Administration 

Poul Erik Skov: Løkke og co., I kan takke jer selv for et "nej"

Tidligere Forbundsformand for 3F og SID, bestyrelsesformand forArbejdernes Landsbank og Pension Danmark. Dertil kommer række andre tillidshverv i fagbevægelsen igennem mere end 35 år.

Danmark knækker over - der er for stor afstand fra Christiansborg til ”udkanten”.

Det var et tema, der trak mange overskrifter efter sidste Folketingsvalg.

Få politiske partier formåede at se lidt indad og gribe i egen ”barm” og derigennem vurdere, om det var deres politik og deres ageren, der var årsagen. Afslutningen på den diskussion blev en udflytning af mange statslige arbejdspladser, på samme tidspunkt som man havde lagt så stramme økonomiske bånd på kommuner og regioner, at det vil medføre afskedigelser i størrelsesordenen ca. 14.000 personer. Frem og tilbage er stadigvæk lige langt.

Befolkningens stigende lede ved - og efterhånden ligegyldighed over for - vore politikere og vort politiske system, har overhovedet intet at gøre med den fysiske afstand til Christiansborg fra et givet sted i Danmark. Det handler om noget helt andet.

DET HANDLER OM politikerne selv, deres ageren og de politiske processer. Og i nogle tilfælde fravær af empati og forståelse af almindelige menneskers hverdag.

I mange tilfælde i dag er det sådan, at når der diskuteres politik, så handler det i højere grad om, hvordan det politiske spil skal ”læses” og i hvilken sammenhæng dette eller hint siges i, end det handler om indhold, konsekvenser og politiske standpunkter. Ja, ofte føles det som om, der er en særlig disciplin i, hvordan politikerne på ”smarteste” vis kan bortforklare et tidligere politisk standpunkt eller handling, som noget der findes i en anden verden end den, vi befinder os i dag.

Det er det, vi med et andet ord kalder ansvarsforflygtigelse - en udpræget politisk disciplin hos mange.

ET EKSEMPEL ER er den tidligere borgerlige regerings nedskæringer på dagpengeområdet. Midt under en finansiel krise af uhørte dimensioner, der i sig selv forringede beskæftigelsen betydeligt, besluttede man en reform (rettere: en forringelse) af lovgivningen om dagpenge. Endog baseret på tal og regnemetoder, der tog afsæt i et helt anderledes fungerende arbejdsmarked i 2006/2007. Hvem husker ikke deres begrundelser om, at højst 4000 mennesker ville blive ramt af forringelserne. Det blev meget meget værre. Samtidig måtte befolkningen se på, at det tog flere år, før enkelte af de partier, der havde ansvaret for den mest forfejlede lovgivning i mands minde på det danske arbejdsmarked, ville erkende, at de tog fejl. Og da var økonomien ramlet sammen i mange familier.

Sådanne oplevelser skaber ikke respekt for politikerne hos borgerne.

Vi er alle i same båd, nu skal vi stå sammen i hårde tider, har også været et mantra fra Christiansborg.

FOR MANGE VIRKER DET nu mest som om, at befolkningen er i en båd og politikerne i en anden båd. Og forskellen på de to både opfattes af mange som forskellen på en flygtninge-gummibåd på Middelhavet, der i natten passerer en oplyst luksusliner.

Medens almindelige mennesker kæmper med at holde fast i jobbet, undgå fyringer til en dagpengeperiode på kun to år og ingen kontanthjælp efterfølgende, hvis ægtefællen har arbejde eller kæmper med kommuner, der nægter nedslidte flexjob og sender folk ud i nedværdigende arbejdsprøvninger, kan befolkningen opleve lands- og regionspolitikere rage til sig med dobbeltlønninger ved jobskifte, og se at medarbejdere i statens institutioner med politisk velsignelse får udbetalt bonusser for at indfører it-systemer, der ikke virker.

Mange glemmer heller ikke den nuværende beskæftigelsesminister, da han var formand for Dansk Arbejdsgiverforening (DA), argumentere med, at det var skadelig for landet, at så mange gik på efterløn, samtidig med at det var i orden, at hans egen kone gik på efterløn?

DE FREMMESTE repræsentanter til at rage til sig selv på andres vegne er vel den nuværende statsminister, der både har fiflet med bilag og rejseomkostninger, og den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark, hvis sag endnu ikke er afsluttet, men man træder vel ikke tilbage som minister, hvis der er rent mel i posen.

Nu fortsætter selv samme statsminister med initiativer, der skal sikre, at vi andre skal betale for ham. Der er fremsat et forslag - med tilbagevirkende kraft - (selvfølgelig – vi skal jo have det hele med) om, at Statsministeren ikke skal beskattes af brugen af Marienborg.

Lars Løkke Rasmussen mener, det er et godt sted at holde møder, selv om han har Christiansborg til fuld rådighed. Og det vil være forbundet med megen bøvl, at skulle skille private og offentlige arrangementer fra hinanden. Han har blandt andet begrundet skattefritagelsen således: ” Eksempelvis har jeg gjort det til en vane at løbe en tur med forskellige gæster tidligt mandag morgen, og her er det naturligt at overnatte deroppe aftenen inden. Som reglerne er, vil den type overnatninger kunne udløse fuld skattepligt for hele året, selv om det sker i forbindelse med arbejde."

DER ER SIKKERT mange erhvervsledere, der både har en voldsom positiv betydning for indtjeningen til Danmark og behov for at mødes med kunder, der med rette kunne fremføre samme argumentation for at have et sted, de kunne bo og pleje deres kunder og forbindelser - skattefrit vel at mærke.

Nå – på den anden side er det også lidt lettere at få råd til et par sko til 2000 kroner, når man ikke skal betale skat af sine frynsegoder. Og da partiet Venstre har for vane at betale Lars Løkkes tøj, fordi han som statsminister skal være velklædt, kan man jo fundere over, om de også ud over det finansierer hans løbetøj - han kunne jo møde en fotograf på vejen.

DET VILLE NOK SKABE mere respekt i befolkningen, om landets statsminister brugte de mødefaciliteter, der er stillet til hans rådighed. Han har såmænd ikke mere end 744 meter fra sin bopæl i Nyhavn til Christiansborg. Og at han så dertil blev reguleret af skattelovgivningen som landets øvrige borgere.

”Historien” spindes af i medierne som en lille sag, der mest handler om en praktisk foranstaltning for statsministeren, medens virkeligheden er, at Folketinget skal vedtage en lov, der gør, at dele af skattelovgivningen ikke skal gælde for Lars Løkke. Og for at få Socialdemokraterne med på forslaget affattes det således, at det kommer til at gælde for kommende statsministre også. Det ser i øjeblikket ud til, at Socialdemokraterne er hoppet med på den limpind, men hvis nogen i Socialdemokratiet tror, at en socialdemokratisk statsminister kan slippe godt fra at benytte Marienborg skattefrit, så gør man vist regning uden vært – jeg tænker på den nedsabling, man vil blive udsat for i de borgerlige medier.

UNDSKYLD MIG, men dette virker utrolig skævt og malplaceret over for en befolkning, der må lide under store nedskæringer af vor velfærd og arbejdsmarkedspolitik i disse år.

Vi skal så til afstemning om EU i december. Og når befolkningen sikkert ikke følger de politiske anbefalinger om afstemningen, skyldes det heller ikke ”afstand fra Christiansborg til Udkanten”. Det skyldes det enkelte faktum, at troværdigheden til politikernes forsikringer og garantier er helt i bund.

Og det kan man ikke fortænke befolkningen i.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen