Slutmåling i Norge tipper til de borgerliges fordel
Statsminister Erna Solberg (foto) og den borgerlige blok har et mulehårs forspring i den sidste meningsmåling inden valget. Foto: Cornelius Poppe/AFP
De Grønne kommer lige netop ikke over spærregrænsen i den sidste meningsmåling inden valggyser i Norge.

Norges borgerlige regering står til at fastholde magten med det snævrest mulige forspring.

Det viser den sidste meningsmåling, offentliggjort af norsk TV 2 lørdag aften, inden mandagens valg.

Men målingen, der er lavet af Kantar TNS, viser også, at bare få stemmer kan gøre statsminister Erna Solbergs udfordrer, Arbeiderpartiets Jonas Gahr Støre, til ny regeringsleder.

De små partier er valgets store joker, fordi de ligger lige omkring spærregrænsen, sagde Frithjof Jacobsen, politisk kommentator for den norske avis VG, lørdag.

Og det er netop et af de små partier, der tipper vægtskålen til fordel for blå blok.

I målingen er Venstre over spærregrænsen på fire procent. Partiet står til 4,6 procent og sikrer dermed flertal for de borgerlige partier i Stortinget.

Erna Solbergs Høyre får 23,8 procent, mens det andet regeringsparti, Fremskrittspartiet, har en tilslutning på 14,6 procent.

Kristelig Folkeparti, det fjerde af parlamentets nuværende fire borgerlige partier, holder sig med 4,4 procent også over bliv eller forsvind-grænsen.

Hvis valgets resultat bliver som disse tal, kan højresiden i parlamentet mandag aften juble over den knappest mulige sejr med 85 mandater mod 84 mandater til oppositionen.

De Grønne er på samme måde som Venstre udpeget til at kunne afgøre udfaldet af valget. Miljøpartiet, der støtter Jonas Gahr Støre, er med 3,9 procent bare 0,1 procentpoint fra at komme ind i Stortinget.

Med cirka 3,7 millioner vælgere skal De Grønne bare have knap 4000 flere stemmer, end målingen indikerer, for at den rødgrønne blok kan juble på valgaftenen.

På forhånd har over én million nordmænd stemt. I 173 af de 426 kommuner åbner valglokalerne allerede søndag.

/ritzau/NTB