Administration 

En hyldest til sygeplejersken – én af de virkelige helte

"I dagens blog vil jeg hylde et erhverv og nogle mennesker, som JEG sætter højt. De får langtfra den højeste løn. Men når det kommer til stykket, lader de fagets værdier gå forud for stress og politiske kampe om deres arbejdspladser."

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....Klichéerne dræber de ægte mennesker. Det er er der masser af eksempler på. Og politikere og journalister går forud i den proces. Kan du huske diskussionerne om kassedamerne?

Kassedamen var en velment metafor for de lavest-lønnede, ufaglærte kvinder - og politikerne flokkedes om dem for at anskueliggøre deres egen godhed. Men det var hurtigt overstået.

Kassedamerne var bare instrumenter og illustration. Og de lavtlønnedes vilkår var ikke mere alvorlige, end at vores nuværende statsminister gjorde grin med, at 2000 kroner mere om året næppe var noget, man kunne købe et par sko for.

Men det er lykkeligvis ikke politikerne, som allerede begyndte deres karriere i senpuberteten, eller de djøficerede model-snedkere i Finansministeriet, der bestemmer, hvem der er hverdagens helte.

I dagens blog vil jeg hylde et erhverv og nogle mennesker, som JEG sætter højt. De får langtfra den højeste løn. Men når det kommer til stykket, lader de fagets værdier gå forud for stress og politiske kampe om deres arbejdspladser.

Jeg møder dem ugentligt i taxaen.

LÆNGE LEVE SYGEPLEJERSKERNE, der både har deres varme hænder, deres hjerter – og hjerner, som kommer på prøve hver dag!

Jeg har været fascineret af deres indsats fra barnsben.

Min mor er sygeplejerske og brugte det meste af sit arbejdsliv i ældreforsorgen. Det er ikke bare et arbejde – det er et liv, sagde hun engang. Og helt konkret blev vi trukket med til juleaftener på det plejehjem, hvor hun var forstander. Vores egen private julefest kom de gange i anden række, for det manglede bare at tage sig af de gamle. Og hun kunne ryste blufærdigheden, når det handlede om at fortælle os børn om ”det frække”.

Bare så vi vidste, hvad det handlede om. Kammeraternes øjne blev store. Og hun kunne ryste det konservative miljø ved at lufte sine sympatier for røde politikere som Aksel Larsen eller Hanne Reintoft – selv om der i den grad ikke er gemt nogen solid socialist i min nu 85-årige mor.

Og jeg husker mit eget angstfremkaldende ophold på Rigshospitalet i 1968, hvor jeg skulle undersøges for en hjertefejl. Hvert minut føltes som timer, da bondedrengen fra klippeøen sad i de gamle, slidte bygninger i den karakteristiske hospitalslugt og kiggede ud på byggeriet af det nye hospital i glas og beton. Med ryggen til alle andre på stuen og kæmpede med en stille, stum gråd. Rigtige drenge græd ikke dengang.

MEN SANDHEDEN VAR JO, at jeg trods min unge alder var hamrende bange for, at mit liv skulle blive kort. Så kom hun bagfra, den store frodige sygeplejerske, duftende som en parfume-butik, lagde hænderne på mine skuldre og kyssede mig på håret. Sagde ikke et ord, klemte mine skuldre kærligt – og gik og gav mig friheden til at græde i fred. Tror ikke hun havde lært den empati på en skole. Men hun stak altså en af sine varme hænder ned i adfærdsposen – og gjorde det eneste rigtige, et følende og professionelt menneske kunne gøre i den situation. På en gang være nærværende og lade mig være.

I det øjeblik: Verdens bedste sygeplejerske.

I virkeligheden var hun det første menneske, der behandlede mig som en voksen mand!

ELLER SYGEPLEJERSKEN, som jeg kørte hjem en sen nattetime fra en af hovedstadens akutklinikker. Hun var patienten og fulgt af sin iranske kæreste. Hun var nyuddannet og fanget i sit nye job ved at arbejde mere og mere. Nogle gange blev hun på arbejde timer efter arbejdstid for at leve op til sine egne forventninger om dygtighed. Men denne nat blev hun ramt af stress-hammeren og angsten for, at hun var ved at få et hjertetilfælde.

Hun troede, hun skulle dø, indtil akutlægen denne nat ordinerede ro og fred og en revurdering af, om hun ville arbejde sig fordærvet eller leve et ordentlig liv. I taxien snakkede vi om de satans ambitioner, der kan tage livet af folk. Nu skulle hun slappe af – men én gang empatisk, altid empatisk. Da hun undervejs købte ind til sig og kæresten, nuppede hun uopfordret lige en sandwich med til Taxamaden.

- Du trænger vist til lidt næring, sagde hun.

Og for første og eneste gang spiste jeg på kundens regning!

MIN GODE VENINDE Maiken Hjerming skal hyldes i dag!

Hun er netop – sammen med, Karin Birtø, Center for Kræft og Sundhed i Københavns Kommune, kåret som årets kræftsygeplejerske 2015.

Maiken Hjerming. Foto: Anders Hjerming

Maiken er såkaldt ungekoordinator for unge med kræft på Rigshospitalet. Ved hjælp af midler fra Kræftens bekæmpelse og Børnecancerfonden har hun været en af drivkræfterne i arbejdet med at få skabt et fantastisk fællesrum 'Kræftværket' for unge med kræft på Riget. Det kan du kan læse meget mere om på Facebook.

Den korte udgave er, at 'Kræftværket' skaber et fysisk miljø og mulighed for at have et ungdomsliv, mens de er i behandling og kæmper deres livs kamp.

Det er ildsjælen og det kærlige menneske, jeg vil hylde i dag. Ville bare en smule af hendes passion dryppe virkelighedens dråber ned i den danske debat om sygehuse og mennesker. Ja, måske kunne politikerne lære noget om hverdagens aktivisme.

Noget om at finde den korteste afstand mellem holdning og indsats. Så skulle den varme hjernehalvdel bruges – eller hvor det nu er empatien ligger begravet, mindre paradoks og mere klarhed. Mere handling og mindre politisk præk om ” … sundhedsvæsnet er fundamentet i velfærdssamfundet … ” Færre regnemodeller. Flere beslutninger.

HOS MAIKEN HJERMING spiller det utvivlsomt en rolle, at hun nærmest er født som friheds- og frontkæmper. Hendes fortid og nutid er lige så rød som hendes hår. Hendes indignation lige så lynende som de brune øjne, hendes overbevisning lige så stålsat som hver eneste 1. maj-fest hun har deltaget i.

Den retfærdighedssans, som nærmest er provokerende på en reformist som Taxamanden. Det er ikke gået hen over hovedet på Maiken, at hendes bagland både har kæmpet i Spanien, stået på de politiske barrikader og at hendes mors familie var jødiske flygtninge i Sverige under krigen.

Respekt for dem, der ikke holder deres kæft i tidens liberale tsunami.

Respekt for sygeplejersken Maiken, der nægter at skelne mellem principper og handling.

Og så slår hun hårdt ned på mig, hvis ikke jeg husker at nævne:

Alle de andre sygeplejersker og andet sundhedspersonale som står bag de resultater, der har gjort hende til årets kræftsygeplejerske.

Tillykke.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Orla Østerby i Folketingssalen
Nyheder

Forlader parti efter sexsag

Nukaka Coster-Waldau og Silas Holst i dansestudiet.
Film og TV

Derfor er der ikke Vild med dans i aften

Blå blink
Krimi

Voldsom ulykke:

To mænd mister livet 

Kinesisk flag på månen
Nyheder

Kina planter flag på månen

Dronning Eliabeth med rød dragt og hat.
Kongelige

Dronning i sorg

udsnit af mundbind.
Nyheder

Supermarkeder sælger

bakteriefyldte mundbind

Facade på afpillet villa
Nyheder

Her er Danmarks

billigste boliger

Indgang til Retten på Frederiksberg
Krimi

Ældre snydt af falske børnebørn

En hånd holder et mundbind
Corona

Barer og værtshuse

kan blive lukket i København

Sygeplejersker tilser patient på hospitalsstue
Nyheder

Dagens smittetal:

Mange nye indlagte

Et billede af et skilt, hvor der står Skattestyrelsen
Nyheder

OECD: Danmark har

højest skattetryk i verden

Billede af Anne Linnet
Kendte

Anne Linnet skal

i Vild med dans

En rødhåret pige sammen med nogle veninder på en græsplæne
Krimi

Stine Geislers

mor er død

Krimi

15-årig før dødeligt slagsmål:

Tag maskering og sort tøj på

En nøgen kvinde står på surfbræt på en bølge
Helt vildt

Splitternøgen kvinde

tackler kæmpe bølger

Et stue med frit kig til himmelen igennem et kæmpe hul i taget.
Nyheder

Stormskader:

Sådan undgår du dem

En lille pistol holdt af en mand med hvide handsker
Helt vildt

James Bond-pistol

solgt for 1,6 millioner

To sundhedsarbejdere trækker af sted med en seng med en patient
Corona

Corona-amok:

Smitten eksploderer

i USA

En masse amerikanske politibiler på en villavej
Krimi

26 gidsler befriet

fra hus i Texas

Fire danske skuespillere i en bil
Film og TV

"Retfærdighedens Ryttere"

solgt til USA

En boreplatform midt i havet
Nyheder

Slut med oliejagt

i Nordsøen

flasker med vaccine på række
Corona

Nyt studie: Giver

immunitet i mindst

tre måneder

afrikansk mand med jakke og slips
Helt vildt

Adolf Hitler vinder

valg i Afrika

fire glas med vacciner og en kanyle på et bord
Corona

Vacciner er ankommet

til Storbritannien

magnus heunicke taler
Nyheder

Heunicke får en næse 

værktøj ligger på et bord
Nyheder

Hver fjerde dansker

klar til at bruge

sort arbejde 

telefon med facebook logo
Nyheder

Sletter falske påstande

om corona-vacciner

mand skraber frost af bilrude
Biler

Skrab og vær glad:

Frost på forruden

kan koste kørekortet

Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen sidder udenfor ved et bord med mikrofoner
Nyheder

Ellemann: Venstre

har brug for Løkke

person med gummihandske står med corona testkit
Corona

Rekordhøjt tal:

1605 nye smittede

Billede af Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller
Kendte

Vild med dans-vært har mistet stemmen

billede af grevinde alexandra
Kongelige

Alexandra løb for livet

- mænd forfulgte hende

billede af Anders Holch Povlsen
Kendte

Ny på toppen: Her er Danmarks rigeste

billede af Aalborg Storcenter set udefra
Nyheder

Stort shoppingcenter får ny ejer:

Mere underholdning og mad og drikke

Billed af Sara Bro
Kendte

Dansende DR-vært

drosler ned for jobbet

billede af en badebro
Krimi

Dum-dummere:

75 meter badebro til

200.000 kr. forsvandt

Troels Kløvedal i gul skjorte og hvis blazer.
Kendte

Kløvedals eventyrhjem solgt

billede af Kaj Ikast
Nyheder

Kaj Ikast

er død

person bliver vaccineret
Corona

Overlæge: For mange

danskere vil sige nej

til corona-vaccine

Skuespilleren Irene Bedard.
Krimi

Disney-stjerne arresteret

TO gange på TRE dage

Nyheder

Død med

coronavirus

Nyheder

Bush, Clinton og Obama vil lade sig vaccinere foran kameraer

person betaler med dankort
Nyheder

Dine feriepenge:
Sådan hjælper
du Danmark mest

Brandmand kæmper med skovbrand
Nyheder

2020 er et af de varmeste år nogensinde

Henrik Qvortrup portræt
Kendte

Qvortrup skal skilles

Blå blink på taget af politibil
Krimi

Ung kvinde sigtet:

Drev 11 bordeller

Læger klar til at teste i teslt
Nyheder

Smitterekord:

1586 nye tilfeælde

En masse gyldne mønter
Nyheder

Danskerne vil i snit få 9.000 kr.

til påske 

En brændende båd på vandet
Krimi

Kaptajn tiltalt:

34 brændte ihjel i dykkerbåd

Evand Krog i kørestol.
Nyheder

Evald Krog er død

En masse pulver i en bakke
Nyheder

Vaccine klar

i næste uge

En computer med en lup foran skærmen.
Nyheder

10 gode råd:

Sikker juleshopping på nettet

Et stort teleskop i murbrokker
Helt vildt

Ikonisk kæmpe-teleskop

braser sammen

Det engelske regentpar ser billeder i en sofa
Kongelige

Elizabeth og Philip:

Ensom jul på slottet

En smilende ung racerkører.
Sport

Michael Schumachers søn

kører i fars hjulspor

Tre børn i en sofa med juletræ bagved
Film og TV

Anmelderne vilde med

DR's julekalender "Julefeber"

En mand med maske i jakkesæt på en talerstol
Corona

USA vil vaccinere

i midten af december

Mange udrykningskøretøjer og biler holder på en motorvej.
Krimi

Spøgelsesbilist årsag til ulykke:

Flere dræbte

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen