Administration 

Søren Baastrup: Druk og vold til eksamen

Debat
Eksamen i en gymnastiksal
(Foto: Scanpix)

Vor faste debattør ser tilbage på sin skoletid og på nogle af de mindeværdige eksamener, der har formet ham på godt og ondt. Muligvis mest ondt. 

Så er der igen bøvl med den forkælede, danske ungdom. Gymnasieeleverne kræver, at karaktererne til de kommende studentereksamener kun tæller, hvis de er højere ens deres årskarakterer. Ellers skal årskaraktererne tælle to gange. På grund af … ja, noget med corona – alle undskyldningers moder i 2021.

Sjældent har jeg hørt noget så bizart, når det gælder gymnasieelever. Og jeg blev endda student dengang, man stadig samlede ind til terrororganisationer, når der var Operation Dagsværk. 

For det første er en eksamenskarakter en mere retfærdig vurdering af en elevs niveau end en årskarakter. For en årskarakter kan man fake. Alle har gået i klasse med hende den irriterende, der smiler og rækker hånden op på alle de rigtige tidspunkter, men reelt ikke fatter et pip.

For det andet er eksamener fikspunkter i enhver ordentlig opvækst, mindeværdige lav- og højdepunkter, der er med til at forme og klargøre et menneske til voksenlivets udfordringer.

Hør nu bare:

 

Den tidligste eksamen jeg selv husker var i 9. klasse. Sommeren 1991, på Vestre Skole i Silkeborg. Vi skulle op i mundtlig tysk, og vores tysklærer, Ella, trak lod om rækkefølgen. Det endte med, at Diana skulle ind først. Det brød hun sig ikke om. Faktisk begyndte hun at græde.

– Ej, altså, det kan vi jo ikke have. Ved du hvad, hvis du er så ked af det, så trækker vi om, sagde Ella.

Ved omtrækningen kom mit navn op som nummer et.

– Jeg har heller ikke lyst til at være den første, sagde jeg.

Det var Ella rimelig kold overfor.

– Stop så med det pjat. Nu gider vi ikke trække om mere, sagde hun.

Vi havde i forvejen et anstrengt forhold, Ella og mig, mest fordi hun engang havde løftet mig op fra min plads bagerst i klassen og trukket mig rundt i nakkehåret.

Det blev ikke bedre efter den dag.

Jeg kan ikke huske, hvordan eksamen gik, men på sidste skoledag opførte nogle af os drenge en parodi på lærerne foran hele årgangen. Thomas P. spillede vores tysklærer, der hev en Luger op fra sin håndtaske og skød os andre, fordi vi havde malet et stort skilt med et snabeldyr og teksten ”Ellafant”.

Det var ikke stor revy-kunst, men den dag var det Ella, der begyndte at græde.   

 

På gymnasiet fortsatte mine udfordringer med både eksamener og tysklærere. Vi havde en der hed Viggo, og han var lidt af en mundfuld. Han havde angiveligt både været atletikstjerne og skak-geni i sine unge dage, sagde rygterne. Men han var også typen, der satte sig i en kage og gik rundt med den på røven i en hel dobbeltlektion – og slog sig selv halv bevidstløs, da han forsøgte at hoppe op og hive det tyske landkort ned fra loftet.

Viggo sprang konsekvent talerækken over for at høre mig i grammatikken, når han kunne se, timen var ved at rinde ud, og han skrev mig fraværende på dage, hvor jeg var til stede, da han opdagede, at jeg meget nøje sørgede for at holde mig på de præcis 14,9 tilladte procent i fravær.
Til min første eksamen med ham i 1. g fik eleverne som forsøg lov at høre lærer og censor votere. Censor mente, jeg skulle have 8 på den gamle skala, mens Viggo nægtede at gå højere op end 5. Det endte vist med et 6-tal.

 

Den gældende eksamen i tysk lå i 2. g, og den udviklede sig fra begyndelsen djævelsk. Den var nemlig programsat til morgenen efter, Silkeborg kunne sikre dig det danske mesterskab i fodbold.  

Jeg var i forvejen bitter, fordi jeg havde misset en Guns N’ Roses-koncert i København på grund af en spansk-eksamen, og fast besluttet på ikke at gå glip af flere livsdefinerende begivenheder tog jeg på stadion og så Silkeborg vinde 2-0 over AaB, overhale FCK og snuppe guldet. Min klassekammerat Tommy og mig fyrede fyrværkeri af i springvandet oppe på torvet, så Heine Fernandez drikke sig så stiv, at han faldt af en hestevogn, og fik lov at stå med pokalen i hænderne, da holdlederen (der også var gigaberuset) tabte den foran os kort før den officielle hyldest i Silkeborghallerne.

Bagefter drak vi os sanseløse i fadøl og Galliano Hot Shots på Sam’s Bar.
Jeg fik to timers søvn og med Viggos ord ”et meget lille 6-tal.”

Tommy mødte op fuld, direkte fra byen, med en dame under armen, stadig i fodboldtrøje og malet rød og hvid i hovedet, tog en kort lur i kantinen, lånte en piges noter og faldt i søvn i forberedelseslokalet, hvor han blev vækket af Viggo og med nød og næppe fik hevet et 5-tal hjem.

 

Sommeren efter skulle vi så blive studenter. Jeg var færdig med tysk, men ikke med udfordrende eksamener.

Sidste skoledag inden læseferien mødtes hele klassen hjemme ved en af pigerne ret tidligt om morgenen. Vi spiste rundstykker og drak Gammel Dansk, nok mest det sidste, og var ret stive, da vi klokken lidt i otte troppede op foran Silkeborg Amtsgymnasium for at kaste vandballoner efter 1. g’erne. En af dem ramte min historielærer Niels, der kom spurtende forbi på sin racercykel.

Jeg kom vist også til at gribe fat i hans jakke, så han væltede og slog sig.

 

Niels var lektor længe før woke, #MeToo, nyfeminisme og politisk korrekthed. Han var typen, der konsekvent kastede kridt efter den jødiske fransklærer, som han mente egenhændigt bar skylden for alle problemer i Palæstina, og han understregede overfor pigerne i klassen, at han gav dem bedre karakterer, hvis de var nedringede til eksamen.  

Jeg kunne egentlig godt lide Niels. Jeg tror faktisk også han kunne lide mig. Altså, lige indtil den dag. Han smed sin cykel fra sig og greb mig aggressivt i kraven. Og så blev der kaos. Thomas fra d-klassen brød nemlig ind. Han hev fat i Niels, væltede ham ned på asfalten og hævede truende næven.

– Du rør’ ik’ mine venner, råbte han arrigt, på den dér silkeborgensiske måde, som man kun mestrer, når man har tilbragt alle sine weekendnætter med at amatørbokse foran Boudisque på Nygade.

Thomas var vist nok halvbror til en kendt rocker, selvom det aldrig var noget vi talte om, og han var blandt andet kendt på gymnasiet for at arrangere hyldestfest for Mike Tyson, da bokseren blev løsladt efter sin voldtægtsdom.

Den dag skulle der tre-fire andre gutter til at trække ham væk, inden han nåede at slå Niels. Han fik kun allernådigst og efter en lang samtale hos rektor lov til at komme med til afslutningsfesten om aftenen.

 

Nå, men en måned senere var der så historieeksamen. Jeg trak noget med den franske revolution, Niels fulgte mig venligt over til forberedelseslokalet og jeg åndede lettet op. Han bar tilsyneladende ikke nag.

Lidt senere hentede han mig igen og fulgte mig tilbage over gangen, over til eksamenslokalet, hvor censor ventede. Han åbnede døren for mig, jeg trådte et skridt frem, og så lukkede han den igen, hurtigt, lige foran mig, så den ramte mig på næsen, og han lænede sig helt ind til mig, åndede mig i ansigtet og stirrede mig i øjnene.

– Søren … nu nakker jeg dig, hvæsede han.
Så åbnede han resolut døren igen og skubbede mig ind i eksamenslokalet.
Jeg husker ikke ret meget af de næste tyve minutter. Kun at jeg fik 8, og at Niels bagefter understregede, at det bestemt ikke var med hans gode vilje og i øvrigt nægtede at give mig hånden.

I dag underviser Thomas P., altså ham fra folkeskolen, sjovt nok folk i, hvordan de bliver bedre til at klare at gå til eksamen.

Vores tysklærer, Ella, er vistnok død. Min mor mødte hende kort inden, og hun skulle hilse mig og sige, at Ella savnede os drenge fra dengang. Hvis det var rigtigt har hun åbenbart aldrig fundet ud af, hvem der lavede alle de nytårsløjer hjemme ved hende op gennem 90’erne.

”Løjer” er i dette tilfælde en underdrivelse.

Jeg ved ikke, om Viggo er død. Sidst jeg hørte om ham torturerede han gymnasieelever et sted på Fyn.

Jeg har siden været til koncert med Guns N’ Roses. To gange, endda. Det bliver aldrig det samme som dengang, men det taler vi ikke om.

Min historielærer Niels er vist nok pensioneret nu.

Tommy skriver bøger om alle mulige kloge ting. Han er stadig ikke ret god til tysk. Til gengæld er han blevet officiel ambassadør for Silkeborg IF.

Thomas fra gymnasiet har jeg ikke set siden vi blev studenter i 1995. Han skrev midt i min hue.

”Tak for gode byture og en enkelt slåskamp med lærerne,” står der.

 

Moralen er: Eksamener er vigtige. Hvis ikke for din uddannelse, så for din dannelse. Lær at elske dem som en mindeværdig del af livet, på godt og ondt. Men sæt dem aldrig højere end dit yndlingsband eller –fodboldhold. Så længe du bare møder op, i en eller anden form, så skal det hele nok gå. Hvis det ikke gør, så var det nok ikke meningen alligevel. Sæt pris på dine eksamensoplevelser, for dem kommer du til at fortælle dine børn om. Og måske endda tjene en skilling på at skrive om dem et kvart århundrede senere.

 

Portræt af Søren Basstrup
Søren Baastrup er forfatter og freelancesjournalist. Foto: Privat

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jan Schou
Kendte

Revy-kæmpen: Savner at have børn

sommerhus
Nyheder

Sommerhuse: Har aldrig været dyrere

Hvam
Kendte

Frank Hvams corona-år: Million-overskud

corona
Nyheder

Corona i Nuuk: Fly og skibe stoppes

Dronningen
Krimi

57-årig kvinde: Anholdt for at true kongehuset

krybskytter
Nyheder

Krybskytter: Dyr led smertefuld død

En mand taler på en gårdsplads
Nyheder

TV 2-chef er sygemeldt efter kritik af falsk historie

En flot terrasse med smagfulde møbler
Advertorial

Annonce

Få den flotteste terrasse i nabolaget

en ung pige jubler foran skærmen
Advertorial

Annonce

4 grunde til at benytte online auktioner

en sparegris spiser penge
Advertorial

Annonce

Dét skal du huske, når du har oliefyr

En sæk kokain
Krimi

Syv frifundet i historisk kokainsag får nej til erstatning

Kinesiske forskere i et labaratorium
Corona

Virolog i Wuhan afviser laboratorielæk

Et gult palæ med Dannebrog ude foran
Krimi

Mistænkelig pakke var ufarlig

En fyr i hospitalssengen
Sport

Christian Eriksen: Jeg har det okay

En smilende midaldrende kvinde
Kendte

Hollywoodstjerne dræbt i trafikulykke

Et mundbind og en politimand
Krimi

Skændtes om mundbind:

Dræbte ekspedient og sårede to andre

En fartkontrol
Nyheder

Fartbøder er styrtdykket

en lystavle på et hospital med kræftadgang
Corona

1.600 færre kræftdiagnoser efter coronaen 

Joe Biden på talerstolen
Nyheder

Biden lover at forsvare Ukraine mod russisk aggression

hund
Nyheder

Varmebølge: Tænk på vovsen

wozniacki
Kendte

Wozniacki er blevet mor

mad
Nyheder

Dansk restaurant Europas bedste

nato
Nyheder

Nato i krig med klimaforandringer

mord
Krimi

Mor anklaget: Slog sine fem børn ihjel

bombe
Krimi

Unge mænd dømt: Truede skoler med bomber

brudekjole
Kendte

Sarah Grünewald: Brudekjolen er solgt

død
Krimi

 12 års fængsel: Dødelig påkørsel i bandekonflikt

Underholdning

Godfather til Danmark

Løver
Dyreliv

Skal du af med hesten: Løvemad

linse kessler i regnbuefarvet outfit
Film og TV

Linse afslører:

Nyt program på vej

tre danske pas ligger på et bord
Nyheder

Nyt pas inden ferien?

Så skal du skynde dig

hjertestarter i boks
Sundhed

Efter Eriksens kollaps:

Flere vil være hjerteløbere

fisk ligger på grill
Mad og drikke

Træt af bøffer?

Læg disse fisk på grillen

kvinde i rød t-shirt
Nyheder

Sygeplejersker siger nej:

Strejke på vej

kasper schmeichel taler på pressemøde
Sport

Besøgte Eriksen:

- Det var sgu dejligt

at se ham

folk bader ved havnebad
Nyheder

Op mod 33 grader: 
Nu kommer varmen

fodboldspillere står omkring christian eriksen der bliver behandlet
Sport

Eriksen: Jeg har

det bedre 

motorvej set fra bro
Krimi

Dansk kvinde 
mister livet i Tyskland

martin braithwaite står i træningstrøje
Sport

Braithwaite:

Vi er stadig rørt

af situationen

to mænd står og smiler
Kendte

Hollywood-stjerne

er død

mundbind ligger på gaden
Corona

Endelig: I dag kan

du droppe mundbindet 
i butikkerne

vej i lunderskov
Krimi

30-årig i kritisk tilstand

efter soloulykke 

En kvinde med mundbind helt tæt på. Man kan kun se hendes øjne og det øverste af mundbindet.
Nyheder

Hospitaler kræver

stadig mundbind

Et billede af en sø
Krimi

3-årig fundet

livløs i vandet

Siden af en politibil
Krimi

Savnet siden maj:

Nu er han fundet død

Dronningen sidder på en stol foran en kirke ved siden af hende står prins Christian og ved siden af ham står kronprins Frederik, der er i uniform
Kongelige

Dronningen overlader

tøjlerne til den unge 

generation

Lejligheden som er luksuriøst indrettet med store grønne planter, designer møbler og højt til loftet.
Nyheder

Millioner i rabat

på luksuslejlighed

Christian Eriksen på banen mens han dribler med en bold.
Sport

Genoplivet med 

hjertestarter

Landstræner Kasper Hjulmand med alvorligt ansigt
Sport

Landsholdstræneren fortryder

billede af Peter Schrøder
Kendte

Peter Schrøder:

- Jeg troede jeg var

en gave til nationen

person viser to glas med sputnik-vaccine
Corona

Bliv vaccineret

- vind en bil

billede af politibil
Sport

Kvinde i livsfare efter voldsom ulykke med hestevogn

billede af Claes Bang, som modtager en pris
Kendte

Dansk stjerne coronaramt - har levet som pensionist

Eriksen fotograferet inden kampen mod Finland gik i gang
Sport

Eriksen er stabil,

men fortsat indlagt

billede af alexandra
Kongelige

Alexandra låner

millioner til ny bolig

haveslange med fuld tryk på vandet
Livsstil

Vander du også haven forkert?
- sådan skal det gøres

De danske spillere skærmer eriksen af
Sport

Hele verden reagerer på Eriksens kollaps

billede af nogle nuggets
Mad og drikke

"Uegnede som fødevarer"
– risiko for mug

billede af ritt bjerregaard
Kendte

Ritt Bjerregaard:
- Vrede er
godt for kvinder

eriksen og holdkammerater i jubelscene
Sport

Eriksen har sendt chat-besked til holdkammerater

drengen står med sværdet i hænderne
Helt vildt

Dreng fandt 

historisk sværd

Billede af Blue Origins rumfartøj
Helt vildt

Betaler kassen: Ukendt skal på rumrejse med Bezos

De danske står samlet i en ring
Sport

Danmark taber EM-åbning i skyggen af Eriksens kollaps

pakkekaos i københavn
Livsstil

Sådan sikrer du
din pakke bedst

billede af eriksen der bæres væk
Sport

Christian Eriksen stabiliseret - kollapsede midt i EM-kamp

Eriksen bæres fra banen og skærmes af de danske spillere
Sport

Fodboldverdenen sender varme tanker til Christian Eriksen

billede af egedal centret
Krimi

Ældre kvinde truede og spyttede på teenager

You Jianxia holder sit rekordbevis
Helt vildt

Uforklarlig rekord: Kvinde har verdens længste øjenvipper

danske fodboldfans hygger sig
Sport

Dagens afstemning: Hvor langt når Danmark ved EM?

billede af en Pukkelhval
Helt vildt

Udspyttet fisker:
Pukkelhval
forsøgte at spise mig

billede af en Smarties Pop Up
Mad og drikke

Advarsel: 
Gift i populær
børne-is

billede af en frodig køkkenhave
Livsstil

Sådan holder du køkkenhaven økologisk

billede af politibil
Krimi

Kvinde flygtede nøgen - par anholdt for voldtægt

Giette Seeberg på Golfbane
Helt vildt

Kendt eks-politiker laver

hole-in-one

allerførste golfrunde

Janni Spies portræt
Kendte

Janni Spies skal være mormor

indgang til HHX
Nyheder

Lærer suspenderet: Onanerede midt i virtuel undervisning

portræt Lea Wermelin
Nyheder

Giftrester i mere end halvdelen af vandboringer

Thomas Gotthard
Krimi

Drabssigtet præst erkender drab

Lucinda Riley portræt
Bøger

Bestsellerforfatter er død

Blomster på gerningssted
Krimi

Kørte femårig pige ihjel: 

Her er straffen