Tiltalte må tilbringe årsdag for attentater i fængslet
Anklagemyndigheden mener, at terrortiltale kan have haft kontakt til hinanden fra deres celler.

Københavns Byret har torsdag forlænget varetægtsfængslingen af fire mænd, der er tiltalt for terror i forbindelse med Omar el-Husseins drab og drabsforsøg i København.

Tre af de tiltalte havde frivilligt valgt at tage fire uger mere i deres celler. Omvendt protesterede den fjerde mand højlydt over situationen.

Som ved alle tidligere retsmøder i sagen lykkedes det anklagemyndigheden at overtale dommeren til at lukke dørene for offentligheden.

Blandt andet påpegede anklager Bo Bjerregaard, at man fortsat arbejder på at finde ud af, om de tiltalte via telefoner har kommunikeret med hinanden under deres næsten 12 måneder lange ophold bag tremmer.

- Alene det faktum, at de har haft telefoner i fængslet, giver grund til at tro, at de har forsøgt at hindre sagens opklaring, lød det fra anklageren.

Det var dette argument, der fik den 31-årige mand til at eksplodere.

- Det er politiet selv, der har givet mig de mobiltelefoner. Lige nu ligger der en mobil i min celle, råbte han over en videoforbindelse, der var etableret til det arresthus, hvor han sidder.

De højlydte indvendinger gjorde ingen forskel. Dommeren bad presse og tilhørere om at forlade lokalet, og efter knap en time stod det klart, at alle de tiltalte skal blive i fængslet - som minimum frem til retssagens start 10. marts.

Ifølge anklageskriftet skal de tiltalte have skaffet Omar el-Hussein en hættetrøje, en skuldertaske, ammunition og adgang til en computer i timerne efter den 22-åriges angreb på Krudttønden 14. februar sidste år.

På den måde skal de have medvirket til el-Husseins efterfølgende drab på vagten Dan Uzan og drabsforsøg på to politifolk ved synagogen i Krystalgade.

Angrebet skal dog - ifølge tiltalen - forstås i sammenhæng med det forudgående angreb ved Krudttønden, hvor der var et debatarrangement om ytringsfrihed med den svenske tegner Lars Viks.

Derfor var der tale om terror, som kunne skræmme den danske befolkning i alvorlig grad, lyder påstanden.

Ud over de fire tiltalte har også en 19-årig mand siddet fængslet i sagen. Efter næsten 11 måneders varetægtsfængsling blev han imidlertid sat fri 21. januar.

Efter torsdagens retsmøde i Københavns Byret oplyser anklager Bo Bjerregaard, at man fortsat overvejer, om også han skal tiltales.

Anklageren vil desuden rette henvendelse til politiet og fortælle, at den 31-årige muligvis har en mobiltelefon i sin celle.

/ritzau/