"Sygt", "grotest" og "skræmmende historie".
Læserne er i oprør over artiklen om psykisk syge Jette, som kommunen vil tvinge i ressourceforløb, selvom hun to gange på et år har forsøgt at tage sit eget liv som følge af det pres, hun er udsat for.
Både psykiatere og mentorer fra tidligere arbejdsprøvning advarer om, at det kan koste hende livet, men kommunen lytter ikke.
Og det er helt forrykt, mener brugerne af Avisen.dk's Facebook-side.
- Hvordan stopper man dette vanvid og heksejagt på syge borgere? Hvem tillader det? Hvorfor er der ingen politiker der stopper det? spørger Lise for eksempel.
- Skrækkelig historie, reglerne må simpelthen laves om, skriver Lillian.
Den ene groteske historie efter den anden
Nogle læsere mener, at det er et udtryk for, at psykiske sygdomme ikke tages lige så seriøst som fysiske.
- Sygdomme, der ikke kan ses, er stadig ikke at regne, selv for de der ellers skulle lave love og regler til at passe på os, skriver Karin.
Andre ser det som endnu et eksempel på, hvordan både fysisk og psykisk syge borgere kommer i klemme i systemet.
- Det vil åbenbart ingen ende tage, den ene groteske historie efter den anden om jobcentrenes umenneskelige behandling af alvorligt syge borgere... skriver Hanne.
- Det er en skræmmende kulde der breder sig i dette land, konstaterer Mette.
- Nu mangler de bare at grave de døde op og sætte dem på ressourceforløb... bemærker John ironisk.
"Uanstændigt svineri"
Andre retter vreden mod folketingspolitikerne, som har vedtaget loven, der gør det meget svært at få førtidspension, og kommunerne, som håndhæver loven.
- Nu MÅ OG SKAL der sættes en stopper for den ualmindelige og uanstændige svineri i kommunerne, skriver Marianne.
- Hvis sager som denne her ikke viser, at det er de helt forkerte mennesker med den mest ødelæggende af ideologierne, som er kommet til magten, så ved jeg ikke, hvad det skal til for at det kan blive åbenlyst.. skriver Theodora.
- Jeg forstår ikke. Vi kalder os et medmenneskeligt og humanitært samfund, og kæfter op om ligeværd og rettigheder og beskyttelse af de svage. Kan man overhovdet blive svagere, end hvis man er syg? Men denne "trods-alt-lille-gruppe-syge-mennesker" lader vi rigide politiske regler ydmyge på den mest brutale måde, ved at fratage dem rettigheden til at være syge og at få hjælp og beskyttelse. Det er da et kæmpe skred. Her skal "venstrefløjen" ikke give Blå Blok skylden, da det blev vedtaget under den sidste regering, skriver Vicki.
"Politikerne burde skamme sig"
Flere mener, at de konkrete ansatte i kommunen, der har truffet afgørelsen, bør kunne stilles til ansvar.
- De skyldige burde stilles for en domstol, hvis det ender med at koste hende livet. Husk på, at det er ikke bare loven eller nogle regler, der tvinger hende, der står levende mennesker som du og jeg bag dette... Desuden kan kommuner fritage de syge hvis der er fare for deres liv, eller at deres lidelse forværres. Der eksisterer ingen undskyldning for det, som disse mennesker foretager sig, skriver Flemming for eksempel.
- At kommunerne med loven i hånd må mishandle syge mennesker, er helt forrykt og meget, meget sørgeligt for vores samfund. Er regelrytterne frataget al sund fornuft og empati? Åbenbart. Politikerne burde skamme sig, men det gør de ikke, skriver Charlotte.
"Systemet glemmer, at det skal tjene borgerne"
Flere læsere tilkendegiver, at så syge mennesker bør kunne tildeles en førtidspension.
- Det er skræmmende at vores samfund har udviklet sig i den retning, hvor man tvinger folk ud over kanten. Alle borgere ,der ikke kan arbejde på grund af forskellige handicap burde fredes og få ro som en pension viser sig at give, mener Anette, og en anden Annette er enig:
- Mange med handicap VIL gerne arbejde, men møder bare urealistiske krav. De, der er så syge at de ikke har kræfter til at være på arbejdsmarkedet, skal have fred. De har ofte en familie, der også lider under uvisheden, det syge familiemedlems stress og konstante nervøsitet over, hvad kommunen kan finde på. Systemet glemmer at det er os, danskerne, det skal tjene, skriver hun.
Folkeligt oprør
Flere læsere mener, at der bør gøres noget.
- Alle patient- og handicaporganisationer burde gå sammen om at samle alle skrækeksemplerne fra Jobcentrene og udgive dem i en "grønbog"! Det for at rejse en folkelig debat med det formål at overbevise Folketinget om de helt urimeligt skrækkelig situationer sårbare mennesker sættes i for at undgå at tildele dem en førtidspension, skriver Poul.
Brian opfordrer til et folkeligt oprør.
- En folkeopstand er det, der skal til. Et protestoprør fra befolkningen, der er solidariske og går på barrikaderne med et klart budskab om, at nu er nok nok, er, hvad der skal til. Det vil nok desværre ikke ske i dagens Danmark. Og hvorfor, fordi vi lever i et samfund hvor vi bliver mere og mere distanceret fra andre mennesker, vi har nok i os selv. Det tætteste vi efterhånden rent socialt kommer på folk, er på fjæsen, her kan der også afreageres, skriver han, og fortsætter:
- Så samtidig med vi forarges over kommunernes tolkning af lovgivningen, som tilsyneladende kun er vejledende og kan tolkes som vinden blæser, ja der vil vi blive ved med at se disse "commando raids" mod de svage i samfundet. Men folk skal huske, at det kan blive en selv, og vil du behandles på den måde?
Følg debatten her:
Jette har bipolar lidelse og er selvmordstruet. Trods lægernes advarsler vil kommunen presse hende ud i ressourceforløb. Læs historien om Jette her:
Opslået af Avisen.dk på 1. december 2015
Og her:
"Jettes sag er den mest frygtelige af alle de sager, jeg nogensinde har haft. Jeg har flere gange advaret kommunen om,...
Opslået af Avisen.dk på 30. november 2015