ud af den seneste afvisning, som han fik via en veninde. For han tør ikke længere selv modtage og åbne post fra Næstved Kommune.

- Jeg hænger i det her system og er bare kommet længere og længere ned. Jeg har det så skidt. Jeg er angst for mange ting. Bare at tage bussen, for at få flere nederlag, for at komme mere til skade. Det hele virker formålsløst, siger Dan Bo Andersen.

I januar endte han på Det Sociale Akuttilbud i Næstved efter dårligt nyt om hans sag om førtidspension.

Her skrev medarbejderen i en udtalelse, at Dan Bo Andersen har selvmordtanker og ”presses Dan Bo Andersen yderligere, kan og vil hans selvmordtanker ende med handling”. 

De lægger sig op af hans egen psykiaters udtalelse fra sidste sommer om, at han har ”en sådan følelse af håbløshed”, og at han befinder sig i en "livstruende tilstand".

Anbefalet pension to gange

Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression siden 2011 og kan ikke kontrollere venstre arm. Drejer han hovedet hurtigt, kan han falde om på grund af en nerveskade i nakken.

Han er ufaglært og stærkt ordblind, men har indtil 2011 haft mindst et job ad gangen som alt fra badeværelsesmontør til fabriksarbejder. Han mistede hele sin opsparing på tvangsauktion med en gård under finanskrisen og skylder i dag omkring fire millioner kroner.  

Avisen.dk skrev allerede i 2014 om Dan Bo Andersens fastlåste sag. 

Dan har nul arbejdsevne: Nu skal han to år i praktik

Næstved Kommunes egne fagpersoner, rehabiliteringsteamet, anbefalede hele to gange, i december og februar, at Dan Bo Andersen får førtidspension. Men kommunens øverste instans, Pensionsnævnet, afviste. 

I marts fik han endeligt afslag på pensionen. Hans veninde kørte ham direkte til Psykiatrisk Skadestue bagefter.

”Hans arbejdsevne er stort set nul”

Afslagene fra Pensionsnævnet er især begrundet med, at Dan Bo Andersen ikke har gennemført en hel arbejdsprøvning.

- Men det har jeg jo ikke, fordi det bliver afbrudt hver gang, fordi jeg ikke har kunnet klare det. Hvad skal man så gøre? spørger han.

Sidste gang Dan Bo Andersen blev jobafklaret i 2014, afbrød virksomheden selv forløbet efter seks uger og skrev til kommunen, at ”Dan har kæmpet med at gennemføre, men det giver ingen mening at fortsætte praktikken”. ”Hans arbejdsevne er stort set nul” og ”Vi kan på ingen måde se Dan i en jobsammenhæng uanset typen af arbejde.”

Hans psykiater har skrevet til kommunen, at selv en mentor uden henblik på at få ham på arbejdsmarkedet, er et pres for Dan Bo Andersen, der vil gøre ham dårligere.

Senest har hans læge skrevet til kommunen i forrige uge, at Dan Bo Andersens tilstand er forværret, og at han er bekymret for udviklingen i lidelsen, hvis man gør flere forsøg på at afprøve ham. 

Kommunen: Vi følger loven

Men Næstved Kommune står fast på at fortsætte ressourceforløbet med begrundelsen, at Dan Bo Andersen sidste sommer klagede over ressourceforløbet, men at Ankestyrelsen i februar gav kommunen medhold.

- Det er en virkelig kedelig sag for den gode mand, og det er faktisk også en svær sag. Også fordi han rent lovgivningsmæssigt er i målgruppen for ressourceforløb. Det har vi fået bekræftet af Ankestyrelsen, siger arbejdsmarkedschef i Næstved Kommune Torben Bahn Petersen.  

Han siger, at han går ud fra, at Pensionsnævnet, der traf afgørelsen, har taget højde for advarslerne om, at netop pres og arbejdsprøvning giver stor risiko for selvmordforsøg.  

Læs vores interview med arbejdsmarkedschefen her

Det fejler Dan
  • Dan Bo Andersen har psykiske men efter mobning og et overfald.
  • Han kan kun sidde i kort tid efter en skade på de nederste ryghvirvler i en arbejdsulykke.
  • Han har ingen følelse har i tre fingre i på højre hånd, som er blevet klemt af en 280 kilo tung ventilator, da han var montør. Derfor har han svært ved at samle noget op.
  • Ti år senere faldt han og fik trykket sine nakkehvirvler sammen, så nerverne sidder i klemme. Han fik erstatning for at være 12 procent invalid og skal passe meget på sin nakke. Drejer han hovedet for meget, falder han om.
  • I 2006 faldt et stort glasskår fra et drivhus ned og skar noget af musklen over i hans venstre overarm, så han stadig pludselig taber ting. Han tør ikke holde sit barnebarn.
  • Derudover er han stærkt ordblind og har ingen uddannelse.
  • Dan Bo Andersen har været sygemeldt med kronisk depression siden 2011, og der er ingen behandlingsmuligheder.
  • Dan Bo Andersen og kommunen har en hel mappe med udtalelser fra læger, psykiatere og virksomheder, der har arbejdsprøvet ham. Der er også en rapport fra en konsulent, der har brugt 55 timer med ham i et år. De svarer alle entydigt, at Dan Bo Andersen aldrig kommer i nogen form for arbejde igen.