Svenske journalister benådet i Etiopien
Foto: Google Maps
De to svenske journalister, der er dømt for at have hjulpet oprørere i Etiopien, vil snarest blive løsladt.

Etiopien har benådet to svenske journalister, der er idømt 11 års fængsel for at have hjulpet en forbudt oprørsgruppe. De to vil snarest blive løsladt, oplyser en regeringskilde mandag.

- Omkring 1900 fanger er blevet benådet, og de ventes løsladt i løbet af de kommende dage. De svenske journalister er en del af gruppen, siger kilden til nyhedsbureauet Reuters.

Kilden tilføjer, at benådningerne vil blive offentliggjort på et pressemøde klokken 16.00.

De svenske journalister blev 27. december idømt langvarige fængselsstraffe i Etiopien for planlægning af terror og ulovlig indrejse i landet, men midt i sommer blev det antydet, at de måske snart ville blive benådet.

Den etiopiske regering havde bedt om en undersøgelse af, hvordan journalisterne havde opført sig i det fængsel, hvor de afsoner deres dom.

- Dette er et positivt tegn på, at sagen bevæger sig. Jeg tror, de to journalister bliver benådet i løbet af sommeren, sagde den norske Etiopien-ekspert Kjetil Tronvoll i juni.

De to journalister blev 1. juli sidste år pågrebet af etiopiske soldater i den urolige provins Ogaden, og 21. december blev de ved en domstol kendt skyldige i terrorhandlinger og ulovlig overskridelse af grænsen til nabolandet Somalia.

I Ogaden havde de kontakt med gruppen ONLF, Ogadens Nationale Befrielsesfront, der af den etiopiske regering betragtes som en terrorgruppe. Kontakten med ONLF blev af retten i Addis Abeba anset for at være af terrorlignende karakter.

Begge nægtede sig skyldig i anklagerne og sagde, at de var i Etiopien for at skaffe oplysninger om olieselskabet Africa Oils aktiviteter. Det er delvist ejet af det svenske Lundin Oil, der opererer i det østlige Afrika.

Efter dommen på 11 års fængsel i december valgte de to svenskere ikke at appellere. Som de første udenlandske statsborgere søgte de i stedet om benådning. Normalt tager processer om benådning i Etiopien et sted mellem to og to et halvt år efter dommen.

Eksperter vurderede, at det ville gå hurtigere for svenskerne, og det er kommet til at holde stik.

Kilde: Reuters