Top ti: Få mest for pengene på europæisk storbyferie
Vilnius (på billedet) indtager andenpladsen over de europæiske byer, hvor det er billigt at være turist. Foto: Nakoff / Colourbox/Free
Se, hvor du får mest for pengene i Europa, hvis du planlægger at rejse i efterårsferien.

Mange browser ned over sammenligningssider for at finde de billigste flybilletter til en storbyferie til efteråret.

Men én ting er prisen på flybilletten. En anden er, hvordan gennemskuer man, hvad det egentlig koster, når man er fremme?

Det har Post Office Travel forsøgt at hjælpe med i deres nye City Costs Barometer 2017.

Her sammenlignes en række europæiske byer, i forhold til hvor man får mest for sine penge som turist baseret på 12 typiske turistkøb.

Øverst på skamlen finder man den cypriotiske by Pafos. Det er byen, som i år deler titlen som kulturhovedstad med Aarhus.

Herefter følger Vilnius, Riga, Warszawa og Budapest.

Indekset er lavet ved at sammenligne gennemsnitsprisen på 12 typiske ting, man bruger penge på som turist.

Listen over ting tæller en kop kaffe, en øl, en cola, et glas vin, en treretters middag for to med husets vin, transport til og fra lufthavnen, et 48-timers rejsekort, en sightseeing-bustur, en turistattraktion, museum, kunstmuseum og to nætter på et trestjernet hotel for to voksne.

Det giver et sammenligningsgrundlag, der bygger på, hvor det er absolut billigst at rejse hen, forklarer Jens Nyholm, som er cheføkonom i Spar Nord.

- Normalt kigger vi på forbrugerpriserne, og selv om ændringer her nok i et eller omfang også genfindes i de 12 parametre, kan det også være specifikke forhold for en given storby, der gør, om priserne på de udvalgte varer stiger mere eller mindre end det nationale forbrugerprisindeks, siger Jens Nyholm og uddyber:

- For eksempel kunne man forestille sig, at meget populære steder vil opleve stigende hotelrater, eller hvis man nogle steder indfører ekstra skatter på turister.

På den måde kan sammenligningen af de 12 typiske turistkøb altså give et godt billede af de reelle omkostninger, man har som turist, i forhold til en sammenligning af leveomkostningerne i et land.

Cheføkonom Jens Nyholm fortæller, at valutakurserne på ungarske forint og den polske valuta zloty ligger nogenlunde uforandret over det seneste år. Det er altså hverken blevet dyrere eller billigere at rejse til Ungarn eller Polen.

- Mens tjekkiske koruna er styrket med 5,5 procent over det seneste år. Det vil sige, at det er blevet dyrere at rejse til Prag, fortæller Jens Nyholm.

I barometeret er det også beregnet, hvad omkostningerne er for de samme 12 ting i henholdsvis Aarhus og København.

Her lander prisen på 2635 kroner for Aarhus og svimlende 3378 kroner for København. Der er altså ikke plads til de danske byer i toppen af listen over billige storbyer i Europa.

Fakta: Det koster 12 typiske turistkøb i de billigste europæiske storbyer

1) Pafos, Cypern. 1154 kroner.

2) Vilnius, Litauen. 1163 kroner.

3) Riga, Letland. 1253.

4) Warszawa, Polen. 1280 kroner.

5) Budapest, Ungarn. 1308 kroner.

6) Krakow, Polen. 1339 kroner.

7) Lissabon, Portugal. 1350 kroner.

8) Prag, Tjekkiet. 1518 kroner.

9) Athen, Grækenland. 1595 kroner.

10) Palma, Spanien. 1634 kroner.

Kilde: City Costs Barometer 2017.

/ritzau/FOKUS