Administration 

Taxamanden: DR er på vej til slagtebænken

Der er udsigt til radikale forandringer forandringer for DR, spår Taxamanden.

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DISKUSSIONERNE OM Danmarks Radio er som en sinuskurve.

Det ene øjeblik tales public-service mastodonten helt ned i helvede – det næste laves der licensforlig, som alt i alt giver fuld mulighed for både at bevare kvalitet og volumen og tilmed nye udviklinger. Talrige er de gange, hvor liberalistiske politikere har stillet spørgsmål ved det fornuftige i at bære nu næsten tre en halv milliarder licens-kroner ind på paller til statsradiofonien. Og lige så ofte falder selv højrefløjen til patten, når der stemmes i folketinget om licensens størrelse.

Viel Geshrei und wenig Wolle – nationalmediet står over ideologiske grænser. Årsagen er selvfølgelig først og fremmest, at Danmark elsker DR. På TV er der den stærkeste konkurrence. Alligevel må man sige, at DR med sin kanalbuket er så stærk og toneangivende fra børnekanaler over det kvalitets-klingende DR2 og DR1’s prisvindende dramaserier og dokumentarprogrammer – at DR har folket med sig.

RADIOEN ER så stærk, at den i realiteten har fuld dominans over markedet. Fra nørdede koncerter i DR’s egen funklende koncertsal til trendsættende events, koncerter, satire og serviceradio, når himmel jord står i et. Bærebølgen på de brede kanaler er musik, som er målrettet ”formateret” efter grundlæggende, kommercielle principper: Vi spiller det for dig, som de fleste i målgruppen kan lide.  Og så er der DR’s tjenester på nettet og i nye medier, som er gratis. Intet log-in. Ingen reklamer. Du er på – NU!

Min taxis løbende medie-fokusgruppe følger meget godt den omtalte sinuskurve. Det er noget bras hist og her – men at undvære DR – aldrig i medielivet. Og opbakningen går ofte på tværs af de politiske skel, der deler Folketinget. Man kan sagtens være ultra-blå og DR-forelsket på én gang. Og hvis man er rød, tilhører man med sikkerhed selve menigheden. Men måske står vi over for et epokeskifte. En trussel om nedskæringer og reduktioner, som kan blive de mest voldsomme i Statsradiofoniens historie.

Hvorfor udsigten til radikale forandringer for DR-institutionen?

FOR DET første er medievanerne under revolutionær forandring. Flow-kanalernes behov for hele tiden at have lette/hyggefremmende programtyper, der skal få det tunge til at glide ned, erstattes af internettets mulighed for ”on-demand”: At man selv henter de programmer, man gider se og høre. Behovet for ”programmæssig glidecreme” forsvinder. Man er sin egen kanalchef. Siden Taxamanden her startede sin firehjulede tilværelse, hvor jeg enten sover eller arbejder, når DR indleder sin primetime på tv, har jeg ikke haft nogen fast kanalpakke inde i huset. Min hustru er med på den. Hun vælger næsten kun tv-serier fra Netflex og HBO – eller tager dem i bunker fra DR’s net. Nyheder mest fra dr.dk og tv2.dk ser vi på tablet – løbende gennem dagen. Radioen kører i baggrunden – eller fremme i lyset, når programmerne kræver opmærksomhed. Men uanset vore valg i denne valgfrihedens tidsalder: - Det ligger på tungen at stille spørgsmålet. Hvis vi selv må vælge, det vi vil se, hvorfor skal vi så betale for det, vi ikke bruger eller gider?

FOR DET andet: Det borgerlige Danmark er stærkere end nogensinde, og den private mediebranche, der ser DR som en statsfinansieret markeds-ødelægger, vil have indfriet de liberale. De vil se mediepolitik, der også er industripolitik. Mindre statsmagt – også i medierne. Skru ned for DR’s kanaler og ydelser. Skær i licensen, og lad brugerne selv vælge, hvad de vil bruge pengene på. Der bliver flere og flere politikere i det kor. Kulturministeren har meldt ud, og ordførerne for regeringens overlevelses-partnere, DF og LA, er enige.  LA’s Mette Bock kender som tidligere chefredaktør og programdirektør både dagbladsbranchen og DR indefra. Hun opfordrer nu direkte DR til selv at ændre sin strategi: Et mindre DR og et smallere DR.

FOR DET tredje: Den røde blok har i det store og hele ikke budt ind med noget nyt i debatten om DR. Sædvanen tro indtræder de primært som DR-institutionens beskytter – og hidtil har det vigtigste argument været, at de ”ikke vil røre ved medieforliget, før det skal forhandles næste gang” (om to-tre år). Et sådant formalia siger jo intet om mediepolitiske visioner. Den største risiko ved denne ”omsorgskvælning” af DR er indlysende: De har muligvis slet ikke mandater til at sætte magt bag deres beskyttertrang.

FOR DET fjerde: DR’s direktion og bestyrelse er ved at slide deres egne og gentagende argumenter op i en sådan grad, at selvopfattelsen slører realitetssansen. DR sikrer en uafhængig nyhedsformidling (… som om avislæsere, tv2-seere og brugere af net-medier som avisen.dk er snøret inde i et fordærvet spin af politik- og kapitalafhængighed). DR er den eneste virkeligt samlende medieinstitution fra indsamlingsshows, over Melodi Grand Prix til fodbold og X-Factor. Uden DR ingen kvalitet til børn og unge. Uden DR ingen dækning af hele Danmark. Uden DR ingen store, mediebårne koncertoplevelser og klassisk musik. Uden DR ingen national historiefortælling. Halleluja, DR. Godt båret frem af en grænse-kommerciel markedsføring og branding står den kritiske DR-forbruger tilbage med denne underlige følelse af, at man ikke alene skal betale for gildet – men også slags skyldfølelse over at pege på de tusindvis af medietimer, man ikke har bedt om eller ikke har brug for. For licens er noget vi giver til hinanden. At sige nej til programmer, man ikke ønsker er at være kulturelt asocial. Det kan sidestilles med at være skattenægter eller afvise en flygtning ved grænsen. Institutionen DR går forud for licensprincippet. Men eksemplerne i historien fra tv2 til Radio24 syv viser, at de kan laves både kunst og håndværk uden for Statsradiofonien.

OG FOR det femte: Det spirer og kribler i mediemiljøerne. Der er medierelaterede uddannelser på tekniske skoler, professionshøjskoler og snart sagt alle universiteter.  Og i undergrunden arbejder unge og nytænkende mennesker, som har givet afkald på fast løn og den jobmæssige tryghed, som også er DR’s varemærke. De fleste af dem er der ikke plads til i en Statsradiofoni, der er førende på både tryghed og løn og måske derfor lukker sig om sine egne med vilkår, som er unikke i forhold til verden udenfor. Men mange af dem er fremtidens entreprenører, der slet ikke ønsker ikke at være en halespids på Dinosauren. Måske er det allerfarligste ved summen af disse fem spådomme, at der alene bliver tale om benhård reduktion. En ny fordeling af licensmidlerne inden for DR og til vækstmiljøerne udenfor kunne skabe en helt ny 
forståelse af public service. En vision om medier, kanaler og platforme som alternativer til markedets kommercielle selvfølgeligheder.

MEN HVIS den blå medieplan alene handler om at få DR på slagtebænken uden at ændre DR’s noget-for-alle-strategi, er udsigten færre og dårligere programmer. Og så forsvinder lysten til at betale licens givetvis helt.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Boris Johnson på talerstol
Corona

England lukker ned igen

Politi foran kirke i Nice
Nyheder

Nyt drama i Frankrig:

Præst såret af skud

Sean Connery i profil
Kendte

Sean Connery er død

Fuldmåne over kirke
Nyheder

Uhyggen er komplet:

Sjælden Halloween-måne

Kent Nielsen på sidelinjen under fodboldkamp
Sport

Spillerne falder som fluer:

Fodboldklub i coronakrise

Flyder på landingsbanen i Berlins nye lufthavn
Rejser

Lufthavn åbner med ni års forsinkelse

Billede af en bildør med et politiskilt på.
Krimi

Borger fulgte efter spritbilist

og foretog civil anholdelse

Trump på talerstolen med amerikanske flag i baggrunden
Nyheder

Trump:

Læger skruer

coronadødstal op for penge

En tom mørk gade med en ruin i Grækenland
Corona

Grækenland

lukker helt ned

En dame tager sig til maven
Sundhed

Sådan slipper du af

med oppustet mave

En refelkterende Karsten Lauritzen
Nyheder

Karsten Lauritzen 

erkender sex med og

befamling af ansatte

Dronning Elizabeth på en trone med sin søn Charles ved siden af
Kongelige

Royal ekspert:

Dronningen træder tilbage

næste år

2 politibetjente med masker undersøger vejen på en bro....
Krimi

Fatalt stenkast fra motorvejsbro

tættere på opklaring:

Unge afhørt

Karina Frimodt i stort skrud danser med Janus Bakrawi i VMD
Film og TV

Vild med dans-veteran

planlægger sommerbryllup

En bagerbutik med brød og kager
Mad og drikke

"Ælte i Ælte"

Travlhed før bagernes

berømte fødselsdag

Vicky Knudsen i rød kjole med sin dansepartner Martin Reichardt
Film og TV

Smidt ud af

Vild med dans

på sin bedste aften

omdans i vild med dans
Film og TV

Farvel til "Vild med dans"

scene i "Sidste time"
Film og TV

Husker du dansk

gyser-klassiker?

- toeren ligger klar

storebæltsbroen set oppe fra
Nyheder

Uheld lukkede Storebæltsbroen

Politi undersøger huset, hvorfra Anne-Elisabeth Hagen forsvandt
Krimi

Tom Hagens børn
tror ikke på politiet

personer leder i en af de kollapsede bygninger
Nyheder

Mindst 14 dræbt efter jordskælv tæt på græsk ferieø

Magnus Heunicke i fokus på et pressemøde
Corona

Endelig - corona-varslingssystem

præsenteres lørdag

"Faustix" og Asta Björk
Film og TV

"Vild med dans"-favorit

er danset helt i bund

to mænd fra Levakovic-familien
Krimi

Fire fra den berygtede

Levakovic-familie anklaget

for corona-kriminalitet

skilt med orientering om opholdsforbud
Corona

Smittetal i rekord: Yderligere 1191 bekræftede tilfælde

Sangerinden LeAnn Rimes smiler og vinker
Kendte

Kendt sangerinde

smider tøjet  

mand med fuldskæg og tatoveringer på halsen
Krimi

Politiet efterlyser:

Har du set Daniel? 

Norsk bjergområde set fra luften
Krimi

Dansker dræbt

i Norge 

bamse og blomster på fortov
Krimi

Syv sigtelser mod

bilist efter dødsulykke:

Nu er han fængslet

Nye Borgerliges Pernille Vermund med blå jakke
Nyheder

Vil indrykke

Muhammed-tegninger

i danske aviser

døde grise ligger i vejkanten
Krimi

Lastbil med 200 dyr

væltet - mange døde

cykel med barn i barnesæde kører forbi blomster på fortovet
Krimi

Flugtbillisten:

Mistænkt for at

sniffe gas

amerikansk flag på halv stang ved bygning
Corona

Smitten eksploderer

i USA

person hælder øl i et glas
Mad og drikke

Kritik af "alkoholfri" øl:

Kan være det rene gift 

skuespilleren Scarlett Johansson og komikeren Colin Jost i gallatøj
Kendte

“Dansk” Hollywood-stjerne

gift for tredje gang

folk tænder stearinlys udenfor kirke
Nyheder

Brasiliansk mor til tre

var blandt ofrene i Nice

Blomster på ulykkessted
Krimi

Dræbte femårig pige: 

Flugtbilist anholdt

Mette Frederiksen i profil
Corona

Mette Frederiksen:

Klar til flere restriktioner

Karsten Ree med arm om Janni ombord på yacht.
Corona

Karsten Ree syg og dårlig:

Frygter corona

Nyhavn set fra skyggesiden
Nyheder

Mulig rekord:

Varmt vejr på vej

Blå blink top toppen af politibil
Krimi

Par fænglset:

Dødsvold mod

eget spædbarn

En smilende Mia Wagner
Nyheder

Mia Wagner

STOPPER

Den franske præsident Emmanuel Macron på gaden i Nice
Nyheder

Macron: Frankrig er under angreb

Overview fra lufthavnen
Nyheder

Nu frarådes rejser til hele verden

Maria From Jacobsen
Nyheder

Politiet efterlyser 43-årig:

Hvem har set Maria?

Hilda Heick portræt
Kendte

Det vidste du ikke

om fru Heick:

Hildas hemmeligheder

Jeremy Corbyn nærbillede
Nyheder

Efter rapport om jøder:

Jeremy Corbyn 

suspenderet

Christiansborg i aftenmørke
Nyheder

Regeringen vil indføre

kødfrie dage: Bare

ikke på Christiansborg

kvinde med rødt hår iført mundbind
Corona

Forsker bag forsøg med

mundbind: - Vi bliver

konstant kritiseret

politifoto af efterlyst mand
Krimi

Kendt af politiet

i forvejen: Jagten

fortsætter

kanyle og lille glas med influenzavaccine
Nyheder

Ældre og syge får

nej til influenzavaccine

komikeren Lasse Rimmer med briller og ternet skjorte
Kendte

Kendt komiker

trækker stikket

redningshelikopter i luften
Krimi

Pilot i redningshelikopter

generet af laserlys 

politistyrker foran kirke i Nice
Krimi

Tre døde ved

terrorangreb i Nice:

Kvinde halshugget 

billede af asteroide
Helt vildt

Værdifuld asteroide:

63.000.000.000.000.000.000 kr.

 

politi arbejder efter trafikulykke
Krimi

Mette F. fordømmer

flugtbilist: KUJON 

mundbind hænger på pegefinger
Corona

Krav om mundbind

møder modstand

elcykel med hvide dæk
Livsstil

Harley-Davidson

- nu som elcykel 

En knust rude set helt tæt på. Man kan se, at noget har ramt ruden midt i og den er splintret derfra.
Krimi

Hel by hærget:

Stenkaster amok

Sammensat foto af præsidentkandidaterne Joe Biden og Donald Trump
Nyheder

Trump henter ind

på Biden 

Nærbillede af Johnny Madsen med fedtet pagehår, gråt skæg og et par små nissefar briller. Han kniber øjnene lidt sammen.
Kendte

Nyt job til

Johnny Madsen

 Helmi Mossa Hameed er mørk i huden. Billedet ligerne et forbryder foto. Man ser ham forfra. Han hverken smiler eller ser sur ud. Han kigger direkte i kameraet.
Krimi

Eftersøgt flugtbilist

Har du set ham?

Nærbillede af Rasmus Paludan han kigger direkte ind i kameraet med et snedigt udtryk, Han er iført en ternet hat.
Nyheder

Paludan anholdt

i Tyskland

billeder fra stedet, hvor en femårig pige mistede livet. Man ser en politimand i grøn vest spærre af omkring den sorte bil og fortovet.
Krimi

Femårig pige dræbt

af flugtbilist 

Smykkedesigner Mai Manniche på den røde løber i forbindelse med en biograf premiere. Hun er iført en hvid blondetop og har sit lyse hår sat op i en hestehale.
Kendte

Ingen adgang i min

butik MED mundbind 

Præsident Macron holder tale til folket ved et skrivebord med det franske flag i baggrunden
Nyheder

Frankrig LUKKER ned igen

En bilkø hvor bilerne holder stille og passagerene testes for corona. Der er fire sygeplejerske der tester ad gangen.
Corona

Global corona-rekord:

516.898 smittede

på ét døgn

Mand sidder i mørke foran computerskærm
Nyheder

Pas på: Du deler

personlige oplysninger

med hackere

En dryppende vandhane. Den er i skindende stål og vasken i hvid porcelæn.
Nyheder

Vi sparer på vandet

som aldrig før

En test med rødt låg er ved at blive skruet på af et par hænder iført lyseblå plastikhandsker.
Corona

1017 nye smittede 

på et døgn

Modelbillede af en lille pige der sidder med benene oppe under sig og armene om benene og gemmer sit ansigt i knæene.
Krimi

Forvaring for overgreb

10-årig pige

Søren Brostrøm på pressemøde
Nyheder

Søren Brostrøm får nyt job

Næbillede af hane
Helt vildt

Kamphane dræber

politibetjent

Flammer i nærbillede
Krimi

Finder lig i brændende villa

Iben Hjejle med mørkt hår
Kendte

Iben Hjejle single igen

Pengesedler og mønter
Nyheder

Ingen ekstra feriepenge

Peter Schmeichel og strandvejsvilla set fra vandet
Kendte

Prisen er 28 mio. kr:

Schmeichel sælger

strandvejsvillaen

Blink på politibil
Krimi

Skud mod café 

Mary og Frederik ankommer sidste år til deres egen prisoverrækkelse
Kongelige

Kronprinsparret:

Vilde med dans og socialhjælp

Kvinden E. Jean Carroll med mundbind
Nyheder

Trump slipper ikke:

Hænger på sag

om voldtægt