Administration 

Opsang fra eks-minister: Flere burde gøre som Tine Bryld

Overdrevent fokus på bundlinje og egne rettigheder har efterladt en socialpolitik fuld af skrammer og huller. Gennem hullerne siver sagerne fra Brønderslev, Rebild og Tønder. Blandt andet. Det er tid til at ihukomme Tine Brylds stemme.

Helle Degn, formand for Tine Bryld Prisen, og tidligere udviklingsminister, formand for Udenrigspolitisk Nævn og kommissær for demokrati og udvikling for Østersørådet. Medlem af Folketinget 1971-2000. Den socialdemokratiske minister var den første kvinde, der opnåede at have 25 års jubilæum i Folketinget

21. oktober blev en af Danmarks største socialpolitiske priser, Tine Bryld Prisen, uddelt for tredje gang.

I år var modtageren foreningen Kvisten Viborg med Lisbeth Høstgaard Møller i spidsen. Kvisten modtager den prestigefyldte pris for deres dedikation til at hjælpe personer, som har været udsat for seksuelle overgreb. De tilbyder terapi, samtaler og rådgivning – både individuelt og i grupper, og til både ofre og deres pårørende.

VI CHOKERES OG HARMES, når vi derhjemme i stuerne får rullet Tønder-, Rebild- og Esbjergsagerne op, om børn der bliver seksuelt krænket og misbrugt. Sagerne som - selv efter mange underretninger - bare bliver negligerede ude i landets kommuner. Vi får oprullet, hvor svagt vores såkaldte sociale sikkerhedsnet er blevet. Den ansvarsforflygtigelse og slendrian, som disse børn bliver mødt med, ville Tine Bryld have påtalt med store bogstaver.

Hun ville have talt med store ord om et socialområde, der hænger i laser – uden sammenhæng og uden det væg-til-væg sociale ansvar, der er vigtigere end nogensinde, hvis vi skal sikre, at alle kommer med og ingen efterlades på perronen.

Ja, mere end nogensinde før, er der grund til at ihukomme Tine Bryld og hendes socialpolitiske stemme. Hun var hele Danmarks socialrådgiver og er netop i år blevet kåret til den mest betydningsfulde kvinde i 100 år. Og det er der en klar grund til. Hun var et fyrtårn med et sjældent set samfundsengagement og en evne til at ændre det sociale landkort – for de udstødte, for de unge, for Christiania, for de, der er på kanten og på spanden.

OG HVORFOR ER DER SÅ NU – mere end nogensinde før – grund til at huske på denne kvinde, der havde modet til at tale magthaverne og det etablerede system midt imod på de udstødtes vegne? Fordi hun ved at tage ansvar netop viste, at det er muligt – for alle, der vil – at ændre samfundet. Det er i denne ånd, at prisen gives – og det er i denne ånd, at denne kronik med dens kritik af socialpolitikken af i dag skrives.

Der er i den grad brug for at gøre det, som Tine Bryld var eminent til: At påpege de mangler og svagheder, der rammer og straffer de socialt udsatte og de sårbare – og at tage ansvaret for at disse uhyrligheder bliver rettet.
Helle Degn

For sandheden er, at ansvar efterhånden – og desværre – er blevet en mangelvare i socialpolitikken. Det er simpelthen blevet for nemt, at fralægge sig ansvaret, eller at betale andre for at tage det. Og det gælder i alle aspekter og på alle niveauer af socialpolitikken – fra de højeste myndigheder til den nærmeste familie, fra den kommunale forvaltning og til villavejen. Vi glemmer at tale sammen. Og når vi ikke taler sammen, opstår der de huller, hvorigennem sager som dem, vi har set i både Brønderslev, Rebild og Tønder vælter ud.

Der er i den grad brug for at gøre det, som Tine Bryld var eminent til: At påpege de mangler og svagheder, der rammer og straffer de socialt udsatte og de sårbare – og at tage ansvaret for at disse uhyrligheder bliver rettet. Lige nøjagtig dét, som Tine Bryld Prisen ønsker at honorere, men som ikke bare skal hyldes den ene gang om året, hvor prisen uddeles. At tage ansvar er en borgerpligt for den enkelte og en samfundspligt for de offentlige myndigheder – og noget, vi skal gøre hver dag. Alle sammen.

OG HVAD ER SÅ MANGLERNE og svaghederne i systemet og i de nære relationer og strukturer?

Lad os starte oppefra. I dag oplever vi i stigende grad en ansvarsforflygtigelse og en ansvarsforskydning i det offentlige, sociale system. Der er kommet et alt for markant fokus på bundlinjen og på at holde budgetterne – budgetter, der vel at mærke skrumper år for år, og som fører til en basal kamp for overlevelse og en stræben efter at nå de mål, handlingsplanerne foreskriver. Og kun de mål. Alt skal kunne lade sig gøre for færre penge, men det rammer de forskellige instansers og medarbejderes evne, rum og lyst til at hæve hovedet og kigge ordentligt ud over det socialpolitiske landskab. Spareøvelse på spareøvelse har betydet et farvel til videreudvikling, overblik og den fornødne kvalitets- og fremtidssikring. Væk er visionerne, fleksibiliteten, evnen til omstilling, helhedsperspektivet.

GROFT SAGT STOPPER VERDEN ved skrivebordskanten. Socialrådgiverne, eksempelvis, Tine Brylds faggruppe, oplever et øget fokus på kassetænkning. På systemtænkning. På at få individer til at passe ind i rammerne, i stedet for at se individerne i øjnene og som hele mennesker med vidt forskellige historier og vidt forskellige veje ud af den sociale deroute. Det opleves som en stor spareøvelse, hvor fanden må tage de sidste.

Ejendomsmæglerne taler om vigtigheden af beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed. I socialsektoren heddet det budget, budget, budget.

Tine Bryld tog sig tid til at lytte til det enkelte menneske og differentiere det fra andre. Hvordan har DU det? Hvad skal der ske for at DU får det bedre?
Helle Degn

Konsekvensen bliver en atomiseret socialsektor, hvor de mennesker, det hele handler om – de svageste, de med færrest ressourcer – bliver kastebolde mellem forskellige apparater. Den ene dag til møde med sagsbehandleren, den anden dag på jobcentret, den tredje dag hos den såkaldte ”tredje part”, der har som formål at sluse vedkommende tilbage på det – efter det politiske flertals mening – saliggørende arbejdsmarked.

I SIDSTE ENDE DREJER det sig om at holde sig flydende som social instans. Om at sikre, at man med sin krone-til-krone tænkning fortsat har lønkroner og budget og en plads i maskineriet. Men det giver skyklapper og et tunnelsyn. Hvad sker der udenfor rådhuset? Udenfor ministeriet? Udenfor jobcentret?

Derude – overalt i landskabet og i byerne – er vi heldigvis begunstiget med mange græsrodsforeninger og frivillige grupperinger, der gør en indsats for de svageste i samfund. For de hjemløse, for børnene, for de ældre, for de fattige, for flygtningene, for de handicappede. Med meget mere. Det er en social drivkraft second to none, men den kan ikke leve og vokse uden det sociale ansvar – og det er et ansvar, der ikke kun påhviler myndighederne, men også den enkelte – dig og mig.

Vi bliver derfor nødt til at bevæge os væk fra den tænkning, at verden kun drejer sig om den enkelte. Det man populært kalder mig-mig-mig-tænkningen. Vi er blevet virkelig gode til at hylde og holde på vores rettigheder – på, hvad jeg er berettiget til i støtte og hjælp – men har mistet et helt afgørende fokus på det sociale ansvar, som noget, der påhviler os alle. Som en borgerpligt på lige linje med rettighederne. Ansvar er ikke en statisk størrelse, der kun er forbeholdt de få at tage, men noget, vi alle skal tage og alle skal dele med hinanden. Vi har et grundlæggende ansvar for hinanden. I hjemmet, på vejen, i skolen, på arbejdspladsen.

DET VAR DET, SOM TINE BRYLD gjorde så forbilledligt. Og dét, som hun praktiserede ”live” i radioen om søndagen, hvor hun tog sig tid til at lytte til det enkelte menneske og differentiere det fra andre. Hvordan har DU det? Hvad skal der ske for at DU får det bedre?

Det er spørgsmål, vi er blevet dårligere til at stille til hinanden – og som systemet er blevet for dårligt til at stille i almindelighed. Et system er som en supertanker – tung at vende, men med en enorm kraft. Et sted at starte er derfor hos den enkelte og i det nære – eventuelt ved at engagere sig i de lokale foreninger, der uden de store økonomiske muskler, men med et enormt engagement, kæmper for at lappe de huller og sprækker, der er i systemet.

De reelle forandringer starter ikke oppefra, men nedefra. Det er ildsjælene, der sætter fingrene på systemets ømme punkter, det er fra dem, at ringene i vandet breder sig. Og jo større ringe, jo mere strøm – og jo nemmere bliver det at vende supertankeren.

21. oktober hyldede vi en af de organisationer, der skubber på nedefra. Dette års vinder af Tine Bryld Prisen: Kvisten Viborg. Flere andre organisationer har været med i opløbet – og hundredefold andre er med i opløbet om de kommende års priser. De tager de svageste alvorligt og øger sammenhængskraften. Akkurat som Tine Bryld.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

kvinde iført solbriller med indkøbsposer i hænderne
Nyheder

Danskerne gik

shop-amok

med feriepenge

smør og kniv på tallerken
Sundhed

Sådan sænker du

kolesteroltallet
 

politilogo på bil
Krimi

Dreng død

efter påkørsel

Erik Brandt i en stol i sin lejlighed
Kendte

Erik Brandt i kørestol:

Jeg kan ikke gå

Lise Nørgaard i blomstret kjole og smil på læben
Kendte

103-årige Lise Nørgaard

får livslangt tilskud

københavns byret set udefra
Krimi

Biler med hemmelige

rum: Smuglede 127 kilo

kokain ind i Danmark

Donald Trump løfter hånden foran kalkun foran det hvide hus
Nyheder

Trump benåder kalkun

Portræt af Henning Moritzen og Kirsten Walther
Film og TV

Afsløring i ny bog:

Derfor var de ikke

med i Matador

Joe Biden med mundbind foran en række folk ligeledes med mundbind på
Nyheder

Biden med nye ministre:

Amerika er tilbage

En sø med træer
Nyheder

Døde mink kan

forurene sø

En mand med solbriller klædt i sort tøj
Kendte

Millardærarving fundet død

Brandmænd kæmper med en ild
Krimi

Storbrand i Ishøj:

Beboeren anholdt

Christiane Schaumburg-Müller i sort nedringet kjole
Kendte

Schaumburg-Müllers kæreste sælger

sin villa for 28,5 mio.

Et fly på vej til at lette og et i luften
Rejser

Flytrafikken taber

1000 millarder

En stak kokain og nogle linjer
Krimi

Syv mænd dømt

i sag om indsmugling

af 127 kilo kokain

En mand holder en lille kniv
Krimi

Kvinde dolker

76-årig mand

IKEA-varehus med stort IKEA-logo set udefra
Nyheder

Nu køber IKEA

dine brugte

møbler tilbage

Et hus med sort facade og julelys omkring vinduerne og i buskene uden foran
Nyheder

Sæt julelys på huset

– så sælger det bedre

En dame i beskyttelsesdragt laver en prøve på en bilist
Corona

Stabil epidemi:

10 smittede giver virus videre til 10 andre 

massegrav til døde mink set fra luften
Corona

Døde mink presser

sig op fra graven

Inger Støjberg i jakke står foran mikrofon
Nyheder

Inger Støjberg:

Min sump-udtalelse havde

intet med Trump at gøre

Prins Joachim og Prinsesse Marie giver hinanden et knus udendørs
Kongelige

Kongelig krammer:

8-årig prinsesse springer

ud som fotograf

tre mænd går på gaden i mørke
Krimi

Hvem dræbte Stine

Geisler? Ny tv-serie

har måske svaret 

bil med vinger holder på landingsbane
Helt vildt

Her er den

flyvende bil 

bil ligger på siden på fortov
Krimi

Alvorlig ulykke:

Kvindelig fodgænger

ramt af to biler

skilt med navnet ritzau
Krimi

Dansk nyhedsbureau
angrebet af hackere 

kørekort ligger på bord
Nyheder

Nu bliver kørekortet

digitalt 

kvinde løfter højre hånd under ceremoni
Nyheder

Biden får godkendelse 

kvinde i mørke kigger op
Nyheder

Overvåget af Jysk:

47 kameraer holder øje

raket under opsending
Nyheder

Kina sender raket

til Månen 

Rolf Sørensen på sin cykel støttes af far.
Nyheder

Rolf Sørensen i sorg:

Far er død

Nyheder

Partifæller til Trump:

Indrøm nederlaget!

En af FET's indhentningsstationer nær Hjørring.
Krimi

Spiontjeneste overvåger 

ulovligt danskere

Podning puttes i reagensglas.
Nyheder

Alle borgere i disse

kommuner opfordres

til at lade sig teste

Mand med hue og halstørklæde kæmper sig frem i sneen.
Nyheder

Nu kommer sneen

Isbjerge i fjord.
Underholdning

Her er DR's nye satsninger

Krimi

Unge dømt - narrede ældre til at købe guldbarrer

Hus med masser af julelys
Nyheder

Naboens julelys kan påvirke prisen på dit hus

cecilie hother smiler til kameraet
Kendte

Cecilie Hother taber

i retten og skal betale

million

Mand sidder ved vandkant og kæmper med alligator med hund i gabet
Helt vildt

Ville redde sin hund:

Pensionist i brydekamp

med alligator  

Den lille havfrue
Krimi

Chefredaktør dømt:

Misbrugte Den Lille

Havfrue

en bunke af skinnende mønter
Nyheder

Giv børnene penge

- og undgå minusrenter

kvindelige håndboldspillere klapper og takker publikum
Sport

Grønt lys

til håndbold-EM

folk på gade går over fodgængerfelt
Corona

Nyt kæmpe-studie:

Her er smitterisikoen

størst 

en elg knæler på sneklædt vej
Dyreliv

Advarsel:

Lad ikke elgene

slikke på din bil 

Danseren Michael Olesen og med Hilda Heick i aktion på dansegulvet
Underholdning

Dansepartner: Hilda er

min nye bedstemor

sort skilt med hvide bogstaver fortæller om 30 procent rabat
Nyheder

Sådan undgår du

at blive snydt

på Black Friday

små grise ligger i en bunke
Krimi

Døde smågrise

fundet ved Folketinget 

fire glas med coronavaccine foran logoet fra AstraZeneca
Nyheder

Oxford-vaccine viser

70 procents effekt

afklædt kvinde ligger oven på afklædt mand
Sex og samliv

Tror p-piller beskytter

mod sexsygdomme

Jeff Bezos står på scene og rækker tommelfingeren i vejret
Helt vildt

Verdens rigeste mand

giver 5 mia. kroner væk

mand går tur med hund
Corona

Vil godkende

vaccine før USA

billede af ærøxpressen på havet
Nyheder

Røgudvikling på dansk færge

hund lejer med sin ejer
Nyheder

Tyskere opkøber kendt dansk kæde

screendump af flo som laver røræg
Mad og drikke

Flos røræg er vist

over en million gange:

Kan du gøre dem efter?

Nyheder

Vaccinechef: USA kan

vaccinere om få uger

minkskind på et bord
Nyheder

Folk hamstrer minkskind

Jakob Ellemann og Inger Støjberg i samtale
Nyheder

Jakob Ellemann

tager afstand til

Støjbergs udtalelse

butiksdør med skilt om at man skal huske mundbind
Nyheder

Antal daglige coronatilfælde er laveste siden 9. november

Bubber og ekskonen sammen på den røde løber
Kendte

Bubbers ekskones

hævn

Et tomt torv i Wien
Corona

WHO: Tredje bølge

coronavirus i

Europa på vej

Et stort kagehus med juledekoration
Mad og drikke

Nye kager på

julebordet 

En blond Pernille Blume på den røde løber.
Kendte

Pernille Blume

misbrugt

Bette Midler på den røde løber og et billede af en tagterrasse i New York.
Kendte

Hjemme hos

Bette Midler

En smilende familie - tre hvide og en sort afrikansk ung mand
Kendte

Emma Thomson adopterede 

børnesoldat fra Rwanda

En mand med hvidt skæg og tynde briller
Krimi

Døende mand ringer til 

politiet og afslører

mord

Jakob Ellemann-Jensen bliver interviewet
Nyheder

Venstre vil ud af coronakrise

med milliard-skattelettelser

en vaccinenål foran et logo merd Moderna
Nyheder

Det koster det at blive

vaccineret

Caroline Fischer Rigelsen
Film og TV

Misser bagedyst-finalen:

Tager stort skridt

med kæresten

Store bølger i hård vind
Nyheder

Voldsom vind på vej

Skib gået på grund
Nyheder

Krydstogtskib går på grund

Mand podes for corona
Nyheder

Nyeste tal:

Yderligere 1273 smittede

Donald Trump jr på talerstolen
Corona

Trumps søn smittet

Russisk stue
Nyheder

7 døde:

Løb tør for alkohol

– drak håndsprit i stedet

Prins charles og Diana kigger hver sin vej
Kongelige

Britiske prinser støtter

Diana-undersøgelse

Øresundsbroen
Krimi

Vinden driller på flere broer

Sport

Overvejer at droppe

håndbold-EM

danseren mads vad smiler i selskab med sin dansepartner
Underholdning

Vild med Dans-stjerne

dansede med

diskusprolaps

skilt foran fængsel i USA
Nyheder

USA skruer op

for henrettelser

inden Trumps afgang

Sundhedsminister Magnus Heunicke kigger
Corona

Medier: To kommuner

kan vente yderligere

restriktioner