Tobaksforurening rammer unge ikke-rygere
Selv hvis du ikke sidder med cigaretten i hånden selv, er det stadig skadeligt. Det er der bare ikke nok unge, der tænker over, siger forskningsleder. Foto: Colourbox
En ud af fire unge mellem 16 og 20 år opholder sig mindst en halv time om dagen i omgivelser, der er tobaksforurenet.

Selvom man selv vælger at være ikke-ryger er det ikke ensbetydende med, at man ikke udsættes for tobakkens skadelige virkninger.

Det er der bare ikke så mange unge, der tager højde for, viser nye tal fra Statens Institut for Folkesundhed, i en rapport lavet til Sundhedsstyrelsen.

I undersøgelsen blandt 16-20-årige, der angiver sig selv som ikke-rygere, svarer én ud af fire, at de opholder sig i tobaksforurenede omgivelser mindst en halv time om dagen. Det svarer til 72.000 personer på landsplan.

Og selvom man ikke selv suger løs på cigaretterne, er det stadig skadeligt for de unge.

Det fortæller forskningsleder Knud Juel fra Statens Institut for Folkesundhed, til Newspaq

"Det er stort set de samme sygdomme man risikerer, som ved aktiv rygning - bare på et lidt lavere niveau. Det er forskellige kræftsygdomme, det er hjertesygdomme og lungelidelser," siger han.

Selvom aktiv rygning er mere skadeligt, så er en halv times passiv rygning om dagen stadig skadeligt, forklarer Knud Juel.

"Der er ikke rigtig en nedre grænse. Men det er igen lidt ligesom med aktiv rygning. Jo mere, jo værre. Én cigaret er farlig, to er værre, 10 er værre osv. Det samme gælder for passiv rygning," siger han.

At én ud af fire udsættes for passiv rygning mindst en halv time om dagen, overrasker forskningslederen.

"Det overrasker mig at det er 25 procent af ikke-rygerne, der opholder sig mellem en halv time og fire timer om dagen i tobaksforurenede lokaler," siger han.

Ifølge Knud Juel er det blandt andet en indikator for, at reglerne om at man skal være 18 år for at købe tobak, ikke bliver overholdt.

Blandt alle unge svarer 16,2 procent, at de ryger dagligt.