Det voldsomme uvejr fra fredag til lørdag har ført til stormflod en række steder i Danmark.
Det konstaterer Naturskaderådet i en pressemeddelelse lørdag eftermiddag.
Skaderamte i de udpegede områder, hvor der har været stormflod, har mulighed for at søge om erstatning for skader som følge af de oversvømmelser, som stormfloden har medført.
I Jylland er der erklæret stormflod på østlige kyststrækninger fra den dansk-tyske grænse til Den Gamle Lillebæltsbro inklusive Als og øerne i Lillebælt.
På Fyn gælder det store dele af den sydlige kyst samt dele af den sydlige halvdel af Langeland og hele det sydfynske øhav.
Stormfloden har også ramt de sydlige og østlige kyster på Lolland og Falster samt Sjællands østlige kyst fra Kalvehave og op til Avedøre Holme.
Derudover har der også været stormflod på Møn og Bornholm.
En stormflod er en oversvømmelse, der skyldes ekstrem høj vandstand i havet.
Der skal være tale om så høj en vandstand, at den forekommer sjældnere end hvert 20. år.
I sidste ende er det Naturskaderådet, der sidder med den endelige afgørelse om, hvorvidt der har været stormflod. Men rådet modtager udtalelser fra Danmarks Meteorologiske Institut (DMI) og Kystdirektoratet.
Naturskaderådet er et uafhængigt råd, der består af otte medlemmer. Medlemmerne repræsenterer blandt andet forsikringsselskaber, kommuner og ministerier. De suppleres af fire sagkyndige.
Mange forsikringsspørgsmål afhænger af, om oversvømmelser kan kategoriseres som en stormflod.
Hvis egen forsikring ikke dækker, er der mulighed for at få erstatning gennem stormflodsordningen.
Stormflodsordningen er en statslig erstatningsordning. Den er finansieret af alle danskere med en brandforsikring.
– Jeg forventer, at forsikringsselskaberne nu yder en helt særlig indsats, så de ramte boligejere kan få deres erstatning hurtigst muligt, og at sagsbehandlingen som udgangspunkt er påbegyndt senest et døgn efter anmeldelse af skaderne, siger erhvervsminister Morten Bødskov (S) i en pressemeddelelse.
De byer, der har opnået de højeste vandstande i forhold til normalen, er Aabenraa, Haderslev, Sønderborg, Hesnæs og Fynshav. Det oplyser Danmarks Meteorologiske Institut (DMI).
Fakta
Her er de berørte områder:
- Østlige kyststrækninger i Jylland, der ligger mellem den dansk-tyske grænse og Den Gamle Lillebæltsbro ved Fredericia.
- Als og øerne i Lillebælt.
- Store dele af Fyns sydlige kyst og hele Det Sydfynske Øhav.
- Dele af den sydlige halvdel af Langeland.
- Sydlige og østlige kyster på Lolland og Falster.
- Sjællands østlige kyst fra Kalvehave til Avedøre Holme.
- Møn.
- Bornholm.
/ritzau/