Medarbejderne kommer nu tættere på arbejdet med at rydde op i unødige regler og dokumentationskrav i ældreplejen. Det sker, efter at fagforbundet FOA, Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har kritiseret, at ældreminister Thyra Frank (LA) alene har inviteret Kommunernes Landsforening med i en ny taskforce.
Ældreminister Thyra Frank oplyser til Avisen.dk, at hun vil etablere en følgegruppe, hvor medlemmerne vil kunne pege på mulige forenklinger. I en mail nævner Thyra Frank specifikt, at FOA vil blive inviteret.
- For jeg er helt enig i, at medarbejdernes stemme selvfølgelig skal fylde og høres, skriver Thyra Frank.
Ministeren afstår fra at kommentere, hvorfor medarbejderne ikke må være med i selve taskforcen, men skal 'nøjes med' følgegruppen. Ud over FOA vil 'andre relevante organisationer' blive inviteret til at indgå i følgegruppen, skriver Thyra Frank og pointerer, at hun 'tager udfordringen meget seriøst'. Målet med arbejdet er at fjerne unødvendige regler og dokumentationskrav, som står i vejen for en god og værdig ældrepleje.
FOA: Vi får ekstra papirarbejde
Karen Stæhr, formand for social- og sundhedssektoren i FOA, der rejste kritikken på vegne af 80.000 medlemmer med job i ældreplejen, er imidlertid ikke imponeret af udsigten til en følgegruppe:
- Vi taler om en minister, der vil afbureaukratisere ved at bureakratisere yderligere. Nu får vi en følgegruppe og en masse ekstra papirarbejde. Vi kunne da lige så godt sidde med bordet sammen med Kommunernes Landsforening i taskforcen, siger Karen Stæhr.
Hun understreger, at FOA trods kritikken vil takke ja til ministerens invitation.
- Selvfølgelig siger vi ja. Hun skal høre, hvad vi mener. Det her er en sag, der ligger mange FOA-medlemmer på sinde, siger Karen Stæhr.
Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag, fastholder sit krav om, at medarbejderne og de ældres organisationer skal med i taskforcen.
- Det her er en gratis omgang fra ministerens side. Medarbejderne skal nok give deres mening til kende, men det afgørende er, at de kommer med ved det bord, hvor de konkrete anbefalinger bliver formuleret. Det er vigtigt, fordi ministeren ikke vil garantere, at de penge, der muligvis bliver frigivet som følge af afbureaukratisering, også bliver i ældreplejen, siger Astrid Krag.
"Fordækt"
Dansk Folkepartis ældreordfører, Jeppe Jakobsen, kalder ministerens initiativ for 'et skridt i den rigtige retning', men han stiller sig stadig ikke tilfreds:
- Det er fordækt, at medarbejderne ikke er i centrum for det kommende arbejde, mener Jeppe Jakobsen, der vil drøfte sagen med Thyra Frank på tirsdag.
Ændrer ministeren ikke mening, vil DF's ordfører forsøge at samle et politisk flertal for, at der iværksættes en parallel arbejdsproces:
- Så vil vi selv invitere en bred kreds til at diskutere, hvordan vi kan afbureaukratisere ældreplejen. Her skal både medarbejdere og kommuner være med, siger Jeppe Jakobsen.