Stor tilfredshed med ny asylaftale
Foto: Bax Lindhardt
Ny aftale om bedre forhold for asylansøgere er på vej mellem regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance.

Aftalen om bedre forhold for asylbørn er et vigtigt skridt i den rigtige retning.

Sådan lyder Red Barnets reaktion på den delaftale om forholdene for asylfamilier, som regeringen, Enhedslisten og Liberal Alliance indgår i denne uge.

Aftalen indebærer, at afviste asylansøgere med børn kan flytte ud af asylcentrene efter et år mod tidligere halvandet år.

- Uanset om forældrene skønnes at samarbejde eller ej, så er asylbørnene jo først og fremmest børn, der har ret til en barndom og et liv i udvikling med skolegang, venner og leg lige som alle andre børn, siger generalsekretær i Red Barnet, Mimi Jakobsen, i en kommentar.

At aftalen også kommer til at omfatte uledsagede flygtningebørn er et andet plus, mener Red Barnet.

- Der er i høj grad brug for at se nærmere på, hvordan vi kan forbedre mulighederne for de børn, der er kommet til Danmark uden familie.

En del af den samlede aftale går ud på, at mindreårige, som er kommet alene, kan få lov til at arbejde, gå på teknisk skole og få bolig uden for asylcentret, men "i tilknytning til".

Ifølge politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll, Liberal Alliance, er ventetiden for asylansøgere et stort dilemma for enhver politiker.

- Afviste asylansøgere skal rejse hjem, hvis de har fået afslag på asyl, sådan er det, men det er vigtigt, at systemet ikke bryder dem ned, mens de venter, siger han.

Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsen kalder aftalen et brud med årtiers politik på det her område.

- Den hidtidige politik er gået ud på, at asylansøgere skulle sidde helt alene, passivt i et eller andet center - til at man rent faktisk nu giver dem mulighed for at få noget indhold i deres liv, siger Johanne Schmidt-Nielsen til dr.dk

Den del af aftalen, som handler om familier, er allerede på plads.

Den sidste del af aftalen, der stadig forhandles om, handler om en bred indsats for at motivere de afviste asylansøgere til at rejse hjem, erfarer Ritzau.