Strateg: Frygt og psykologi driver markederne
Markederne er drevet at psyokologi og frygt, vurderer Formuepleje. Foto: Colourbox.com/Colourbox.com
Aktiemarkederne piler op og ned i disse dage. Frygt og følelser har overtaget, siger aktiestrateg.

Aktierne i Danmark og Europa stiger markant onsdag. Det sker efter flere dages total retræte. Investorerne ved ikke, hvilket ben de skal stå på, for frygt og følelser har overtaget kontrollen.

Det vurderer aktiestrateg hos Formuepleje Otto Friedrichen over for Ritzau Finans, efter mandagen og tirsdagens dårlige stemning er vendt på en tallerken.

- Det, vi har set i den her uge, har i høj grad været præget af risikoaversion og nervøsitet - måske ligefrem frygt.

- Og at tidevandet nu er vendt, viser, at de finansielle markeder i høj grad er drevet af psykologi frem for reelle nyheder, siger Otto Friedrichsen.

Det danske eliteindeks for aktier, C20 Cap, ligger onsdag til en stigning på 4,4 pct. i indeks 922,6. Holder det dagen ud, vil det være den højeste stigning på en enkelt dag i indeksets mere end fire år lange historie.

Investorerne kigger nu frem mod den amerikanske centralbankchef Janet Yellens tale til kongressen onsdag eftermiddag.

Centralbanken har lagt op til flere rentestigninger i år, men spørgsmålet er, om tumulten på aktiemarkederne og en svækkelse af de økonomiske nøgletal kan sætte den ambition på sidelinjen.

- Fastholder Janet Yellen, at der vil komme fire rentestigninger i år, vil det påvirke negativt. Men det har jeg meget svært ved at se, at hun vil komme ud og sige.

- Hun vil ikke lukke døren for en rentestigning i marts - men hun kommer blandt andet til at sige, at hun er opmærksom på volatiliteten, og at man allerede kan se finansielle stramninger i USA, siger aktiestrategen.

Verdens aktiemarkeder har taget nogle voldsomme slag i 2016, der havde den dårligste start nogensinde for det amerikanske aktiemarked.

Uroen og frygten er udløst af en svækkelse af den kinesiske økonomi og den markant faldende oliepris.

/ritzau/FINANS